Przeczytaj i zmień swoją opinię na temat bananów!

... jego braki w organizmie. Poza tym, banany stymulują produkcję hemoglobiny we krwi, która transportuje tlen do tkanek. Obniżają ciśnienie krwi 58641 Ze względu na wysoką zawartość potasu, banany ...

dawno temu

Superprodukty pomagające zachować zdrowie i opóźniające starzenie

... dostępny w naturalnej formie. Jest bardzo zasobny w antyoksydanty, żelazo, potas, kwas foliowy i witaminy C, E, K, betakaroten, kwasy tłuszczowe omega 3 i witaminy z grupy B. Można go jeść bez ograniczeń ... czy choćby sosach. 26287Marchewka ...

dawno temu

3 warzywa, które mogą uchronić twoje serce przed chorobą

... nowotworowymi. Kapusta chińska 55182 Wprawdzie kapusta chińska nie jest ogólnie dostępna, ale zachęcam, abyś poszukała jej w sklepach ze zdrową żywnością. Stanowi ona bogate źródło potasu, który reguluje ...

dawno temu

Chcesz być zdrowa? Pij!

... . Nie pij podczas zapalenia gardła, a także wtedy gdy zażywasz antybiotyki. Mleko mnoży bakterie. Najlepsze jest kozie, bo ma więcej witaminy B1, B2 i D, a także fosforu, wapnia, potasu i selenu ... , potas dba o serce i zmniejsza ryzyko choroby ...

dawno temu

Właściwości melona

... , z dodatkiem soku z cytryny lub posypany odrobiną imbiru. 114 Melon oprócz wody, z której składa się w blisko 90%, zawiera sporo cukru, beta karotenu i potasu. Owoc ten stanowi doskonałe źródło ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść galaretkę?

... spożywać osoby, które zmagają się z problemem przesuszonych włosów pozbawionych witalności systematyczne jedzenie galaretki poprawia kondycje paznokci żelatyna zawiera też potas pomocny w walce ...

dawno temu

Zaufaj dobrej paście do zębów

... i gorzkiego smaku w ustach. Powinna mieć nie tylko właściwości odświeżające i orzeźwiające, ale także antyseptyczne, przeciwgrzybicze i ściągające. Sprawdź, czy Twoja pasta zawiera: chlorek cetylopirydyny ...

dawno temu

Szczypta czy łyżka, czyli których przypraw lepiej nie używać w nadmiarze

... , ale tym samym zwiększa dzienne spożycie chlorku sodu. Zamiast więc sięgać po kolejną szczyptę soli, warto zaopatrzyć się w całą gamę jej zamienników – np. w aromatyczne, świeże zioła takie jak bazylia, oregano ...

dawno temu

Drogocenne właściwości KASZY. Jej kaloryczność po ugotowaniu zmniejsza się ponad pięciokrotnie

... Kasza to jeden z najbardziej wartościowych posiłków. Jest cennym źródłem białka, a popiół w niej występujący zawiera substancje mineralne takie jak: magnez, żelazo, potas czy wapń. Najbardziej ...

dawno temu

Orkisz i amarantus - zboża XXI wieku

... przyswajalne węglowodany,duże ilości białka,dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych,żelazo, potas, wapń, cynk, selen oraz miedź,witaminy A, E i D, a także witaminy z grupy B i PP,kwas krzemowy bardzo ... potwierdzają tę tezę. Składniki ...

dawno temu

Jak obniżyć ciśnienie?

... są też tłuste ryby, takie jak łosoś, makrela. Równie ważne w diecie na nadciśnienie są owoce i warzywa bogate w magnez i potas, pierwiastki ważne przy obniżaniu zbyt wysokiego ciśnienia. Magnez znaleźć ... też można w ryżu, bananach, ...

dawno temu

Zdrowe przekąski

... , witamina E, potas, magnez. Należy pamiętać, że orzechy są kaloryczne. W związku z tym dziennie można ich zjeść 30 g. Kolejna propozycja zdrowej przekąski to rodzynki. Te suszone winogrona są bogate ... w wapń, bor, żelazo, cynk, potas, ...

dawno temu

Zachcianki w ciąży

... na kiszonego ogórka może oznaczać, że twój organizm potrzebuje więcej sodu. Chęć na frytki można wytłumaczyć zwiększonym zapotrzebowaniem na proteiny, potas i sód. Natomiast niepohamowana ochota ... , czekoladę gorzką, marchew itp.). Jeśli ...

dawno temu

Zdrowie po europejsku

... cholesterolu i chroni przed chorobami układu krążenia. Wysoka zawartość potasu przeciwdziała nadciśnieniu. Jedzą sery, które mają dużo witaminy B1 i B2, D, fosforu, potasu, wapnia, aminokwasów, a także selenu ...

dawno temu

Zdrowe objadanie

... rodniki, a także potasu obniżającego ciśnienie. Pierogi i uszka wigilijne z kapustą i grzybami są ciężkostrawne, ale spójrzmy na to danie trochę inaczej. Farsz to koncentrat witaminy A, B, C i E ... . Śliwki są bogate w potas, magnez, sód i ...

dawno temu

Grzyby służą zdrowiu

... W grzybach zawarte są witaminy A, C, D, PP i z grupy B, a także sole mineralne potasu, fosforu, wapnia, sodu i żelaza. Warto jednak pamiętać, że ich wartość odżywcza zależy od gatunku ... krwionośne, obniżają poziom cholesterolu we krwi oraz ...

dawno temu

Kurczak z jabłkami i żurawiną, czyli idealny obiad na chłodne dni

... ? Ponieważ w daniu tym znaleźć można… jabłka i żurawinę! Pierwszy z tych składników jest źródłem witamin C i PP oraz witamin z grupy B. Zawiera także błonnik, pektynę, kwasy organiczne, potas, krzem, magnez ... , żelazo i wapń. Surowe jabłka są ...

dawno temu

Dobrodziejstwa roślin strączkowych

... ). Zawiera również magnez, potas, wapń, żelazo, fosfor, witaminy z grupy B, witaminę PP, A, K i C. Z produktu tego sporządza się bardzo pożywne mleko oraz olej. Soja jako jeden z niewielu produktów posiada ... można dodać imbir, czosnek lub ...

dawno temu

Jesienią postaw na warzywa

... warzywa, owoce oraz soki bogate w potas, magnes i żelazo. Seler, pomidor, fasolkę szparagową, brukselkę, kukurydzę, brzoskwinię, morelę, nektarynkę. Zadbaj o wzrok Jedz dużo orzechów bogatych w potas ...

dawno temu

Bogactwa z ula

... , koi nerwy. Zawiera dużo makro- i mikroelementów m.in. miedź, magnez, potas, fosfor, żelazo, siarkę, mangan, nikiel, kobalt, krzem, chlor, bizmut, arsen. Obniża poziom złego cholesterolu i cukru we krwi ... pantotenowy. Ponadto zawiera także ...

dawno temu

Zadbaj o swoje ciśnienie

... w niej wapń oraz magnez zapewniają elastyczność ścianek naczyń krwionośnych, natomiast potas przyczynia się do usuwania zalęgającego w organizmie sodu. Pierwiastki te znajdziesz w różnych produktach ... . Źródłem wapnia są oczywiście produkty ...

dawno temu

Zioła bezpieczne w ciąży

... moczopędne. Syntetyczne leki moczopędne powodują utratę potasu. Liście mniszka lekarskiego zawierają dużo potasu, więc nie grozi nam jego niedobór, gdy stosujemy to zioło. W okresie karmienia piersią mniszek ...

dawno temu

Jakie właściwości ma ocet jabłkowy?

... . Wytwarzana w wyniku fermentacji substancja odznacza się także bogactwem składników odżywczych. Poza tym zawiera dużą ilość potasu, wapnia, fosforu i sodu oraz szereg innych mikro- i makroelementów ... jabłkowy stosowany jest w postaci płukanek ...

dawno temu

Jaką wodę pić?

... się w wodzie? Są to: magnez, wapń, sód, chlorki, wodorowęglany, siarczany, jod, fluor, żelazo, dwutlenek węgla. Poszczególne wody różnią się między sobą ilością składników mineralnych. Po jakie wody ...

+ Pokaż więcej