Borówka amerykańska

... innych owoców, na przykład jabłek, a powstały przetwór wykorzystywać do pieczonej kaczki. Słoiczek borówek amerykańskich wspaniale urozmaici smak pieczonego mięsa, gulaszu, domowych ciast, lodów czy nawet jogurtów.   ...

dawno temu

Najdziwniejsze potrawy świata

... zaskakujących tradycji kulinarnych jest jedzenie owadów. Największą sławą cieszą się smażone koniki polne oraz szarańcza. Te przedziwne przysmaki możemy znaleźć w kuchni tajskiej i meksykańskiej ...

dawno temu

Ziarna kolendry

... , kuchni meksykańskiej i wielu innych regionów kulinarnych. Kolendra jest rośliną dzikorosnącą tylko na niektórych terenach, dlatego też coraz częściej uprawia się ja w sposób zorganizowany. Dzięki ...

dawno temu

Kuchnia czeska

... potrawami są knedle po czesku, zupa z flaków, zupa czosnkowa, czeskie naleśniki palaczinki oraz gulasz wieprzowy. Kuchnia naszych sąsiadów charakteryzuje się również dużą ilością przetworów z warzyw ...

dawno temu

Letnie grillowanie

... w ten sposób mieszankę należy zagęścić sosem meksykańskim lub po prostu koncentratem pomidorowym. Taką bogatą w wartości odżywcze kompozycję produktów doprawia się bazylią lub kolendrą, napełnia zielone ...

dawno temu

Właściwości lecznicze czosnku

... się także czosnek dodany do makaronów, gulaszu czy warzywnych sałatek. Dla tych, którzy nie mają problemu z charakterystycznym aromatem czosnku, można polecić dodawanie go do kanapek czy jogurtu. Do pizzy ...

dawno temu

Potrawy wegetariańskie z cukinią w tle

... mieszamy i dusimy na małym ogniu jeszcze 10 minut. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem. Czorbę podajemy posypaną świeżo zsiekaną kolendrą.   Gulasz wegetariański  250g pieczarek,200g kiełków fasoli,3 ...

dawno temu

Jesienna dieta

... -brokułowa to kolejna propozycja obiadu. Kolacja: szklanka kefiru lub maślanki, gulasz warzywny lub omlet warzywny (jedna łyżeczka oleju, jajo, jedno białko, dwie łyżki mąki pszennej, sól ziołowa ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Jak przyrządzić dobrą cielęcinę? Gdzie kupić i jak wybrać cielęcinę na obiad, żeby była smaczna?

... także cielęce steki T-bone; • łopatkę – ta część cielęciny zawiera nieco więcej tkanki łącznej. Z tego względu najlepiej nadaje się do duszenia, czyli np. na gulasz. Poddana takiej obróbce cieplnej ... , możesz poprosić o poporcjowanie mięsa na ...

dawno temu

Sosy do kaszy

... , można przygotować także pyszne kotleciki wegetariańskie. Ten rodzaj sosu jest często zwany meksykańskim, ze względu na wyrazisty i bardzo „ognisty” smak, rozpalający kubki smakowe. Taki aromat zawdzięcza on głównie ...

dawno temu

Przestańmy golić nogi!

... , bądź epizodyczne. Znakiem rozpoznawczym meksykańskiej malarki, Fridy Kahlo, były zrośnięte brwi i meszek pod nosem. Na każdym z wielu autoportretów starannie podkreślała tą cechę. Świat sobie z tym poradził ...

dawno temu

"To nie jest kraj dla starych ludzi", Ethan i Joel Coen

... . A następnego dnia zaczyna niepostrzeżenie zmieniać świadomość. 19329Są lata 80. Pewien szeryf z opanowanego przez meksykańskie kartele Teksasu rozważa odejście na emeryturę. W tym czasie Llewlyn Moss ...

dawno temu

Pyszny, zdrowy obiad w 3 minuty? Teraz to możliwe!

... , meksykańska, barszcz czerwony, chłodnik oraz 5 uwielbianych przez dzieci kremów: z pomidorów, pora, brokułów dyni oraz z marchwi. Miłośnicy włoskiej kuchni mogą natomiast wybierać spośród 6 drugich ...

dawno temu

Przepisy wegetariańskie dla początkujących. Proste i szybkie dania dla wegetarian

... końcu dodaj na patelnię ugotowany makaron i jeszcze przez kilka minut podsmaż. Przepisy wegetariańskie – fasola po meksykańsku Idealna propozycja dla osób lubiących nieoczywiste smaki. Jeżeli ...

dawno temu

Albośmy to jacy–tacy

... , to znaczy w towarzystwie generalnie jest niejeden (jest jeszcze rosyjski szpieg, meksykański Amerykanin, który jednakowoż wyjechał jakiś czas temu do Gruzji, Szkot, który przychodzi na imprezy w szkockiej ...

dawno temu

"Apocalypto", reż. Mel Gibson

... pojawiają się motywy z różnych miejsc i epok. Bohaterowie porozumiewają się w języku Majów, ale ich krwawe rytuały to raczej późniejsza kultura Azteków, najbardziej krwiożerczego z meksykańskich ludów ...

dawno temu

„Dom nad rzeką Loes”, Mateusz Janiszewski

... do rozmiarów małego szpitala). Janiszewski tak wspomina postać Dana: Leczy chorych. Tak samo jak leczył ich w Mozambiku, jak leczył nielegalnych meksykańskich imigrantów w Stanach. Raz tylko odmówił ...

dawno temu

Ekoturyzm jest modny!

... Bynajmniej nie chodzi tu o wyrzeczenie się wszelkich dobrodziejstw cywilizacji i spędzenie urlopu w dzikiej głuszy zjadając jedynie to, co znajdziemy w lesie. Chociaż wcale nie przeczę, że gulasz ...

dawno temu

„Witajcie w raju. Reportaże o przemyśle turystycznym”, Jennie Dielemans

... (bez względu na kraj jego pochodzenia). Otóż lubi on zjeść kilka regionalnych dań, ale kiedy zajdzie do hotelowej restauracji, dysponując opcją „all inclusive”, to i tak rzuca się na frytki, gulasz, spaghetti ...

dawno temu

Kasza z warzywami

... na przykład gołąbki z kaszą, ciasto marchewkowe, gulasz ziemniaczany bądź pizzę z kiszoną kapustą. Zanim jednak zaczniesz wcielać wyżej wymienione propozycje w życie, na dobry początek postaraj ...

dawno temu

"Dieta South Beach", Arthur Agatston

... dla tego, kto znajdzie w sklepie w Polsce serca karczochów, ogony homarów oraz jicama, czyli ziemniaki meksykańskie. Pewnie, są sklepy ze słowem „gourmet” w nazwie, gdzie takie składniki da się czasem ...

dawno temu

„Panna Huragan. Dzienniki amerykańskie”, Katarzyna Klimasińska

... na karcie debetowej. Do codziennych przygód reporterki dorzućmy jeszcze wybuch platformy wiertniczej w Zatoce Meksykańskiej, podróż za koło podbiegunowe oraz naukę zumby i tańców afrykańskich ...

dawno temu

Tarta z jabłkami

... dostępnością niezbędnych do wykonania potraw produktów. Duże uznanie wśród innych kultur zdobyło dotychczas wiele receptur kuchni śródziemnomorskiej, kuchni meksykańskiej, amerykańskiej, a w końcu kuchni ...

dawno temu

Zdrowe przyprawy

... i przyswajanie pokarmów. Papryka ostra Stanowi nieodłączny dodatek do gulaszu, jak również licznych sosów oraz potraw mięsnych. Swój ostry, piekący smak zawdzięcza alkaloidowi o nazwie kapsaicyna ...

+ Pokaż więcej