Właściwości soli

dawno temu

Cenne właściwości orzechów

... Najnowsze badania potwierdzają, że należy spożywać 2-3 porcje orzechów tygodniowo. Zdrowotne właściwości orzechów: zawarte w orzechach tłuszcze nienasycone korzystnie wpływają na poziom ...

dawno temu

Poznaj doskonały wpływ granatu na skórę!

... Granat to bogate źródło silnych przeciwutleniaczy oraz witamin. Składniki te są niezwykle cenne dla zdrowia. Oprócz tego owoc ten przynosi wiele korzyści skórze, gdyż wykazuje właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne, a także ...

dawno temu

Sałatka z pora i jajek

... , wapnia, fosforu, kwasu foliowego. To niepozorne warzywo doskonale działa na układ odpornościowy i oddechowy, ma właściwości bakteriobójcze, obniża poziom złego cholesterolu. Potrzebujesz więcej powodów, by po niego sięgnąć? ... , wapnia, ...

dawno temu

Hyćka - czarny bez

... Czarny bez znajduje się w oficjalnym spisie leków. W ziołolecznictwie wykorzystuje się zarówno jego kwiaty, jak i owoce. Kwiaty zawierają sole potasu, garbniki, kwasy fenolowe i flawonoidy. W owocach ... znajdują się antocyjanozydy, kwas foliowy ...

dawno temu

Dobroczynny wpływ olejków

... nie radzą sobie z tym problemem, przyda się interwencja olejków do ciała, które są skarbnicą witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także zawierają drogocenne wyciągi roślinne, które działają na skórę ... wspomnieć, że pod względem ...

dawno temu

Spaghetti z czosnkiem i oliwą, czyli jak jeść zdrowo i smacznie

... Zdrowotne właściwości czosnku i oliwy z oliwek znane są od dawna. Czosnek od wieków stosowany jest w walce z nadciśnieniem tętniczym. Z kolei oliwa z oliwek, według najnowszych doniesień, przyspiesza ... metabolizm i obniża poziom cholesterolu. ...

dawno temu

Właściwości witaminy C

... , a jej właściwości bakteriobójcze pomagają zwalczyć infekcje. Szerokie jest także wykorzystanie witaminy C w kosmetyce, ponieważ jest naturalnym przeciwutleniaczem, a także przyspiesza gojenie podrażnień ...

dawno temu

Rumianek dla dziecka – dlaczego warto go mieć w pogotowiu?

... Rumianek jest rośliną leczniczą, po którą sięgamy przy wielu dolegliwościach. Jest składnikiem wielu kosmetyków, także tych przeznaczonych do higieny intymnej dzieci. Jakie są jego właściwości ... , przy jakich schorzeniach można go stosować i ...

dawno temu

Aloes - zastosowanie w kosmetyce

...   Na jego bazie produkuje się wiele kosmetyków. Mają one działanie kojące i zwykle polecane są do skóry wrażliwej. Czy kiedykolwiek zastanawiałaś się, z jakich innych powodów roślina ta cieszy się popularnością w przemyśle kosmetycznym? Jeśli ...

dawno temu

Właściwości płatków owsianych

... pożywne i zdrowe śniadanie, które zapewnia uczucie sytości na długo. Do tego obfituje w ważne dla zdrowia łatwostrawne białko oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Owsianka zawiera takie witaminy, jak: B6, E ...

dawno temu

Antyoksydanty w płatkach zbożowych, popcornie i krakersach

... do owoców i warzyw – mówi Vinson. Polifenole występują w sposób naturalny w roślinach i są najbogatszym antyoksydantem, który ma właściwości przeciwzapalne, a sami naukowcy wierzą, że mogą one zmniejszać ryzyko chorób serca, raka czy innych ...

dawno temu

Fiołek trójbarwny

... Fiołek trójbarwny to oficjalna nazwa polnego kwiatka - bratka. Szeroko stosowany w ziołolecznictwie słynie z łagodzenia objawów trądziku młodzieńczego. Dawniej służył do oczyszczania krwi i zapobiegania żylakom. Jakie jeszcze właściwości ...

dawno temu

Napój z kofeiną zamiast kawy? Zastanów się, pijesz składnik nawozów sztucznych

... W napojach kofeinizowanych znajduje się groźny dla zdrowia kwas ortofosforowy. ... coli tylko 23 mg. W napojach kofeinizowanych znajduje się kwas ortofosforowy (E338) – regulator kwaśności, który powoduje, że nie czujemy słodkiego smaku. Stosuje ...

dawno temu

Jedzmy gęsinę

... Jedzenie gęsiny jest korzystne dla organizmu człowieka. W porównaniu do innych gatunków mięsa ma ona korzystniejszy skład kwasów tłuszczowych – ocenili naukowcy z Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu. Tymczasem w Polsce gęsinę je się ...

dawno temu

Czy tłuszcz jest zdrowy?

... . Najzdrowsze tłuszcze to te z dużą zawartością kwasów omega-3, znajdziesz je w olejach roślinnych oraz rybach. Zawarte w maśle, margarynie i smalcu kwasy nasycone są jedną z najczęstszych przyczyn chorób układu krwionośnego. Ich spożywanie ...

dawno temu

Rzeżucha - warzywo na zimę

... Zimową porą trudno o świeże i pachnące warzywa. Dlatego zamiast przekopywać sterty warzyw w markecie w poszukiwaniu najładniejszych okazów, posiej rzeżuchę! Będziesz mogła dodać ją do sałatek, położyć na kanapki i wrzucić do sosu. Jakie ...

+ Pokaż więcej