Mięso też zdrowe

... Pewnie wielokrotnie słyszałaś o ograniczaniu spożycia potraw mięsnych. Zwłaszcza tłuste i czerwone mięsa zostały ostatnio skazane na banicję. Zapominamy przy tym o jednym – że szkodzi jedynie mięso ... jedzone w nadmiarze. Prawidłowo ...

dawno temu

Chcesz ważyć mniej – zrezygnuj z mięsa

... Regularne jedzenie mięsa ma związek z przybieraniem na wadze, nawet wówczas, gdy nie zwiększymy liczby spożywanych kalorii, co udowodniono naukowo. ... Regularne jedzenie mięsa ma związek z przybieraniem na wadze, nawet wówczas, gdy nie ...

dawno temu

Sosy do mięs

... Często przygotowując mięso na obiad, zastanawiamy się, z czym je podać, by danie nie było za suche. Przyrządzenie sosu to wyższa filozofia, którą nie zawsze chcemy zgłębiać. Otóż nic prostszego ... . Kiedy smażymy kurczaka, wołowinę, baraninę ...

dawno temu

Potrawy z mięsa mielonego

... Jego uniwersalność polega na tym, że możemy je dodawać do szeregu rozmaitych potraw, kreując tym samym bardzo ciekawe dania obiadowe. A bogactwo zastosowań jest naprawdę duże. Mięso mielone w kuchni ... nie ma szansy się zmarnować, bo z ...

dawno temu

Zdrowa dieta bez mięsa

... Jak dowodzą badania naukowe, wegetarianie żyją dłużej. Należy jednak pamiętać, że nie sztuką jest samo wyeliminowanie mięsa z naszej diety. Sztuką jest tak komponować jadłospis, żeby dostarczyć naszemu organizmowi wszystkich potrzebnych ...

dawno temu

Jedzenie surowego mięsa

... Dania mięsne bez obróbki termicznej to żadna nowość, ale ostatnio zyskały na popularności. Coraz częściej na talerzach gości restauracji lądują befsztyki tatarskie, carpaccio czy sushi. Jakie ryzyko i jakie korzyści niesie ze sobą spożywanie ...

dawno temu

Co kryje się w MIĘSIE MIELONYM? Uważaj na sztuczki producentów

... Świeże i dobrej jakości mięso mielone powinno mieć jednolity kolor. ... Wydaje ci się, że trudno przekłamać skład mięsa mielonego, a jednak producentom się to udaje. By nie dać się oszukać, warto uważnie czytać etykiety i przyglądać się ...

dawno temu

Sałatki z mięsem

... spędziłoby się cały dzień na zajadaniu samych owoców! Taki sposób odżywiania nie jest jednak zbyt racjonalny, bo nie dostarcza organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Pomysłem na danie lekkie, ale jednocześnie zapewniające solidną dawkę ...

dawno temu

Mięso wieprzowe

... będziemy przygotowywać, co może nam znacznie utrudnić kulinarne wybory. Zapoznaj się z poszczególnymi rodzajami wieprzowiny i zobacz, jakie potrawy możesz z nich przyrządzić. Rodzaje mięsa ... wieprzowegoZanim zaczniemy wymieniać i ...

dawno temu

Jak zrobić sos do mięs i wędlin?

... Czy zdarza ci się kupować w sklepie sosy do mięs i wędlin? Owszem, są bardzo smaczne, ale ile w nich niezdrowej chemii... Zamiast szpikować się potężnymi dawkami „witamin”  E 139 i innymi tego typu, warto przygotować dipy z domowych, zdrowych ...

dawno temu

Pieczarki faszerowane mięsem

... przykładem jest papryka faszerowana mięsem z dodatkiem ryżu. Okazuje się jednak, że w podobny sposób możemy wykorzystać również grzyby. Co prawda sezon grzybowy jeszcze przez jakiś czas się nie zacznie ... , jednak na wyciągnięcie ręki mamy ...

dawno temu

Zapiekanka z mięsa mielonego - jak ją przygotować?

... A może zaczniesz tydzień od dania mięsnego? Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego brzmi może niezbyt wyszukanie, ale za to smakuje znakomicie. Można ją podać z sosem pieczarkowym, choć niektórzy, zwłaszcza dzieci, polewają ją często ...

dawno temu

Uważaj na popularne MIELONKI. Najgorszej jakości mięso to nie jedyna ich wada

... Mielone konserwy czy klopsy ze słoika często zawierają mniej niż 10 proc. mięsa, za to mnóstwo chemii. ... Moda na hamburgery przywędrowała do nas z Ameryki. Oryginalne zrobione są z wysokiej klasy mięsa wołowego, te sprzedawane w polskich ...

dawno temu

Złociste mięso skąpane w miodzie – propozycja w sam raz na zimę!

... jest także jako środek leczniczy w walce z bezsennością i w stanach osłabienia, dlatego warto dodawać go wszędzie tam gdzie możemy, umiejętnie „wplatając” go do potraw. Dziś propozycja zastosowania go w duecie z mięsem, bo te dwa specjały pasują ...

dawno temu

Ptactwo na patelni i w piekarniku – przepisy na mięso bażanta

... Sezon na dzikie ptaki trwa, więc myśliwi już zacierają ręce na myśl o soczystych pieczeniach np. z bażantem w roli głównej. I trudno im się dziwić. Bo kto raz spróbował mięsa z tego ptaka na pewno ... wie o czym tu mowa. A z czym je najlepiej ...

dawno temu

Jak bezpiecznie jeść mięso?

... Jedzenie mięsa przyspiesza proces starzenia, przyczynia się do wystąpienia chorób serca oraz nowotworów. Nie oznacza to jednak konieczności rezygnacji ze spożywania mięsa. Można bowiem w znacznym stopniu zminimalizować ryzyko zagrożenia. ... Dla ...

dawno temu

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

... przygotować pyszny obiad dla całej rodziny. Jedną z tego typu potraw jest zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym. Jeżeli jesteś ciekawa, w jaki sposób przygotowuje się to wyśmienite danie, przeczytaj poniższy artykuł. ... przygotować pyszny ...

dawno temu

Nie jem mięsa!

... Jedni wybierają tę formę odżywiania z powodów zdrowotnych, inni z przyczyn ideologicznych. Skutek jest taki sam. Nie jedząc mięsa – nie przyczyniają się do zabijania zwierząt. Wszystko jednak ma swoje wady i zalety. Warto się nad nimi zastanowić ...

dawno temu

Sznycle bez mięsa - pyszne danie wegetariańskie

... Czy wiesz, że po mięso należy sięgać tylko trzy razy w tygodniu. W pozostałe dni mogą je zastąpić: soja, ryby lub warzywa. Skoncentrujmy się teraz na ostatniej opcji. Sznycle warzywne są pyszne i zdrowe. Warto przygotować je na obiad i ...

dawno temu

Mięso z dziczyzny

... Wśród wielu rodzajów mięsa, to pozyskiwane z dziczyzny cechują zdecydowanie najlepsze walory smakowe. To prawdziwy rarytas w kuchni, który czyni każdą potrawę istną ucztą dla podniebienia. Choć ... potrawy z dziczyzny do najtańszych raczej nie ...

dawno temu

Gęsina – najlepsza wśród drobiu? O wyższości gęsiny nad innymi rodzajami mięs

... Gęsina, choć nadal jest to mało popularny rodzaj drobiu, na tle innych typów mięs wyróżnia się doskonałym smakiem, zapachem, soczystością, a także zróżnicowaniem pod względem zawartości składników ... kalorycznych mięs. W porównaniu z innymi ...

dawno temu

Sosy owocowe do mięs

... z nich nadmiar wody. Gdy osiągniemy już odpowiadającą nam konsystencję – sos jest gotowy. Sos ten jest wspaniały do drobiu, doskonale sprawdza się również w duecie z miękkim mięsem (polędwiczki wieprzowe), jak i z... białą kiełbasą. ...

dawno temu

Mięso przetworzone nie zawsze jest rakotwórcze. Od czego to zależy?

... W ostatnich latach wiele mówi się o negatywnym wpływie na zdrowie przetworzonych produktów mięsnych. Światowa Organizacja Zdrowia zaklasyfikowała przetworzone mięso jako produkty o działaniu ... Mięso przetworzone - co kryje się pod tym ...

+ Pokaż więcej