Zobacz, jaką potrawę ze szpinakiem najbardziej lubią twoi sąsiedzi i jak ją przyrządzić!
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuZnasz wszystkie zalety płynące z jedzenia szpinaku? Przypomnę ci kilka z nich. Otóż warzywo to jest niskokaloryczne oraz dostarcza mnóstwa witamin i minerałów, w tym witaminy A i C oraz kwasu foliowego. Szpinak pomaga zadbać o dobrą kondycję skóry, wzmacnia układ odpornościowy i zmniejsza zmęczenie. Za sprawą wszystkich tych właściwości, stał się dla Polaków symbolem zdrowia. A które potrawy przyrządzone ze szpinaku lubimy najbardziej?
Najpopularniejsze dania ze szpinakiem
W świetle przeprowadzonego niedawno badania, okazuje się, że najchętniej przyrządzamy makaron ze szpinakiem. Tuż za nim uplasowały się naleśniki i pierogi ze szpinakiem. Jak więc widać, lubimy wykorzystywać go do typowo polskich przysmaków. Polacy dodają szpinak do przystawek, sałatek, a także do koktajli. Oto top 10 potraw ze szpinakiem:
1. Makaron ze szpinakiem;
2. Naleśniki ze szpinakiem;
3. Pierogi ze szpinakiem;
4. Lasagne ze szpinakiem;
5. Tarta szpinakowa;
6. Sałatka ze szpinakiem;
7. Jajecznica ze szpinakiem;
8. Kluski ze szpinakiem;
9. Potrawa w sosie ze szpinaku;
10. Bakłażan nadziewany szpinakiem.
Aby poznać sprawdzony przepis na makaron ze szpinakiem, przejdź na kolejną stronę.
Przepis na makaron ze szpinakiem
Jest to błyskawiczne danie, do którego przygotowania potrzebujesz jedynie kilku składników. Oto one:
- 400 g makaronu kokardki lub penne;
- 500 g szpinaku (mrożonego lub świeżego);
- kilka ząbków czosnku;
- opakowanie sera feta;
- 2 łyżeczki masła;
- pieprz i sól.
Duś szpinak przez kilka minut (jeżeli jest mrożony, najpierw go rozmroź). Posiekaj lub przeciśnij przez praskę czosnek i podsmaż go na patelni. Wymieszaj czosnek ze szpinakiem i podsmażaj, mieszając. Pokrój fetę w kostkę i dodaj do reszty składników. Dopraw solą i pieprzem, a następnie wymieszaj z makaronem ugotowanym wedle instrukcji na opakowaniu. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze