„Kulinarne podróże po Chorwacji” – recenzja

... (zupy, dania mięsne, bezmięsne, desery itp.), ale z wykorzystaniem krain: Istria i Kvarner, Dalmacja, Chorwacja Centralna, Zagorje, Slawonia. We wprowadzeniu do każdego rozdziału poszczególne regiony ... osoby uwielbiające słodkości, gdyż w ...

dawno temu

Kogel mogel na gardło

... . Takie rozwiązanie jest świetną alternatywą dla czekolady. Deser najlepiej jest podawać schłodzony. Do przygotowania takiego kulinarnego specjały można też wykorzystać jagody czy poziomki. W tym przypadku ... na kilka minut do piekarnika. Musi ...

dawno temu

Jak radzić sobie z wypaleniem zawodowym

... . To standardowe, które możemy kupić albo przygotować wcześniej i zabrać ze sobą, będzie najlepszym i najtańszym rozwiązaniem. To mogą być owoce, warzywa, soki, różnego rodzaju zupy albo bakalie. Unikajmy ...

dawno temu

Ekorodzic to ekodziecko

... sezonowymi, warzywami, jogurtem, bakaliami lub specjalnymi paluszkami dla najmłodszych bez soli. W ten sposób uchronisz pociechę przed nadwagą i przyzwyczaisz do zdrowego żywienia – po pierwszym roku ...

dawno temu

Dieta na stres

... , a mają więcej składników odżywczych. Bakalie sprawdzają się również, gdy mamy ochotę na coś słodkiego – mają mniej kalorii niż czekolada, a są równie słodkie. Szpinak – trzy szklanki szpinaku dziennie ...

dawno temu

Co na śniadanie dla przedszkolaka?

... . Te drugie zawierają więcej cukru, dlatego nie powinny być podawane dziecku codziennie. Musli z płatków owsianych i bakalii skutecznie zaspokoi poranny głód i doda energii. Na twardo, na miękko, sadzone ...

dawno temu

Wartość odżywcza migdałów

... tego, że wpływają dobroczynnie na układ hormonalny, polepszają potencję i zapobiegają rozwojowi prostaty.Potrawy z migdałami Migdały świetnie nadają się do słodkich deserów. Pokruszone, świetnie ... daniowych. Te w postaci zmielonej, świetnie ...

dawno temu

Potrawy z marchewki

... . miesiąca życia.  Deser – sok marchewkowyPo pierwszym roku życia, możesz przygotować maluszkowi sok marchwiowo-malinowy. To wspaniała propozycja na deser lub podwieczorek. Czego będziesz potrzebować ...

dawno temu

Co najlepiej jeść na stoku?

... i śliwki, orzechy czy bakalie. Nie zapominajmy także o butelce wody niegazowanej. Po intensywnym wysiłku należy uraczyć się posiłkiem bogatym w białko – kurczakiem, rybą, twarogiem lub jajkiem. Odpowiednio dobrane składniki zapewnią szybką ...

dawno temu

Jesienne rozgrzewacze

... . Wino w wersji na ciepło dobrze smakuje również z bakaliami. Grzańca możesz przyrządzić sama w domu – specjalne wino kupisz w normalnym sklepie. Spróbuj! Grzane piwo – przyrządzenie jest nieco ...

dawno temu

Płatki kukurydziane

... się na eksperymenty kulinarne z ich udziałem i przygotować na ich bazie także dania obiadowe czy pożywne desery. Płatki te świetnie spełnia swoją rolę jako panierka do mięsa. Wystarczy jedynie lekko pokruszyć je ... kaloryczność takiego posiłku ...

dawno temu

Musli – jasna strona twojej mocy

... niedostępnych: egzotycznych bakalii, owoców, orzechów i nasion, czekolady, ciasteczek korzennych, krówek, pyłku kwiatowego, jagód goji czy morwy białej. Co w tym nowego? 18575Pyłek kwiatowy pięknie ...

dawno temu

Wzmacniacze smaku w żywności przetworzonej

... jest między innymi jako konserwant soków owocowych, owoców suszonych, bakalii, przetworzonych ziemniaków. Czy wiedzieliście o tym, że suszone morele z dwutlenkiem siarki mają piękną pomarańczową ...

dawno temu

Dlaczego kasza jaglana jest zdrowa?

... kaszy jaglanej na nasz organizm powinniśmy ją na stałe umieścić w swoim menu. Jest doskonałym dodatkiem do duszonych mięs, sosów czy zup. Smaczna jest także jako element słodkiego, owocowego deseru ...

dawno temu

Cukier to Twój przyjaciel. Nie eliminuj go całkowicie z diety

... . Dietetycy uważają jednak, że nie należy sobie odmawiać także przyjemności zjedzenia deseru. Osoby, które na co dzień dbają o dietę, nie muszą się obawiać jednorazowych szaleństw. Ich organizm bez problemu ...

dawno temu

Fondue i jego rodzaje

... bulion. W bulionie gotuje się kawałki ryb i mięsa, a nawet warzyw. Ten rodzaj,  jest jedynym lekkostrawnym fondue. Fondue czekoladowe – podawane na deser. Jak się łatwo domyśleć, w garnku rozpuszcza ...

dawno temu

Jajko na twardo - przepis

... masą napełniamy babeczki z kruchego ciasta (takie, jakie zwykle używamy do deserów). Wierzch możemy udekorować szczyptą kawioru oraz natką pietruszki.   Jajka w galarecie   Aby przygotować galaretę ...

dawno temu

Arbuz na odchudzanie

... ten, choć słodki, jest bardzo mało kaloryczny, bo w 100 g mieści się zaledwie ok. 15 kcal. Można więc śmiało przygotowywać na jego bazie ulubione soki, dodawać do deserów czy przyrządzić nietuczące ...

dawno temu

Jak zrobić sushi?

... do maczania. Na koniec pozostaje nam tylko nauka posługiwania się pałeczkami, by móc jeść sushijak należy, ale naukę możemy sobie zostawić na deser.   ...

dawno temu

Chroń jedzenie przed ciepłem

... nieświeże, ale ryzyko jest mniejsze. Kremy do ciast i deserów są idealne dla rozwoju przeróżnych bakterii, a od nich bardzo łatwo o rozstrój żołądka.   Nie tylko słodycze mogą się szybciej psuć. Majonez ...

dawno temu

W szampańskim nastroju – co podawać do tego trunku?

... je dostać o tej porze roku, możemy je wykorzystać np. w deserach, czy ciastach. Kawior – zwany przysmakiem bogaczy, będzie świetnie podkreślał smak szampana, trzeba tylko wiedzieć jak go podawać. Moja ...

dawno temu

Aromatyczna kawa

... dodatek poprawi krążenie, a także zadziała jako swoisty afrodyzjak. Do tego odtłuszczone mleko, cukier i bita śmietana do dekoracji i zamiast zwyczajnej „małej czarnej” mamy słodki deser.   Kawa z imbirem ...

dawno temu

Jedzenie słodyczy

... , winogrona, morele czy maliny. Jesteś miłośniczką deserów? Zamiast porcji lodów lub ciasta przyrządź miękkie jabłka prażone z cynamonem "na słodko". Noś ze sobą suszone owoce, które posiadają ...

dawno temu

Kuchnia francuska

... i aromatycznych przypraw. Ratatujserwuje się np. poczas wieczornej kolacji. Creme brulee - deser na bazie kremu z jaj, cukru i śmietany, wzbogacony szczyptą wanilii lub czekolady.  Jego wierzchnią część zdobi ...

+ Pokaż więcej