9 produktów, które warto mieć w kuchni

... czy balsamiczny przyda się w kuchni, ponieważ jest to dodający smaku sos do wielu potraw, który prawie w ogóle nie zawiera kalorii. 8. Orzechy – włoskie, laskowe lub migdały są bogatym źródłem białka ...

dawno temu

"Lato miłości", reż. Paweł Pawlikowski

... subtelnym sosem erotyzmu lolitek, starcza na jakąś połowę filmu. Dzierlatki dokazują, świrują i ładnie się prezentują. Niczym nimfy czy aniołki Botticellego, pławią się w kwieciu i kąpią w leśnych ...

dawno temu

Figa - najsłodszy i najzdrowszy kwiat świata

... . Są doskonałym dodatkiem do sałatek, sosów, ciast.  Smakują w towarzystwie mięsa, warzyw, owoców. Figi przetwarza się na konfitury, dżemy. Nalewka z liści figi zalecana jest dla osób mających astmę, gdyż ...

dawno temu

Napój zagęszczony – sycący jak hamburger

... Naukowcy zastosowali zmodyfikowany zagęszczacz spożywczy, używany przy produkcji sosów do sałatek czy lodów, i mają zamiar użyć go jako broń do walki z otyłością.  W trakcie doświadczeń ...

dawno temu

Na jakiego penisa masz ochotę? Restauracja z penisami

... pojedynczej porcji może kosztować może nawet 250 zł – tyle mniej więcej zapłacimy za porcję końskiego penisa z jądrami w sosie chilli. Turyści, powinni uważać i dokładnie gryźć każdy kęs – anegdota ...

dawno temu

Koszyczek wielkanocny

... tradycji. Chlebem i solą witano niegdyś gości. Sól jest symbolem prawdy i oczyszczenia. Pieprz z kolei używany był niegdyś do przygotowywania sosu, w którym maczano wielkanocnego baranka. Chrzan ...

dawno temu

Kurczak w galarecie

... nałóż mięso i warzywa, zalej je tężejącą galaretą i wstaw do lodówki. Kiedy pierwsza warstwa zastygnie, udekoruj ją groszkiem, jajkiem na twardo i zalej pozostałą galaretą. 8. Pierś z kurczaka w galarecie jest już gotowa. Podawaj ją z sosem ...

dawno temu

Sytuacja kryzysowa: pięć posiłków za mniej niż 10 zł

... kosztował 10 zł. Śniadanie: banan z owsianką – około 1 zł Drugie śniadanie: jabłko – 50 groszy Lunch: mała puszka fasolki w sosie pomidorowym z dużym pieczonym ziemniakiem – 3 zł Kolacja: mieszanka warzywna (pół paczki), kilka młodych ...

dawno temu

Christmas pudding – przysmak z tradycją

... i kładziemy na dużym talerzu. Serwujemy gorący z cukrem pudrem, śmietaną, sherry lub gorącym sosem rumowym i przybrany gałązką ostrokrzewu. Gałązkę i alkohol podpala się przy zgaszonym świetle, a pojawia się wówczas błękitny płomień. ...

dawno temu

Chcesz mieć sylwetkę Cameron Diaz? Zobacz, jak ćwiczy i odżywia się gwiazda!

... i sosem ponzu. Cameron Diaz doradza, aby dietę modyfikować stopniowo – jeżeli wypijasz pięć słodkich napojów dziennie, ograniczyć się do trzech, a następnie całkowicie wyklucz je z diety i zastąp wodą ...

dawno temu

Rodzaje kasz i ich walory odżywcze

... – z kukurydzy. Jest bogatym źródłem beta-karotenu. Świetnie spełnia swoje zadanie dodana do sosów (bo lekko je zagęszcza) oraz zup i gulaszów. Można ją także dodawać do mięs i warzyw. Stanowi podstawowy ...

dawno temu

Przepis na cannelloni ze szpinakiem zapiekane z żółtym serem, czyli danie kuchni włoskiej idealne na chłody

... Czym jest cannelloni? Kuchnia włoska słynie z pysznych potraw z dodatkiem sosu pomidorowego i żółtego sera. Jednym z takich właśnie dań jest cannelloni, czyli makaron w formie rurek. Chociaż ...

dawno temu

Spowolniony metabolizm w sezonie jesienno-zimowym - jak sobie radzić?

... mających z tym problem oraz wapń, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu enzymów trawiennych. Jogurtu możemy używać jako sosu do sałatek lub zjeść na śniadanie z płatkami owsianymi oraz świeżymi owocami ...

dawno temu

Wady i zalety kuchni japońskiej

... też powszechnych u nas tłustych, zawiesistych sosów. Wiele tradycyjnych dań japońskich bazuje na surowych rybach, które zawierają dużo substancji antyodżywczych, hamujących wchłanianie witaminy H ...

dawno temu

Żeń–szeń – korzeń dla ciebie

... do surówek lub do sosów spaghetti. Energetyzujące wino z żeń–szeniem Świeży korzeń żeń–szenia zalej butelką ryżowego wina. Odstaw na miesiąc. Nie wyjmuj korzenia. Pij szklankę napoju dziennie. Korzeń ...

dawno temu

Jak zachować zgrabną sylwetkę zimą?

... i słodkości zastąp 5 porcjami owoców i warzyw. Wybieraj tuńczyka w sosie własnym zamiast tuńczyka w oleju. Pij odtłuszczone mleko. Do obiadu jedz kwaszone warzywa. Pamiętaj, aby na twoim talerzu znajdowały ...

dawno temu

Glutaminian sodu jest odpowiedzialny za przyrost wagi

... w sobie nie ma konkretnego smaku, ale mocno podkreśla smak innych składników, z którymi zostanie zmieszany. Można go znaleźć w zupach w proszku, kostkach rosołowych, sosach w proszku i tych w słoikach, przyprawach do mięs ...

dawno temu

Rozgrzewająca zupa dla miłośniczek piwa!

... cebula, 1 mały, pokrojony por, 2 rozdrobnione ząbki czosnku, 1 mała, pokrojona marchew, 1 pokrojony seler, 2 łyżki sosu Worcester, tymianek, masło, pieprz, sól, 2 kromki chleba ...

dawno temu

Jak zdrowo odżywiać się w pracy?

... , ¼ zielonej papryki, puszki kukurydzy, kaszy jaglanej lub pęczaku, 3-4 pieczarek, sosu chili, rozmarynu, czosnku, cebuli, soli, oliwy z oliwek.  Wlej do garnka wodę, a następnie osól ją ...

dawno temu

Jabłko czy batonik? Czy wiesz co je Twoje dziecko?

... niż smażone w głębokim tłuszczu. Urozmaicaj dietę – wtedy nie będzie nudna dla dziecka. Zamiast tradycyjnego puree ziemniaczanego zaserwuj ryż z sosem curry lub grillowane ziemniaczki. Nie posypuj ...

dawno temu

Owady jako przekąska

... wyselekcjonowane królowe. Zamówić można wersję naturalną i soloną. Konik Polny – gotowane i obtaczane w specjalnej zalewie ziołowej koniki polne, to nie lada przysmak. Podawane z dodatkiem sosu sojowego ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść warzywa strączkowe?

... flażolet. Wiedziałyście, że soczewica dostępna jest w trzech kolorach: zielonym, pomarańczowym, brązowym? Z warzyw strączkowych można przygotować: zupy, przeciery, sosy, puree, można je dodać ...

dawno temu

Karp faszerowany grzybami - karp na wigilię

... powstającym sosem (będziesz musiała uzupełniać go wodą). 8. Karp nadziewany grzybami jest już prawie gotowy. Kiedy się upiecze, polej go osoloną śmietaną i włóż do piekarnika jeszcze na 5 minut. 9. Przed podaniem potrawy wigilijnejposyp ją ...

dawno temu

Kuchnia brytyjska: zapiekanki

... Worcestershire sauce (sos o korzennym smaku i płynnej konsystencji)teaspoon dried marjoram Cook potatoes in a large saucepan of boiling salted water until tender. Drain then return potatoes ...

+ Pokaż więcej