Dieta na stres
BEATA RATUSZNIAK • dawno temuJeśli podczas stresującego dnia w pracy sięgasz po batonika, chipsy lub paluszki, najprawdopodobniej zajadasz swoje nerwy dając sobie złudne poczucie uspokojenia. Złudne, bowiem podjadanie nie likwiduje stresu, a jedynie dostarcza nam zbędnych kalorii i tłuszczu. Co zatem warto jeść, by zmniejszyć uczucie stresu i zdenerwowania?
Jest kilka produktów, które warto jeść podczas nerwowego dnia, ale nie tylko. Regularne spożywanie produktów bogatych w określone składniki pozwoli zmniejszyć skutki stresu na dłużej. Ponadto produkty te są znacznie zdrowsze, niż podjadanie słodyczy czy słonych przekąsek.
Migdały, orzechy nerkowca, nasiona słonecznika – są pomocne przy nawyku podjadania. Sycą szybciej, niż chipsy czy paluszki, a nie są tak tuczące. Ponadto nie dostarczają nam zbędnego tłuszczu, a mają więcej składników odżywczych. Bakalie sprawdzają się również, gdy mamy ochotę na coś słodkiego – mają mniej kalorii niż czekolada, a są równie słodkie.
Szpinak – trzy szklanki szpinaku dziennie w 40 procentach zaspokaja nasze zapotrzebowanie na magnez. Magnez z kolei zapobiega gwałtownym skokom ciśnienia krwi, a także ułatwia koncentrację. Możesz przyjmować magnez w tabletkach, ale przyrządzenie sobie omletu ze szpinakiem nie zajmie dużo czasu, a jest świetnym pomysłem na obiad.
Pomarańcze i owoce zawierające dużo witaminy C – jak wynika z badań naukowców w Pittsburh's University, witamina ta wzmacnia organizm i zapobiega nie tylko przeziębieniu, ale także lękom. Badacze zalecają więc jedzenie świeżych pomarańczy lub wypicie z rana świezo wyciskanego soku z pomarańczy.
Czekolada – miłośnicy słodkości na pewno się ucieszą, bowiem czekolada również niweluje stres. Po pierwsze jest źródeł magnezu. Po drugie natomiast jej spożycie powoduje, że nasz organizm wytwarza endorfiny, czyli hormony szczęścia. Oczywiście, mówimy tu o jedzeniu czekolady w bardzo umiarkowanych ilościach. Pochłonięcie naraz całej tabliczki zapewne przyniesie ulgę i radość, natomiast nie można zapominać o tym, że jest bardzo kaloryczna.
Ryby – są źródłem kwasów Omega-3. Jak wynika z badania Diabetes & Metabolism, u osób, które trzy tygodnie przed ciężkim egzaminem jadły codziennie ryby, nie nastąpił wzrost hormonów stresu. Zadbaj więc, by w Twoim menu znalazło się miejsce dla łososia, makreli czy miecznika.
Płatki owsiane – niektórzy wyrośli z owsianki wraz z opuszczeniem murów przedszkola, jednak warto sobie przypomnieć jej smak. I go polubić. Owiec zawiera dużo witaminy B, która jest bodźcem do produkcji serotoniny – neuroprzekaźnika wysyłającego do mózgu sygnały uspokajające. Serotonina pozwala utrzymać nasz organizm w równowadze, a jej prawidłowe funkcjonowanie zapobiega depresji.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze