Gdy bolą kolana

... . łososi, śledzi, makreli, które obfitują w kwasy omega-3. Gdy odczuwasz ból: posmaruj bolące miejsce maścią rozgrzewającą, a następnie owiń je folią. Bądź jednak bardzo ostrożna, aby nie doszło ...

dawno temu

„Dziewczyna, która pływała z delfinami”, Sabina Berman

... i szarych kulach, które w jednej chwili rozpierzchają się na tysiąc szybkich makreli, i o 3 błyszczących delfinach wzbijających się w powietrze. Warto pamiętać, że oprócz literatury meksykańskiej ...

dawno temu

Źródła naturalnego kwasu DHA

... , łososiu, dorszu, sardynce, makreli i tuńczyku. Niestety wciąż zjadamy zbyt małą ilość ryb – rzadko kiedy sporządzone z nich dania pojawiają się na naszych stołach choćby trzy razy w tygodniu. Z drugiej ...

dawno temu

Co jeść, aby mieć piękną cerę?

... do stosowania od wewnątrz, właśnie dzięki zawartym w nich kwasom tłuszczowym. Te same cudowne właściwości posiadają tłuste ryby morskie, tj. łosoś czy makrela. Uzupełniając dietę w NNKT dodatkowo ...

dawno temu

Tłuste ryby - samo zdrowie

... A i D. Ryby ze względu na zawartość tłuszczu dzielimy na:chude – szczupak, dorsz, sola, pstrąg, okoń;półtłuste – turbot, flądra, karp, halibut;tłuste – makrela, sardynka, łosoś, tuńczyk, śledź ...

dawno temu

Ryby dla dzieci

... . Od czasu do czasu zastąp tłuste ryby (tj. mintaj, makrela, śledź, halibut), średnio tłustymi (tj. karp, płotka, karmazyn) lub chudymi (tj. morszczuk, szczupak). Raz na jakiś czas możesz zastąpić ryby ...

dawno temu

9 sposobów na zdrowe oczy

... z olejem rybim. Warto spożywać co najmniej 5-6 liczących ok. 100 g porcji ryb (np. tuńczyka, sardynek, łososia lub makreli) tygodniowo. Tak, warto jeść bogatą w witaminę A marchew ...

dawno temu

Diety dla grup krwi

... , poza tym wskazane jest: dorsz, granik, karp, łosoś, makrela, nawęd żabnica, pstrąg tęczowy, pstrąg morski, sardynka, sieja, szczupak, srebrny okoń, ślimaki, żółty okoń, mleko sojowe, ser sojowy, olej z oliwek, olej ... : baranina, dziczyzna, ...

dawno temu

Dieta obniżająca ciśnienie

... , brzoskwinie i jabłka. Ryby – zawarty w nich tłuszcz omega-3 korzystnie wpływa na czynność układu krążenia. Dla osób z nadciśnieniem dietetycy szczególnie polecają świeżą makrelę, łososia oraz sardynki ...

dawno temu

Jak zachować młodość?

... . Co jeść oprócz warzyw i owoców? Ważnym składnikiem diety dla urody są ryby, również te tłuste, np. łosoś, makrela, śledzie. Ryby są bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3. Do zachowania urody wskazane ...

dawno temu

Dieta w ciąży najlepsza dla Ciebie

... po chude wędliny, drób, ryby morskie (1-2 razy w tygodniu, np. łososie, makrele, śledzie, tuńczyki). Te ostatnie zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka ...

dawno temu

Kwas DHA – dlaczego tyle się o nim mówi i gdzie go szukać?

... . Dlatego wzbogać swoją dietę o produkty zawierające czysty kwas DHA. Są to przede wszystkim ryby morskie (tuńczyk, makrela, łosoś, śledź), owoce morza i algi. Dzienna dawka kwasu DHA w diecie dorosłego człowieka ...

dawno temu

Paprykarz rybny

... tego można także poddawać je wędzeniu, o czym świadczy chociażby popularna w Polsce wędzona makrela. Każdy wędkarz natomiast wie, że najlepszym daniem z ryby jest ich obtoczenie w mące i usmażenie ...

dawno temu

Naturalna witamina D w sprayu

... zapewnić dziecku więcej ruchu na świeżym powietrzu. W menu malucha powinny znaleźć się produkty bogate w witaminę D: ryby morskie (łosoś, śledź, sardynki, makrela), drób, jajka i nabiał. Jednak one ...

dawno temu

Czerpiemy zdrowie z kultury i kuchni innych narodów

... jest wprawdzie wieprzowina, ale codziennie jedzą także ryby – łososia, makrelę, bo zawiarają kwasy tłuszczowe omega–3, które redukują ryzyko tworzenia się zakrzepów krwi, a tym samym miażdżycy. Ryby morskie ...

dawno temu

Słoneczna witamina

... są niektóre pokarmy, takie jak tłuste ryby (węgorz, łosoś, śledź, makrela), w mniejszym stopniu żółtko jaja kurzego i krowie mleko, a także inne, specjalnie w nią wzbogacane produkty – margaryny, płatki ...

dawno temu

Dieta po swojemu

... było pilnowanie ilości dekagramów jedzonej makreli, fety czy pomidorów. Żeby się do tego zachęcić, kupiłam fantastyczną wagę kucharską z super gadżetami. Ważenie stało się przyjemnością. Na efekty ...

dawno temu

Domowe sposoby na łuszczycę

... kwasy omega - 3 i witaminę D - np. tłuste ryby (makrela, łosoś, tuńczyk), psoraleny (pietruszka, sałata, owoce cytrusowe), beta karoten (marchew, szpinak), selen (czosnek, ziarna zbóż, czerwone ...

dawno temu

Zdrowe włosy

... się stres. To właśnie stres żąda od organizmu większej dawki tej witaminy. Musisz zacząć ją łykać i uzupełnić dietę w czerwone mięso, wątrobę, ryby – głównie makrelę, jaja, mleko, drożdże, rośliny ...

dawno temu

Prawdy i mity o ciąży

... komórek nerwowych, mózgu oraz wzroku. Występuje onw tłustych rybach takich jak śledzie, łososie czy makrele. Nie zaleca się jednak jedzenia ryb wędzonych, całkowicie przeciwwskazane są surowe. Niektóre ...

dawno temu

Dieta 1500 kalorii

... co najmniej 2-3 razy w tygodniu. Unikaj ryb takich jak makrela i miecznik, ponieważ są bogate w rtęć. Zamiast nich zdecyduj się na ryby bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, np. na łososia ...

dawno temu

Wygraj z PMS i bolesną miesiączką

... , bo są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe. Jeśli nie jesteś zwolenniczką makreli, łososia, pstrąga lub śledzia, możesz po prostu łykać tran w kapsułkach. Zawarte w nim kwasy omega – 3 złagodzą nieprzyjemne ...

dawno temu

Jak zmienić dietę? List do Dietetyka

... obniżają poziom "złego" cholesterolu. Należy wybierać ryby morskie, takie jak: łosoś, tuńczyk, makrela, gdyż są najbogatsze w nienasycone kwasy tłuszczowe. Do diety dołączamy również produkt z pełnego ...

dawno temu

20 porad dla zdrowia

... . 18. Wybieraj makrelę, zamiast okonia. Ryby morskie w porównaniu ze słodkowodnymi mają jod i więcej kwasów tłuszczowych Omega-3, które hamują powstawanie zakrzepów, obniżają poziom „złego” cholesterolu ...

+ Pokaż więcej