Żółty – kolor lata
MAGDALENA TRAWIŃSKA-GOSIK • dawno temuŻółtą i pomarańczową barwę owoce i warzywa zawdzięczają karotenoidowi – barwnikowi roślinnemu pełniącemu nieocenioną rolę w ochronie naszego zdrowia. Jako przeciwutleniacz broni rośliny przed szkodliwym działaniem promieni UV. Podobną, ochronną rolę pełni także w organizmie człowieka, szczególnie latem - gdy jesteśmy narażeni na większe napromieniowanie słoneczne.
Dla kogo kolor żółty?
Dla wszystkich, którzy żyją w dużych zadymionych miastach…
Karotenoid to naturalny przeciwutleniacz, który ma zdolność wymiatania wolnych rodników, powstających w naszym otoczeniu np. w skażonym powietrzu, dymie papierosowym, wysoko przetworzonej żywności lub na skutek promieniowania słonecznego.
Dla wszystkich, którzy chcą zachować urodę…
Ludzie, których ścianki komórek są „wypchane karotenoidem” zachowują młodość o wiele dłużej niż ci, u których koncentracja karotenoidu jest słabsza. Niedobór witaminy A objawia się gorszym wyglądem włosów, paznokci oraz skóry.
Dla wszystkich, którzy chcą zachować dobry wzrok…
Witamina A, której źródłem jest karotenoid, jest niezbędna w procesie widzenia, ponieważ wchodzi w skład rodopsyny – światłoczułego barwnika siatkówki oka.
Dla wszystkich, którzy chcą rosnąć zdrowo…
Witamina A, której źródłem jest karotenoid, współdziała z hormonem wzrostu. Jej brak może spowodować zahamowanie wzrostu dziecka. Nie bez powodu pierwszy pokarm matki to siara – jej silnie żółte zabarwienie to efekt dużej koncentracji karotenoidu.
Gdzie szukać karotenoidu?
w marchewce,w pomidorach,w pomarańczach.
Karotenoid podobnie jak inne fitoskładniki nie może być gromadzony w organizmie człowieka, dlatego powinien być systematycznie dostarczany wraz z pożywieniem. W ciągu całego roku możemy dostać świeże marchewki i pomidory. Jednak nie zawsze mamy czas, żeby je odpowiednio przygotować do spożycia. Dlatego, warto sięgać po soki owocowe wyprodukowane na bazie owoców i warzyw będących najcenniejszym źródłem karotenoidu.
Dlaczego warto wybrać sok?
Soki z cząstkami owoców, przecierane i mętne, w przeciwieństwie do soków klarownych są bogatym źródłem karotenoidu. Karotenoid jako związek nierozpuszczalny w wodzie jest usuwany w produkcji soków klarowanych.
Karotenoid występujący w soku jest łatwo dostępny w ciągu całego roku, w każdej chwili możemy korzystać z jego mocy, bez potrzeby poszukiwania, mycia lub obierania owoców i warzyw.
Soki i nektary, wyprodukowane na bazie owoców i warzyw bogatych w karotenoid warto pić o każdej porze dnia, a szczególnie gdy jesteśmy narażeni na stresy, nadmierne promieniowanie słoneczne i gdy pracujemy przy komputerze.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze