Spowolniony metabolizm w sezonie jesienno-zimowym - jak sobie radzić?

... . Zamiast piec mięso tradycyjnie, użyjmy pergaminu lub folii aluminiowej. Dzięki temu danie będzie lekkostrawne. Podczas przyrządzania mięsa w ten sposób nie powstaje chrupiąca, brązowa skórka ...

dawno temu

10 przedmiotów codziennego użytku, których używasz źle... Sprawdź, jak znaleźć dla nich lepsze zastosowanie

... klamki w taki sposób, aby skrzyżowała się na zatrzasku. W ten sposób nie będziesz musiała za każdym razem siłować się z klamką. Skarpetki 57342 Zapomniałaś kupić folię bąbelkową, a musisz zapakować ...

dawno temu

Alergia - prawie każdy ją ma

... mogą być też symptomem klinicznym alergii pokarmowej, np. po zjedzeniu truskawek czy też innych alergizujących produktów spożywczych. Jakie alergeny są najgroźniejsze? Najważniejsze ...

dawno temu

Wzmacniaj układ odpornościowy

... . Występują w produktach powstałych na bazie mleka lub w innych produktach spożywczych powstałych w wyniku procesu fermentacji. W jednym z badań przeprowadzonych w celu określenia działania LGG ...

dawno temu

E na etykiecie

... szkodliwość glutaminianu sodu, wszystkich straszy się syndromem chińskich restauracji, co może wywołać zbyt duże jego spożycie, ale w produktach spożywczych stosuje się go w dozwolonych, ściśle określonych ...

dawno temu

Celiakia

... spożywczego sprawia, że komfort życia osób z celiakią nie musi odbiegać od życia osób zdrowych, dzięki czemu łatwiej pogodzić się z chorobą i nauczyć się ją akceptować. Bardzo ważne ...

dawno temu

Suplementy diety. Oszustwo na wielką skalę?

... spożywczy, którego zadaniem jest tylko uzupełnianie diety. Dlatego testuje się go wyłącznie na obecność substancji trujących, bez konieczności przeprowadzania testów klinicznych (potwierdzających ...

dawno temu

Zapiekanka z brokułami i makaronem

... są polskim smakoszom już od kilkuset lat, to były jakiś czas temu trochę zapomniane. Na szczęście sytuacja ta uległa zmianie i dziś możemy spotkać je w niemalże każdym sklepie spożywczym w bardzo przystępnej ...

dawno temu

Racuchy drożdżowe

... o drożdżach spożywczych, mamy na myśli niewielką beżową kostkę dodawaną do ciasta albo też proszek w opakowaniu podobnym do tego, w jakim kupujemy cukier waniliowy. Okazuje się, że nasze spostrzeżenia ...

dawno temu

Śledzie po żydowsku

... z religią, a zwłaszcza z przestrzeganiem zasady koszerności polegającej na tym, iż niektóre produkty spożywcze są zakazane, podczas gdy inne nie. Wykluczyć należy tu przede wszystkim mięso świń, krew ...

dawno temu

Gruszki w occie

... od mrożenia czy suszenia nadaje ono produktom spożywczym specyficzny smak. Marynowanie bowiem opiera się na dodaniu octu do różnego rodzaju warzyw bądź owoców. Tak przygotowany przetwór z łatwością możemy ...

dawno temu

Sałatka z gruszką

... nieco zapomniany. Różnorodność dostępnych dziś produktów spożywczych sprawiła, że trochę zapomnieliśmy o witaminach w gruszce i towarzyszącym jej jedzeniu wyjątkowym smaku. Czas odmienić tę sytuację ...

dawno temu

Sałatka ze słonecznikiem

... , lecz również roślina o dużym zastosowaniu w przemyśle spożywczym. Na szczególną uwagę zasługują tu pestki słonecznika. To właśnie one kryją w sobie nie tylko wyśmienity smak, ale także wiele wartości odżywczych ...

dawno temu

Smażony ser

... przyrządzany na licznych terenach. Oprócz tego, obecnie można go nabyć również w wielu sklepach spożywczych, choć z oczywistych względów nie jest on tak smaczny jak domowy. Jest to świetna alternatywa ...

dawno temu

Potrawy z buraków

... w szerokiej branży spożywczej. Już teraz jednak trzeba zaznaczyć, że istnieją różne odmiany buraków, co wiąże się z odmiennym ich wykorzystywaniem, smakiem, wartościami odżywczymi i w końcu wyglądem ...

dawno temu

Owoce jarzębiny

... – określanej mianem eliksiru młodości. Oprócz tego posiada także witaminy K, PP, P i A. To także idealny produkt spożywczy dla osób dbających o sylwetkę. Jeżeli zatem chcesz być piękna przez lata ...

dawno temu

Jak często jeść?

... produkty spożywcze, a unikaj żywności wysoko przetworzonej (typu: zupki błyskawiczne, sosy z torebki, konserwy, fast fody itd.). Zwracaj uwagę na zawartość białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin ...

dawno temu

Przyprawy do dziczyzny

... , że na stałe zagości ona w naszym jadłospisie. Przyprawy w kuchni myśliwskiejIstnieje wiele sposobów przyrządzania omawianego rodzaju mięsa. Podobnie jak inne produkty spożywcze możemy je usmażyć ...

dawno temu

Ozorki wieprzowe

... przystąpieniem do przygotowania ozorków w sosie zaopatrz się w następujące artykuły spożywcze: 8 sztuk ozorków wieprzowych,3 łyżeczki musztardy dijon,3 duże cebule,włoszczyzna,2 łyżki mąki pszennej,8 ...

dawno temu

Masło czy margaryna

... (jedynie śladowe ilości). Jest też bogata w witaminy z grupy B, A, D i E, zawiera kwas foliowy oraz kwasy z grupy omega-3. Na koniec warto wspomnieć, że na rynku spożywczym często pojawiają się produkty ...

dawno temu

Masło do ciała

... zazwyczaj spotyka się dość słodkie zapachy, takie jak: czekolada, mleko z miodem, kakao, wanilia czy śmietanka. Konsystencja tych produktów jest dokładnie taka sama, jak w przypadku spożywczej wersji ...

dawno temu

Zdrowa żywność ekologiczna

... jej wytworzenia są dość wysokie. Warto o tym pamiętać, by nie dać się zwieść obietnicom producentów artykułów spożywczych wytwarzających ich podróbki. Pewność, że nie kupujemy "kota w worku" daje czytanie ...

dawno temu

Masło kakaowe

... i farmaceutyczny jest stosowany od XVIII w. Jest tłuszczem jadalnym, więc wykorzystuje się je również w przemyśle spożywczym, m.in. do produkcji czekolady, zarówno ciemnej, jak i białej. Dzięki zawartości ogromnej ...

dawno temu

Kozie mleko w kosmetyce

... . Są to witaminy A, E, PP, D i witaminy z grupy B. Ponadto uzupełniają je minerały, takie jak wapń, potas i fosfor. Kozie mleko jest nie tylko niezwykle wartościowym produktem spożywczym, ale również doskonałym ...

+ Pokaż więcej