Otręby na odchudzanie

... . Ich uniwersalność polega na tym, że możemy je dodawać nie tylko do jogurtu, ale także stosować jako panierkę do mięs lub dodatek do sosów, zup czy sałatek. Może zatem warto się do nich przekonać? ... . Ich uniwersalność polega na tym, że ...

dawno temu

Właściwości gruszki

... idealne na kompot z suszu. Owoc znakomicie komponuje się w połączeniu z serem pleśniowym i orzechami włoskimi. To częsty składnik sałatek. Dlaczego warto sięgać po gruszki? ... idealne na kompot z suszu. Owoc znakomicie komponuje się w ...

dawno temu

Rzeżucha - warzywo na zimę

... Zimową porą trudno o świeże i pachnące warzywa. Dlatego zamiast przekopywać sterty warzyw w markecie w poszukiwaniu najładniejszych okazów, posiej rzeżuchę! Będziesz mogła dodać ją do sałatek, położyć na kanapki i wrzucić do sosu. Jakie ...

dawno temu

Napój jak duży hamburger

...   Brytyjscy naukowcy są w trakcie opracowywania napoju, który ma sycić tak samo, jak duży, kaloryczny posiłek. Naukowcy zmodyfikowali popularnie stosowany zagęszczacz spożywczy, używany przy produkcji sosów do sałatek czy lodów, i chcą go ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść marchew?

... Aby opóźnić proces starzenia się, należy zapewnić sobie odpowiednią ochronę nie tylko w postaci witaminy C i E, ale także beta-karotenu występującego w marchewce, słodkich ziemniakach, dyni ... ziemniakach, morelach, cykorii, szpinaku, melonie, ...

dawno temu

Właściwości migdałów

...   Są świetnym dodatkiem do ciast i deserów, ale równie dobrze sprawdzają się jako składnik sałatek czy nawet panierka do mięs! Mało kto wie jednak, że migdały to istna bomba witamin i składników mineralnych, których nasz organizm potrzebuje. ...

dawno temu

Łosoś z makaronem

... I chociaż do niedawna pokutowało stwierdzenie, że kuchnia polska ziemniakiem stoi, to w ostatnim czasie zauważyć można wyraźną zmianę gustów kulinarnych naszych rodaków. Co prawda chyba każdy ... z nas od czasu do czasu zachwyca się smakiem ...

dawno temu

Domowe zabiegi na dłonie

... i witaminy E oraz A. Dzięki temu uzyskasz zregenerowane, odmłodzone i nawilżone dłonie. Krok 4 Czy wiesz jak na twoje dłonie zadziała maseczka z ziemniaka? Zawarte w nich białko, skrobia oraz enzymy wygładzą ... , odżywią i rozjaśnią skórę. ...

dawno temu

Smażony łosoś z fasolką szparagową

... , że najważniejsze jest urozmaicenie, zarówno w kuchni, jak i w innych sferach życia. Miałaś zrobić dziś ziemniaki? Zrezygnuj z nich. Zaskocz wszystkich, przygotuj coś nowego i pysznego. ... , że najważniejsze jest urozmaicenie, zarówno w ...

dawno temu

Działanie ananasa

... sałatkę. Co sprawia, że ten egzotyczny owoc jest nieocenionym źródłem witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu? ... sałatkę. Co sprawia, że ten egzotycznyowoc jest nieocenionym źródłem witamin niezbędnych do prawidłowego ...

dawno temu

Zupa z czerwonej fasoli

... Ostatnio kupiłam czerwoną fasolę. Dodałam kilka ziaren do sałatki, a reszta stała bezużytecznie w lodówce. Bardzo nie lubię jak jedzenie się marnuje i nie mogłam pozwolić, by tak się stało ...

dawno temu

Sos winegret po meksykańsku

... Ten pyszny sos winegret po meksykańsku do doskonały dodatek do ryb i mięs na zimno, drobiu, sałatek, wędlin i warzyw. Warto poznać przepis, by później nadawać swoim przyprawom oryginalny smak ...

dawno temu

Zdrowe surówki

... i samopoczucie są w dobrej formie. Mówiąc o tradycyjnym polskim obiedzie, wskazać można trzy jego elementy składowe. Pierwszym z nich jest mięso pieczone albo smażone, drugim gotowane ziemniaki, które królują ... samodzielnie przyrządzić zdrowe ...

dawno temu

Co wiesz o brukselce?

... są przepyszne. Ale istnieją też takie warzywa, które można jeść przez cały rok. Mowa oczywiście o tradycyjnych ziemniakach, kalafiorze czy kapuście. Jest jednak jeszcze jedno warzywo – może nie zawsze doceniane – bogate w błonnik, witaminę K i ...

dawno temu

Grecka musaka

... są dość proste w wykonaniu, za to rozpieszczają podniebienie. Nieco trudniejszym, jeśli chodzi o przyrządzenie daniem jest musaka z ziemniakami. I co ciekawe bardzo często spotyka się ją ... są do przyrządzenia tej potrawy kuchni greckiej ...

dawno temu

Oliwka europejska

... Jej owoce są doskonałym składnikiem sałatek. Nie wszyscy jednak wiedzą, że oliwka europejska słynie nie tylko z oryginalnego smaku, ale i szerokiego wachlarza działań leczniczych. Dziś obecna jest niemal na wszystkich kontynentach. Z powodzeniem ...

dawno temu

Domowy przepis na pyszne ptasie mleczko

... Są takie desery, bez których nie mogłybyśmy się obejść. Wszelkie ciasta, ciasteczka i sałatki owocowe zawsze są smacznym udekorowaniem obiadu lub lunchu. Przepisy na ulubione desery próbujemy ...

dawno temu

Dip z zielonych oliwek jako pyszny dodatek do potraw!

... Jakie dodatki do potraw lubicie najbardziej? Warzywa lub sałatki? A może sosy – ostre, czosnkowe, łagodne i tak dalej? Dziś proponuję pyszny dodatek do dań w postaci kremowego dipu z zielonych oliwek ... także zastosowanie w przemyśle ...

dawno temu

Jedzenie cebuli

... Cebula to jedno z nielicznych warzyw, które doprowadza nas do płaczu. Jeżeli weźmie się pod uwagę jej ogromną popularność dorównującą chyba tylko ziemniakom, a także fakt, że dodajemy ją niemal ... , ale także w medycynie naturalnej. Można ją ...

dawno temu

Kuchnia czeska

... Za najbardziej zdrową uważa się kuchnię śródziemnomorską i z tego powodu jest ona chyba najpopularniejszą dietą współczesnego Europejczyka. Znamy ją bardzo dobrze i z chęcią zajadamy się sałatką ... z ziemniaków, mąki, oraz z rosnących w ...

dawno temu

Zupa ziemniaczana

... do przyrządzania sałatek. Osoby wielokrotnie walczące z wagą doskonale zdają sobie sprawę z tego, że trudno jest czasami wytrzymać na samych warzywach, co skutkuje tym, że nasza noworoczna motywacja ... śmietaną i włożymy do niej ziemniaki, to i ...

dawno temu

Przepisy na jajka

... Jajka to produkt jedzony w różnych postaciach i tak stary jak historia ludzkości. Zanim dotarły do nas orientalne przyprawy, tropikalne owoce, a nawet ziemniaki, to jajka były obok upolowanej ...

dawno temu

6 nietypowych gatunków fasoli

... . W gotowaniu zachowuje się tak samo jak fasola biała i czerwona, można ją więc bez problemu łączyć. Ze względu na swój wygląd, najczęściej wykorzystywana jest do dań, gdzie widać jej dekoracyjne walory – sałatek i zup.   ... – sałatek i zup. ...

+ Pokaż więcej