„Bojowa pieśń tygrysicy”, Amy Chua

... w chińskich rodzinach; wychowania specyficznego, bo opartego na presji, nieustannej motywacji, a nawet delikatnym terrorze. ... na Uniwersytecie Yale), która zdradza tajniki wychowania w chińskich rodzinach; wychowania specyficznego, bo opartego ...

dawno temu

Jak ugotować flaki?

... , Niemcy, a nawet Włosi. U nas najbardziej rozpowszechnione są flaczki po polsku, a więc gotowane na rosole flaki wołowe(stanowiące część układu pokarmowego żołądka krowy, a zwłaszcza żwacza i czepca ... godzin, co jakiś czas zmieniając wodę. W ...

dawno temu

Przyprawy z całego świata

... , ale od dawna natomiast używany jest w kuchni japońskiej jako przyprawa do zup i sosów. U nas z powodzeniem zastąpić ją możemy słodkim sherry. Przyprawy z ChinKuchnia chińska na dobre zagościła w Polsce ... zamiast soli. Najlepszy smak ma sos, ...

dawno temu

Najlepszy obiad w Lijiang

... Przez ostatnie dni przybliżamy się w stronę Tybetu. Nie wjedziemy do niego, bo pozwolenia są zbyt drogie, ale już w chińskim Lijiang, mieście na wysokości ponad 2300 m n.p.m., spotykamy Tybetańczyków i obcujemy z wysokimi górami. ... tu ...

dawno temu

Popołudnie w świątyni

... Choć Kunming to spore miasto i stolica prowincji Yunnan, nie ma tu takiego tłoku i hałasu jak w innych chińskich metropoliach. Może to zasługa łagodnego, wiosennego klimatu a może kojący wpływ ... i problemów XXI wieku. Czy to naprawdę jest ...

dawno temu

„Przez drogi i bezdroża. Podróż po nowych Chinach”, Peter Hessler

... Amerykanin postanowił wyruszyć wypożyczonym samochodem w podróż po najdziwniejszych chińskich drogach. Wyprawa pozwoliła mu poznać Chiny od innej strony. Efektem tego jest książka, którą naprawdę dobrze się czyta. ... Chiny to, po Stanach ...

dawno temu

Studencka lodówka – jak obronić swoje kotlety?

... Ci którzy sami studiowali, studiują bądź przynajmniej raz byli na imprezie w akademiku, wiedzą jak z reguły odżywiają się studenci. Chińskie zupki, gorące kubki i wałówka z domu, to podstawa ...

dawno temu

Zupa pomidorowa z koncentratu

... Tradycyjna zupa pomidorowa z ryżem zapewne gości na wielu polskich stołach dość często. Zazwyczaj przygotowujemy ją na bazie rosołu lub bulionu z warzyw. A jakie składniki możemy w nią wkomponować ...

dawno temu

Pora na rozgrzewkę - zupy idealne na jesień i zimę

... zwykle z jajkiem, białą kiełbasą i chlebem. Może być także opcjonalnie z dodatkiem suszonych grzybów. Listę zamyka rosół – jedyny typ zupy, który nie jest zagęszczany, ale świetnie nadaje się na jesień ... na np. mięsną ucztę. Chętnym na jej ...

dawno temu

Kuchnia tajska

... Potrawy tajskie inspirowane są często kuchnią chińską i indyjską. Główną różnicą jest jednak dobór oryginalnych składników, które nadają daniom charakterystyczny słodko-pikantny smak. Specjały kuchni ...

dawno temu

Gadżety ślubne

... tych, które nosi Kate. Istne szaleństwo! Gadżety do kupienia na brytyjskim eBay.com, na Amazon.com, chińskim Taobao.com i na wielu innych serwisach sprzedażowych. Źródła zdjęć: Amazon.com, pudelek.pl (zdjęcie nr 1) ...

dawno temu

Najmodniejsze paznokcie karnawałowe z Golden Rose

... przygotowała kolekcję lakierów teksturowych do paznokci Galaxy. Zabierze cię ona w niezwykłą podróż po nowoorleańskim Mardi Gras, weneckim placu św. Marka, chińskim Nowym Roku oraz karnawale w Rio de Janeiro. ... przygotowała kolekcję lakierów ...

dawno temu

Naleśnik Lumpia z Filipin

... ? Nie martw się, na pewno da się coś wymyślić! A może chcesz spróbować czegoś innego, bardziej egzotycznego? Nie mam na myśli sałatki z bambusa ani chińskiej potrawki z mięsa i ryżu. Mówię o całkiem zwyczajnym naleśniku, ale w całkiem ...

dawno temu

Zupa z ziemniaków

... Regionalne zupy polskie zyskują sobie uznanie osób degustujących ich po raz pierwszy. Krupnik, rosół czy żurek to już sztandarowe propozycje kucharzy serwujących nasze krajowe specjały obcokrajowcom ...

dawno temu

Wyspa pełna kolorów

... , mnie jednak najbardziej przekonywały relacje z nagromadzeniem przymiotników stare i chińskie obok kolorowe i hinduskie. Różnorodność Malezji i współistnienie w niej wielu religii i kultur to magnes dla lubiących nowe doznania. Różnorodność ta ...

dawno temu

Kasza manna

... . Trzeba jednak zaznaczyć, że nierzadko jest ona dodawana do zup zamiast makaronu. I tak spotkać się można na przykład z rosołem z kaszą manną. To właśnie ona wykorzystywana jest także jako składnik ...

dawno temu

Kitfo - potrawa ślubna z Etiopii

... W Polsce, na tradycyjnym weselu nie może zabraknąć rosołu oraz bigosu. I choć nowoczesne uroczystości ślubne stawiają na wykwintne i nie mające nic wspólnego z kuchnią polską dania ...

dawno temu

Pobierzmy się w maju!

... Biała beza, błękitna podwiązka i bukiet wielkości dorodnej dyni. Miesiąc z literką „r” a na weselu suto zakrapiane stoły z rosołem, flakami i schabowym na czele, kapela disco, oczepiny o dwunastej ... się też od ciężkich stołów, przy których ...

dawno temu

Dobry nauczyciel

... miski rosołu. Dowiedzieliśmy się również, iż nasz mało ruchliwy potomek świetnie jeździe na rowerze. Dziadek go nauczył. ... się w rumianego kilkulatka. Okazało się, że dziecko, które w domu nigdy nie jest głodne, potrafi zjeść dwie miski ...

dawno temu

Prawdopodobnie najdroższa zielona herbata na świecie

...   Najdroższa herbata na świecie, to odmiana białej herbaty – Srebrna Igła (Yin Zhen). Uprawia się ją w chińskiej prowincji Fujian położonej na południu kraju. 5 dkg tej herbaty kupić można w cenie ... Najdroższa herbata na świecie, to odmiana ...

dawno temu

Neptek kulinarny

... , że to pasta chilli, opis produktu był po chińsku!), niejadalnym zwarzonym sosem jogurtowym do kurczaka, koszmarnie kwaśną rybą i kilkoma innymi „rewelacyjnymi potrawami”. Ale praktyka czyni mistrza... ... imitację tego „cuda”, ale nie dało się ...

dawno temu

Zupa po wietnamsku z kaczką

... Mięso w zupie to nic nadzwyczajnego w naszej polskiej kuchni. Sam nasz tradycyjny rosół gotujemy na bazie wołowiny lub kurczaka. A co jakby włożyć do garnka kaczkę? Kaczka na patelni czy w piekarniku ...

dawno temu

Opanuj sztukę parzenia herbaty!

... Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Była ona pijana już za czasów cesarstwa chińskiego, a pierwsze wzmianki o herbacie pochodzą z X wieku p.n.e. Chińczycy przez wiele stuleci ...

+ Pokaż więcej