Jedzmy gęsinę
REDAKCJA • dawno temuJedzenie gÄ™siny jest korzystne dla organizmu czÅ‚owieka. W porównaniu do innych gatunków miÄ™sa ma ona korzystniejszy skÅ‚ad kwasów tÅ‚uszczowych – ocenili naukowcy z Uniwersytetu Ekonomicznego we WrocÅ‚awiu. Tymczasem w Polsce gÄ™sinÄ™ je siÄ™ okazjonalnie.


Dr inż. Agnieszka Orkusz z Katedry Technologii Żywności Pochodzenia Zwierzęcego na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu podkreśliła, że badania prowadzone przez tę placówkę od 2010 r. potwierdzają, że w gęsim mięsie nienasycone kwasy tłuszczowe stanowią ponad 70 proc. ogólnej zawartości.
— W porównaniu z innymi gatunkami miÄ™sa gÄ™sina ma korzystniejszy skÅ‚ad kwasów tÅ‚uszczowych i zawiera dużo biaÅ‚ka, bo okoÅ‚o 23 proc., w skÅ‚ad którego wchodzÄ… wszystkie aminokwasy egzogenne, których organizm czÅ‚owieka nie jest w stanie wytworzyć, a które muszÄ… być dostarczane do organizmu z pożywieniem — powiedziaÅ‚a ekspert.
Dodała, że gęsina jest źródłem witamin – z grupy B, witaminy A i E oraz składników mineralnych: potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Ekspert wyjaśniła, że gęsie sadło jest jednym z najzdrowszych tłuszczów, z jakim można się spotkać w kuchni i wykazuje wiele zdrowotnych właściwości.

— Od dawna uważany byÅ‚ za specyfik Å‚agodzÄ…cy np. bóle reumatyczne i stawowe, stany zapalne, leczÄ…cy niektóre rany. Głównie to zasÅ‚uga zawartych w nim nienasyconych kwasów tÅ‚uszczowych, m.in. kwasu oleinowego, tego samego, który zawarty jest w oliwie z oliwek — powiedziaÅ‚a dr Orkusz.
Zaznaczyła, że gęsie sadło nie traci swych właściwości nawet po podgrzaniu do temperatury 200 stopni C.
Wrocławscy naukowcy z Uniwersytetu Ekonomicznego prowadzą też badania nad przechowywaniem gęsiny w warunkach zamrożenia oraz pakowania w tzw. zmienionej atmosferze lub warunkach próżniowych.
— Chodzi o atmosferÄ™ wysokotlenowÄ…, w której zawartość tlenu siÄ™ga 80 proc., a dwutlenku wÄ™gla 20 proc. W warunkach próżniowych pakowanie odbywa siÄ™ bez dostÄ™pu powietrza. Wyniki badaÅ„ wskazujÄ…, że tak przechowywana gÄ™sina nie traci swoich wartoÅ›ci przez wiele miesiÄ™cy — powiedziaÅ‚a dr Orkusz.
Wyjaśniła, że badania nad przechowywaniem mięsa wiążą się z faktem, że świeża gęsina jest dostępna tylko przez kilka miesięcy, ponieważ okres uboju gęsi jest ograniczony i producenci robią to zwykle od czerwca do listopada.
— Nasze badania potwierdzajÄ…, że warto siÄ™gać po gÄ™sinÄ™ w każdej formie, bo jest bardzo korzystna dla organizmu czÅ‚owieka. Niestety, Polacy jadajÄ… jÄ… okazjonalnie — powiedziaÅ‚a ekspert.
Rocznie w Polsce produkuje się ok. 20 tys. ton gęsiny, z czego jedynie 700 ton jest kierowane na rynek krajowy.(PAP)
ros/ amac/ jjj/

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze