Kuchnia francuska

... Zapewne większość z nas kojarzy kuchnię francuską z takim potrawami jak ślimaki, żabie udka czy owoce morza. Kraj ten słynie także z pysznych serów i wytwornych win podawanych do posiłków. Warto ... Zapewne większość z nas kojarzy kuchnię ...

dawno temu

Kurczak po meksykańsku

... . Równie dobrze możemy, regulując odpowiednio temperaturę pieczenia, zrobić udka z kurczaka po meksykańsku albo skrzydełka po meksykańsku bądź też filet z piersi drobiowej. Zobacz, jak skorzystać ...

dawno temu

Super gadżet na grilla!

... Sezon grillowania na szczęście jeszcze nie jest za nami. Sierpień z pewnością jest idealnym miesiącem na wrzucenie kiełbasek, befsztyków czy udek na ruszt. Zanim wybierzecie się na kolejne grillowe ...

dawno temu

Zupa cebulowa - jak ją zrobić?

... A co gdyby niedzielny rosół z makaronem zastąpiła zupa cebulowa z grzankami? Rodzina pewnie byłaby zdziwiona, ale kto nie lubi niespodzianek, zwłaszcza tak smacznych. Jej przygotowanie nie zajmie ...

dawno temu

Sposób na kotlety z kalafiora

... . Poniedziałku nie trzeba wcale zaczynać od pomidorowej z wczorajszego rosołu. Bądź pomysłowa, radosna i pełna życia. ... . Poniedziałku nie trzeba wcale zaczynać od pomidorowej z wczorajszego rosołu. Bądź pomysłowa, radosna i pełna życia. ...

dawno temu

Przezroczysta lodówka i wiesz co dziś jesz

... . W końcu wygrzebujemy z końca środkowej półki udko z kurczaka, a którym prawie już zapomnieliśmy. Tak wygląda proces podejmowania decyzji „co dziś jemy” większości z nas. A można by ekonomiczniej ...

dawno temu

Zupa po wietnamsku z kaczką

... Mięso w zupie to nic nadzwyczajnego w naszej polskiej kuchni. Sam nasz tradycyjny rosół gotujemy na bazie wołowiny lub kurczaka. A co jakby włożyć do garnka kaczkę? Kaczka na patelni czy w piekarniku ... ? Zupa wietnamska z kaczką w środkuZupa: ...

dawno temu

Wyszczuplanie sylwetki

... W sezonie wakacyjnym podczas urlopu nad morzem ukrywanie ciała pod warstwą ubrania jest niemal niemożliwe, szczególnie kiedy wszyscy wokół są porozbierani jak „do rosołu”. Czynnikiem ...

dawno temu

Jak zrobić chłodnik ogórkowy?

... w upalne dni. Rodzina na pewno będzie wdzięczna za taka zimną zupę zamiast gorącego rosołu, zwłaszcza gdy na dworze 30 stopni. ... w upalne dni. Rodzina na pewno będzie wdzięczna za taka zimną zupę zamiast gorącego rosołu, zwłaszcza gdy na ...

dawno temu

Jak ugotować flaki?

... , Niemcy, a nawet Włosi. U nas najbardziej rozpowszechnione są flaczki po polsku, a więc gotowane na rosole flaki wołowe(stanowiące część układu pokarmowego żołądka krowy, a zwłaszcza żwacza i czepca ... godzin, co jakiś czas zmieniając wodę. W ...

dawno temu

Zupa pomidorowa z koncentratu

... Tradycyjna zupa pomidorowa z ryżem zapewne gości na wielu polskich stołach dość często. Zazwyczaj przygotowujemy ją na bazie rosołu lub bulionu z warzyw. A jakie składniki możemy w nią wkomponować ...

dawno temu

Pieczony kurczak

... są natomiast udka i skrzydełka, które mogą być podane na przyjęciu jako znakomite i sycące przekąski. Za przyrządzeniem pieczonego kurczaka przemawia fakt, że możemy dołączyć do niego ziemniaki i warzywa, co sprawia ...

dawno temu

Pora na rozgrzewkę - zupy idealne na jesień i zimę

... zwykle z jajkiem, białą kiełbasą i chlebem. Może być także opcjonalnie z dodatkiem suszonych grzybów. Listę zamyka rosół – jedyny typ zupy, który nie jest zagęszczany, ale świetnie nadaje się na jesień ... na np. mięsną ucztę. Chętnym na jej ...

dawno temu

Kurczak w panierce - pysznej, wyjątkowej, oryginalnej panierce

... . A co byś powiedziała na kurczaka w sezamowej panierce? A czy próbowałaś użyć ryżu zamiast bułki? Przekanaj się jakie to smaczne. Krok 1 Jeśli uwielbiasz udka z kurczaka albo pyszne drobiowe kotleciki ...

dawno temu

Zupa z ziemniaków

... Regionalne zupy polskie zyskują sobie uznanie osób degustujących ich po raz pierwszy. Krupnik, rosół czy żurek to już sztandarowe propozycje kucharzy serwujących nasze krajowe specjały obcokrajowcom ...

dawno temu

Kasza manna

... . Trzeba jednak zaznaczyć, że nierzadko jest ona dodawana do zup zamiast makaronu. I tak spotkać się można na przykład z rosołem z kaszą manną. To właśnie ona wykorzystywana jest także jako składnik ...

dawno temu

Kitfo - potrawa ślubna z Etiopii

... W Polsce, na tradycyjnym weselu nie może zabraknąć rosołu oraz bigosu. I choć nowoczesne uroczystości ślubne stawiają na wykwintne i nie mające nic wspólnego z kuchnią polską dania ...

dawno temu

Spróbuj Ratatouille'a z samej Prowansji!

... ? A inne kraje? We Włoszech – makaron, w Berlinie – piwo, a we Francji? Pewnie ślimaki i żabie udka. Ale Francuzi są bardzo dumni z jeszcze jednej potrawy. Chodzi o gulasz warzywny Ratatouille. ... ? A inne kraje? We Włoszech – makaron, w ...

dawno temu

Pobierzmy się w maju!

... Biała beza, błękitna podwiązka i bukiet wielkości dorodnej dyni. Miesiąc z literką „r” a na weselu suto zakrapiane stoły z rosołem, flakami i schabowym na czele, kapela disco, oczepiny o dwunastej ... się też od ciężkich stołów, przy których ...

dawno temu

Dobry nauczyciel

... miski rosołu. Dowiedzieliśmy się również, iż nasz mało ruchliwy potomek świetnie jeździe na rowerze. Dziadek go nauczył. ... się w rumianego kilkulatka. Okazało się, że dziecko, które w domu nigdy nie jest głodne, potrafi zjeść dwie miski ...

dawno temu

Lasagne z kurczakiem

... Czym byłaby kuchnia bez podejmowania prób jej doskonalenia? Przecież każda z nas w nieco inny sposób przygotowuje te same potrawy, jak rosół, zupę pomidorową albo sernik na zimno. Co więcej ...

dawno temu

Zupa cytrynowa

... Rosół, pomidorowa, ogórkowa, barszcz, grzybowa to zestaw najczęściej jadanych przez nas zup. Biorąc pod uwagę, że przyrządzamy je codziennie, pomysły na nie mogą się skończyć już po tygodniu. Sprawę ...

dawno temu

Zupa jabłkowa

... nie lubi albo nie ma przynajmniej cienia sentymentu do jadanych w dzieciństwie zup owocowych. Jeżeli ogarnęła cię nieopisana chęć na zjedzenie czegoś innego niż bigos lub rosół, a pragniesz zadbać przy tym o swoją sylwetkę, zobacz, jak ...

dawno temu

Naleśniki z parówkami

... , które bez większych przeszkód możemy przygotować o każdej porze dnia. Usmażenie tych znakomitych placków daje nam wiele możliwości, ponieważ możemy dodać do nich rozmaity farsz, a nawet pokroić i dodać do rosołu ...

+ Pokaż więcej