Recenzja książki Magdaleny Makarowskiej "Jedz pysznie bez pszenicy"

... Jakiś czas temu na świecie, w tym także i w Polsce, pojawiła się moda na jedzenie bezglutenowe. Celebryci, dietetycy i inni mędrcy zapewniali, że wykluczenie ze swojej diety pszenicy świetnie wpłynie na naszą sylwetkę i wygląd. ... O ile ...

dawno temu

Przepis na ciasto czekoladowe - smacznie i zdrowo

... Jak mówi przysłowie, diabeł tkwi w szczegółach. Podobnie jest z poniższym przepisem na ciasto czekoladowe. Zamiast zwykłej mąki, używa się mąki razowej, co zmniejsza kalorie, nie umniejszając ... nieziemskiego smaku. Delikatne i puszyste ciasto ...

dawno temu

W niej tkwi sekret udanych WYPIEKÓW. Jak wybrać tę odpowiednią?

... Wraca moda na domowe wypieki i własnoręcznie przygotowywane potrawy, w tym makarony. Nie wszyscy o tym wiedzą, ale połowa kulinarnego sukcesu tkwi w mące, której używamy w kuchni ...

dawno temu

Jak zrobić szarlotkę fit? Przepis na niskokaloryczne ciasto

... Szarlotka to ulubione ciasto Polaków. Wystarczy kilka jabłek, odrobina mąki i można wyczarować wyborny deser. Oto przepis na ciasto trochę inne - szarlotkę fit, której skład różni się nieco od tradycyjnej. ... ze zdrowymi dodatkami, takimi jak: ...

dawno temu

Odchudzanie bez glutenu

... panują też mody. Po boomie na białkową dietę według dr. Dukana, przyszła pora na bezglutenową. Stosują ją celebrytki z Zachodu – Madonna, ale też rodzime gwiazdki przyznają się, że w ten sposób gubią kilogramy - Patrycja Kazadi. Na czym ona ...

dawno temu

Shortbread - „klejnot w koronie” szkockiego piekarnictwa

... Ciasteczka shortbread to jeden z najbardziej rozpoznawalnych szkockich przysmaków. Nazywane „klejnotem w koronie” kruche ciastka nie są trudne w przygotowaniu. Wystarczy trochę cukru, masła oraz mąki i w godzinę można upiec porcję tych ...

dawno temu

Shortbread — „klejnot w koronie” szkockiego piekarnictwa

... Ciasteczka shortbread to jeden z najbardziej rozpoznawalnych szkockich przysmaków. Nazywane „klejnotem w koronie” kruche ciastka nie są trudne w przygotowaniu. Wystarczy trochę cukru, masła oraz mąki, i w godzinę można upiec porcję tych ...

dawno temu

Crempog – walijskie naleśniki

... Crempog, nazywane również ffroes to tradycyjne walijskie naleśniki, przyrządzane z mąki, jajek, mleka i masła. Naleśniki te najczęściej podawane są na obchodzonych przez Walijczyków uroczystościach urodzinowych -  z dodatkiem masła, ryb, mięsa, ...

dawno temu

Ciasta świąteczne - co zrobić, by się udały?

... , dzięki którym twoje wypieki będą przepyszne i nikt im się nie oprze. Nie bój się mąki i jajek, z dobrym przepisem wszystko się uda. ... , dzięki którym twoje wypieki będą przepyszne i nikt im się nie oprze. Nie bój się mąki i jajek, z dobrym ...

dawno temu

Chcę zmienić swoją dietę. List do Dietetyka

... przygotować w sposób zdrowszy i równie smaczny jak nie smaczniejszy. Mąkę białą, z której wykonane są ulubione przez Panią dania zamieniamy na mąkę razową. Makarony, o których Pani wspomniała, nie są wcale ... aż tak dużym złem. Jest tylko jeden ...

dawno temu

Owsianka nie tylko na śniadanie

... jak w łagodzeniu dolegliwości trawiennych – produkty zawierające owies pomagają w łagodzeniu podrażnień skóry, a nawet leczą trądzik. Zamiast kupować gotowe kosmetyki, możesz je przygotować samodzielnie z wykorzystaniem płatków czy mąki ...

dawno temu

Wypróbuj przepyszny przepis na ryż w mleku kokosowym z pieczoną dynią

... Szukasz przepisu na rozgrzewające danie, pełne aromatycznych przypraw? Wypróbuj przepis na orientalny ryż w mleku kokosowym z dodatkiem pieczonej dyni. Jest to danie wegańskie, bezglutenowe i idealne na chłodne, jesienne dni. Spróbuj koniecznie! ...

dawno temu

Jak zrobić zdrowe naleśniki?

... Zdrowe naleśniki? To nie żart. Naprawdę można zrobić takie cudo. Cały sekret tkwi w składnikach. Otręby jęczmienne, pestki słonecznika, świeże maliny i razowa mąka, dzięki nim zwykłe naleśniki ... malin1 szklankę mąki razowej1 szklankę otrębów ...

dawno temu

Jak przygotować idealne ciasto na makaron?

... Może trudno w to uwierzyć, ale do sporządzenia świeżego ciasta na makaron wystarczą tak skromne składniki, jak mąka, jaja i szczypta soli. Jeżeli perspektywa stworzenia domowego spaghetti wciąż ... do ciasta na makaron Pierwszym krokiem do ...

dawno temu

Haggis – szkocka potrawa narodowa

... Haggis to specjał szkockiej kuchni, przyrządzany z owczych podrobów wymieszanych z cebulą, mąką owsianą, tłuszczem i przyprawami, zaszytych i duszonych w owczym żołądku. Potrawa przypomina polską ... przyprawy, dwie posiekane cebule i szklankę ...

dawno temu

Zmień chleb na dobre

... Pieczywo zwykle dzielimy na jasne i ciemne, czyli… smaczne i zdrowe. Jednak nasz żołądek nie rozróżnia kolorów – dla Twojego organizmu największe znaczenie ma rodzaj mąki, z której wypiekany ... się pieczywa barwione karmelem, a wypiekane z mąki ...

dawno temu

Przenica durum

... oraz Afryce. Produkty na bazie tej rośliny są bardzo wartościowe pod względem zdrowotnym i odżywczym. Z pszenicy durum wytwarza się mąkę, znaną jako semolina. ... rozpowszechniony w Afryce Północnej.Mąka z pszenicy durum zawiera więcej ...

dawno temu

Ciabatta- przepis

... Ten rodzaj pieczywa zrobiony na bazie mąki i drożdży cechuje płaski i nieco wydłużony kształt. Ciabattę chętnie wykorzystuje się do kanapek lub jako dodatek do innych posiłków. Jak przyrządzić taką pyszną kanapkę rodem ze słonecznej Italii? ...

dawno temu

Wyrzucasz obierki od ogórka? To błąd!

... ! Jeśli narysujesz na ziemi linię kredą, mrówki jej nie przekroczą. W ten sposób możesz zabezpieczyć swoje jedzenie przed tym, że się do niego dostaną. Mąka kukurydziana Mąka kukurydziana zabija ...

dawno temu

Szybki placek z bakaliami

... tylko trochę mąki, masła, jajek i oczywiście słodkie bakalie. Sama się przekonaj, jakie pieczenie może być przyjemne. ... tylko trochę mąki, masła, jajek i oczywiście słodkie bakalie. Sama się przekonaj, jakie pieczenie może być przyjemne. ...

dawno temu

Dziwni sąsiedzi

... Czasami można pożyczyć od nich mąkę, listonosz do nich podrzuca paczkę, kiedy nas nie ma w domu, bywa, że i na kawę z ploteczkami można się umówić. Prawie wszyscy plotkują. Niektórzy mają naprawdę ...

dawno temu

Produkty zbożowe – dlaczego są ważne?

... zaliczamy: żyto, pszenicę, owies, jęczmień, kukurydzę, orkisz, grykę i sorgo a także mąkę, pieczywo, makarony, płatki, musli oraz ryż. Dlatego zarówno biała bułka jak i tzw. ciemne pieczywo będzie ... produktów zbożowych – mąki, pieczywa, ...

dawno temu

Sos grzybowy - do kopytek i nie tylko

... znakomite. Zabierz się więc do roboty. Umyj grzyby i namocz je. 2. Posiekaj cebulę, wrzuć ją do grzybów i ugotuj. Wywar odstaw. 3. A teraz zasmażka z masła i mąki. Kiedy ją zrobisz, wlej zimny wywar ...

+ Pokaż więcej