Odkrywamy tajemnice przypraw

... . I właśnie do ich przyprawiania była głównie używana. Dziś stosuje się ją niemal do wszystkiego – od mięs białych (kurczak), ryb (łosoś, dorsz), przez warzywa, aż do ziemniaków, ryżu, czy nawet frytek (dziękujemy ci, McDonalds ...

dawno temu

Nawilżone nogi, to piękne nogi!

... odżywianiu, które również może poprawić kondycję skóry twoich nóg. Jeżeli chcesz zadbać o nawilżenie skóry od wewnątrz, spożywaj pokarmy bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, np. ryby. Twoja zdrowa dieta ...

dawno temu

Rodzaje kieliszków

... przysłowiowe procenty. Część z nich wzbogaca smak mięs, makaronów, ryb i deserów. Chyba każdy z nas docenia smak pralinek z dodatkiem wódki albo kurczaka polanego w trakcie pieczenia piwem. Obecnie istnieje ...

dawno temu

Dieta jogurtowa

... Obiad: Filet z ryby ugotowany na parze wraz z warzywami, chłodnik litewski. Kolacja: Musli ze świeżym bananem i z dodatkiem jogurtu.   ...

dawno temu

Przechowywanie jedzenia

... żywnościowych dostosowane było do sposobu ich przetworzenia. Otóż, jeżeli chcemy, aby zamrożona ryba zachowała swój termin przydatności, musimy umieścić ją w zamrażarce. Z drugiej strony świeży nabiał trzeba ...

dawno temu

Najpopularniejsze diety odchudzające

... się od czasu do czasu. Do codziennego menu wprowadź 3-5 porcji warzyw i owoców. Dania mięsne zaplanuj na maksymalnie 3 obiady w ciągu tygodnia. Czerwone mięso możesz zastąpić rybą. Lista produktów ...

dawno temu

Przyprawy z całego świata

... ma wyraźny, mocny smak chrzanu i doskonale pasuje do pieczonej ryby. Najczęściej kupujemy go w tubkach. Inną składową kuchni japońskiej jest ocet ryżowy o bardzo delikatnym smaku, który podnosi smak ...

dawno temu

Pełnowartościowe śniadanie

... to zdecydowanie zdrowszy zamiennik. A maluchy zaczną przyzwyczajać się do zdrowej żywności. Białko dostarczane jest do organizmu nie tylko w produktach mlecznych. Jego źródłem są też wędliny, ryby i jajka ...

dawno temu

Dieta warzywna

... zasad co do innych pokarmów. Węglowodany w diecie nie są zakazane, zwłaszcza pod postacią ciemnego pieczywa. Do tego można pić kawę, spożywać nabiał i chude mięso oraz ryby, a także okazjonalnie pozwalać ...

dawno temu

Zupa hiszpańska

... mogą też być oliwki i szynka. Taka zupa pomidorowa jest też często serwowana wraz z kawałkami ryb, np. tuńczyka. Co ciekawe, kiedy lekko rozcieńczy się tę zupę, można ją również podawać jak napój ...

dawno temu

Przesolone

... wędzonej ryby (łososia, makreli, węgorza) wędlin, zwłaszcza importowanych (salami węgierskiego, szynki parmeńskiej), a także serów (fety, parmezanu, większości żółtych serów) wystarczy by pokryć całkowicie ...

dawno temu

Dobry i zły cholesterol

... , działające antymiażdżycowo). Taki sam korzystny wpływ na poziom cholesterolu mają nienasycone kwasy tłuszczowe. Występują one w tłuszczach roślinnych (zwłaszcza oliwa z oliwek) i rybach. Dlatego warto ...

dawno temu

Gdy włosy wypadają...

... , mięsa, jajek oraz ryb. Poza tym można wykorzystać lecznicze rośliny np. szałwię lekarską. Wskazane jest spożywanie jej 3 razy dziennie po wcześniejszym zalaniu łyżeczki szałwii 150 ml wrzącej wody ...

dawno temu

„Wakacje od życia”, Agnieszka Topornicka

... pytanie o obecność wątków autobiograficznych w powieści. Amerykańskie wczoraj jest naszym dziś. Nowa dławi się sushi i nie może pojąć, jakim zrządzeniem losu nowojorczycy wsuwają surową rybę z jakimś ...

dawno temu

„Życie Pi 3D”, Ang Lee

... (i by nie zdradzać zbyt wiele): chcielibyście dostać latającą rybą w twarz? Marzy wam się być ochlapanym przez setki delfinów? Proszę bardzo! Jak pisałem: nie zamierzam atakować ani bronić koncepcji ...

dawno temu

Sos sojowy

... ”. Ten z kolei najlepiej spełnia swoje zadanie w przypadku ryb, wydobywając ich aromat. Można nim także polać inne produkty sojowe, np. kotlety. Niezależnie od wybranej wersji tego sosu należy bezwzględnie ...

dawno temu

Zioła w kuchni

... . Doskonale komponują się także z rybami oraz drobiem. Ich zastosowanie jest polecane zwłaszcza w przypadku dań tłustych. Można je dodawać do jaj i serów. Zioła prowansalskie poprawiają trawienie, wzmagają ...

dawno temu

Wapń w pożywieniu

... się także: orzechy laskowe, szczypiorek, soja, tłuste morskie ryby, szpinak, migdały czy nawet pomarańcze. Warto wiedzieć, że do prawidłowego wchłania wapnia potrzebna jest także witamina D ...

dawno temu

Angielskie porównania, cz. 3

... – zdrów jak ryba ·         sell like hot cakes – iść jak świeże bułeczki ·         sell like it's going out of style – iść jak woda ·         shake like a leaf – trząść sie jak osika ·         sleep ...

dawno temu

Angielskie porównania, cz. 2

... jak rydz/ryba = as sound as a bell – zdrów jak końas neat as a pin – jak spod igły = as good as new – jak nowyas cool as a cucumber – niespotykanie spokojnyas cold as ice – zimny jak lódas old as ...

dawno temu

Niedobory witamin

... bogate w tę witaminę to: ryby, mięso, ziemniaki i inne warzywa skrobiowe. Witaminy z tzw. grupy A,D,E,K rozpuszczają się one w tłuszczach dopiero po rozpuszczeniu mogą zostać wchłonięte ...

dawno temu

Sezam – poznaj moc małych ziaren

... lub makaronu, a także ryby lub kotletów, jeśli dodamy go do panierki. Na rynku dostępne są również produkty z sezamu przetworzonego, łatwo przyswajalnego dla organizmu. Są to między innymi gomasio ...

dawno temu

Soja - składnik spożywczy dla odchudzających się... i nie tylko

... się nim ryż, ale stosuje się go także do mięs, czy ryb. To najpopularniejsza przyprawa azjatycka w płynie.   Słowem soja da się lubić! Trzeba tylko przekonać się do jej stosowania w kuchni! Zacząć można już teraz! Źródło: jejkuchnia.pl ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść soję?

... , czy ryb. To najpopularniejsza przyprawa azjatycka w płynie.   Słowem soja da się lubić! Trzeba tylko przekonać się do jej stosowania w kuchni! Zacząć można już teraz! ...

+ Pokaż więcej