Zobacz, jaką potrawę ze szpinakiem najbardziej lubią twoi sąsiedzi i jak ją przyrządzić!
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuZnasz wszystkie zalety płynące z jedzenia szpinaku? Przypomnę ci kilka z nich. Otóż warzywo to jest niskokaloryczne oraz dostarcza mnóstwa witamin i minerałów, w tym witaminy A i C oraz kwasu foliowego. Szpinak pomaga zadbać o dobrą kondycję skóry, wzmacnia układ odpornościowy i zmniejsza zmęczenie. Za sprawą wszystkich tych właściwości, stał się dla Polaków symbolem zdrowia. A które potrawy przyrządzone ze szpinaku lubimy najbardziej?

Najpopularniejsze dania ze szpinakiem
W świetle przeprowadzonego niedawno badania, okazuje się, że najchętniej przyrządzamy makaron ze szpinakiem. Tuż za nim uplasowały się naleśniki i pierogi ze szpinakiem. Jak więc widać, lubimy wykorzystywać go do typowo polskich przysmaków. Polacy dodają szpinak do przystawek, sałatek, a także do koktajli. Oto top 10 potraw ze szpinakiem:

1. Makaron ze szpinakiem;
2. Naleśniki ze szpinakiem;
3. Pierogi ze szpinakiem;
4. Lasagne ze szpinakiem;
5. Tarta szpinakowa;
6. Sałatka ze szpinakiem;
7. Jajecznica ze szpinakiem;
8. Kluski ze szpinakiem;
9. Potrawa w sosie ze szpinaku;
10. Bakłażan nadziewany szpinakiem.
Aby poznać sprawdzony przepis na makaron ze szpinakiem, przejdź na kolejną stronę.
POMYSŁ NA SZPINAK
Co z niego przyrządzić?

Przepis na makaron ze szpinakiem
Jest to błyskawiczne danie, do którego przygotowania potrzebujesz jedynie kilku składników. Oto one:
- 400 g makaronu kokardki lub penne;
- 500 g szpinaku (mrożonego lub świeżego);
- kilka ząbków czosnku;
- opakowanie sera feta;
- 2 łyżeczki masła;
- pieprz i sól.
Duś szpinak przez kilka minut (jeżeli jest mrożony, najpierw go rozmroź). Posiekaj lub przeciśnij przez praskę czosnek i podsmaż go na patelni. Wymieszaj czosnek ze szpinakiem i podsmażaj, mieszając. Pokrój fetę w kostkę i dodaj do reszty składników. Dopraw solą i pieprzem, a następnie wymieszaj z makaronem ugotowanym wedle instrukcji na opakowaniu. Smacznego!

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze