Potrawy z buraków

... Przeciętne dziecko nie znosi jeść warzyw, za to z wielką niecierpliwością czeka na deser wieńczący obiad. Przyczyny takiego stanu rzeczy mogą być różne. Z jednej strony serwowane przez nas potrawy ... propozycje typu: śledź, szpinak czy brokuły. ...

dawno temu

Surówka z kapusty włoskiej i innych witamin

... Zawsze, a zwłaszcza w zimie, powinnyśmy dbać o dostarczanie organizmowi jak największej ilości witamin. Najdoskonalszym ich źródłem są oczywiście warzywa. Dlatego surówka z kapusty włoskiej jest idealnym dodatkiem do obiadu. Na dworze śnieg i ...

dawno temu

Jedzenie cebuli

... Cebula to jedno z nielicznych warzyw, które doprowadza nas do płaczu. Jeżeli weźmie się pod uwagę jej ogromną popularność dorównującą chyba tylko ziemniakom, a także fakt, że dodajemy ją niemal ... do wszystkiego, to się okaże, że emocje, jakie ...

dawno temu

Jedz kolorowo

... Do kolorystycznej różnorodności zachęcają naukowcy, którzy podzielili warzywa i owoce na pięć grup: zieloną, czerwoną, żółto- pomarańczową, fioletową i białą. Zgodnie z ich zaleceniami powinniśmy ... codziennie spożywać 5 porcji warzyw, owoców ...

dawno temu

Zapiekanka ze szpinakiem i kurczakiem

... Masz ochotę na mięciutkiego i delikatnego kurczaka z dodatkiem zielonych warzyw? Chcesz szybko sporządzić zdrowy obiad? Zapiekany kurczak ze szpinakiem do danie dla ciebie! Sprawdź, w jak prosty sposób go przyrządzić. ... Masz ochotę na ...

dawno temu

Trzy kolory zdrowia

... Warzywa i owoce powinny towarzyszyć praktycznie każdemu z naszych posiłków. To cenne źródło witamin i minerałów, dzięki którym nasz organizm funkcjonuje prawidłowo. W czym tkwi ich siła? Odpowiedź jest prosta: w kolorach. ... wzmacniające układ ...

dawno temu

Dania z cukinią

... Jest odmianą dyni i ze względu na niską kaloryczność (w 100 gramach jest tylko kilkanaście kalorii!) jest polecana osobom będącym na diecie. Do tego jest cennym źródłem beta-karotenu. Ponadto cukinia ...

dawno temu

Warzywa i owoce dobre na różne schorzenia

... Gdy chorujesz na cukrzyce ,wybieraj warzywa i owoce o niskim indeksie glikemicznym(IG poniżej 55),np brukselkę,świeżą marchewkę,białą,czerwoną lub czarną fasolę,sałatę, jabłka,pomarańcze, śliwki ... gotowane, najlepiej przetarte warzywa ...

dawno temu

Sznycle bez mięsa - pyszne danie wegetariańskie

... Czy wiesz, że po mięso należy sięgać tylko trzy razy w tygodniu. W pozostałe dni mogą je zastąpić: soja, ryby lub warzywa. Skoncentrujmy się teraz na ostatniej opcji. Sznycle warzywne są pyszne i zdrowe. Warto przygotować je na obiad i ...

dawno temu

Jak zrobić risotto z ziemniakami?

... Jeśli masz ochotę na szybkie danie z warzywami, to znalazłaś właśnie odpowiedni przepis. Risotto jest bardzo smaczne, a z tymi dodatkami także sycące i rozgrzewające, a zatem idealne na pogodę za oknem. Zielenina dodaje witamin, a kiełbaska ...

dawno temu

Sałatka z pomelo

... przeciwutleniacze, beta karoten oraz witaminy C, B1 i B2. Najsmaczniejszy i najzdrowszy jest oczywiście surowy owoc. Poniżej przepis na sałatkę z pomelo. ... przeciwutleniacze, beta karoten oraz witaminy C, B1 i B2. Najsmaczniejszy i najzdrowszy ...

dawno temu

Zdrowe rozmrażanie

... Kiedy czasu brak, gotowanie sprowadza się do rozmrażania gotowych dań. Mrożonki to wprawdzie nie to samo co świeże owoce i warzywa, ale z braku laku muszą nam poza sezonem wystarczyć. Chyba ... ugotować mrożone warzywa, wrzuć je bezpośrednio na ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść pomidory?

... razy większą siłę neutralizowania wolnych rodników niż beta-karoten. Likopen nie tylko chroni naszą skórę przed zmarszczkami, ale także zapobiega wielu chorobom, także nowotworom. ... razy większą siłę neutralizowania wolnych rodników niż ...

dawno temu

Dynia smaczna i zdrowa!

... Warzywo, o którym dziś będzie ten artykuł, pochodzi z Ameryki Środkowej i liczy sobie 760 gatunków. Inkowie uprawiali je już 4000 lat p.n.e.! Jest cudowne na jesienne, zimne wieczory. Odpowiednio ... jest smacznym i odżywczym warzywem. Do ...

dawno temu

Zimne nóżki w zimie? Tak, ale tylko na talerzu!

... właściwości odżywczych, bo zawiera wszystko to, czego naszemu organizmowi potrzeba, czyli pożywne mięso i pełne witamin warzywa. ... właściwości odżywczych, bo zawiera wszystko to, czego naszemu organizmowi potrzeba, czyli pożywne mięso i pełne ...

dawno temu

Jak temperatura w lodówce jest najlepsza?

... Jeśli zastanawiasz się jaka temperatura w lodówce jest najlepsza, to zaraz poznasz odpowiedź. Dowiesz się także jak przechowywać w niej warzywa, aby dłużej pozostawały świeże i co zrobić, by tłuszcz ... nie powinna spaść poniżej 4 stopni ...

dawno temu

Kapusta - zdrowie na talerzu

... Kapusta, choć jest jednym z podstawowych warzyw naszej strefy klimatycznej, często pozostaje niedoceniona. A szkoda, gdyż jest to warzywo tanie i łatwe w przechowywaniu. Wykorzystajmy jej bogactwo ... mnóstwo beta-karotenu. Mogą spożywać ją ...

dawno temu

Najzdrowsze skarby jesieni

... Jesienią mamy zatrzęsienie zdrowych i tanich owoców i warzyw. Brokuły, szpinak, czerwona papryka, maliny i jabłka mają mnóstwo witaminy C, a pomidory i czerwona papryka - likopenu, jednego ... Jesienią mamy zatrzęsieniezdrowychi tanich owoców i ...

dawno temu

Risotto z warzywami

dawno temu

Witamina A dla dzieci

... odpornościowego. W produktach pochodzenia zwierzęcego ukryta jest witamina A. Z kolei produkty roślinne bogate są w prowitaminę A (związki, m.in. beta-karoten, które w organizmie przekształcane ... mg (5610 IU). Powyższe górne granice dotyczą ...

dawno temu

Zupa z soczewicy - przepis znakomity

... Zupa z soczewicy to doskonały pomysł na obiad. Dlaczego? Ponieważ jej główny składnik zawiera dużo białka, wapnia, fosforu, żelaza, karotenu, witamin z grupy B, PP i C. Dodatkowym plusem tego dnia jest fakt, że soczewica daje poczucie sytości, ...

dawno temu

Jak przyrządzić aromatyczną marchew?

... Marchew to zdrowa, chrupiąca przekąska na zimno i idealny dodatek obiadowy na ciepło. To wszechstronne warzywo jest niezwykle korzystne dla naszego zdrowia i urody, dlatego warto włączyć je do diety ... , moczowy i naczynia krwionośne. Marchew ...

dawno temu

Soki z warzyw leczą i oczyszczają

... Nie warto kupować tych w kartonach, bo zazwyczaj są słodzone i zawierają konserwanty. Najzdrowsze są te ze świeżych warzyw, samodzielnie wyciśnięte lub zmiksowane w blenderze. Możesz je sama ... przyrządzić. Ważne, by warzywa pochodziły z ...

dawno temu

Surówka z papryki

... chipsów bądź też odmówimy sobie kieliszka wina. Kluczową sprawą jest całkowita zamiana dotychczasowych potraw na pełne witamin warzywa. Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jakie dania możemy wyczarować ... , bazując na jednym warzywie. ...

+ Pokaż więcej