Cukier to Twój przyjaciel. Nie eliminuj go całkowicie z diety
JOANNA MAJDAŃSKA • dawno temuProdukty, które naturalnie zawierają cukry, a więc owoce, warzywa i produkty zbożowe, powinny być obecne w diecie, ponieważ dostarczają wiele cennych składników mineralnych, witamin i błonnika pokarmowego.
Opinie naukowców w kwestii obecności cukru w codziennej diecie są podzielone. Większość ekspertów uważa jednak, że tego naturalnego źródła energii nie powinno się całkowicie eliminować. Należy je jednak spożywać z umiarem.
Produkty, które naturalnie zawierają cukry, a więc owoce, warzywa i produkty zbożowe, dostarczają wiele cennych składników mineralnych, witamin i błonnika pokarmowego. Uwagę należy natomiast zwracać na sacharozę spożywaną z innymi produktami, do których cukier dodaje się w procesie technologicznym. WHO zaleca, żeby nie przekraczała ona 10 proc. całkowitego zapotrzebowania energetycznego.
– Często mówi się o uzależnieniu od cukru. To nie jest uzależnienie. Tak jesteśmy genetycznie uwarunkowani. Słodki smak dla organizmu oznacza energię, energia oznacza życie, więc jest to taki naturalny odruch – mówi dietetyk Ewa Kurowska.
W codziennej diecie głównymi źródłami węglowodanów powinny być warzywa, owoce, pełnoziarniste pieczywo, kasze, ryż i makaron. Dietetycy uważają jednak, że nie należy sobie odmawiać także przyjemności zjedzenia deseru. Osoby, które na co dzień dbają o dietę, nie muszą się obawiać jednorazowych szaleństw. Ich organizm bez problemu poradzi sobie z przetworzeniem wysokokalorycznej słodkości i nie odbije się to niekorzystnie na sylwetce i wadze.
Źródło: Newseria
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze