Spaghetti z krewetkami - aż się uszy trzęsą
OLIWKA . • dawno temuSpaghetti z krewetkami to pyszne i wciąż jeszcze dość oryginalne danie. Owoce morza sÄ… bardzo zdrowe i warto zastÄ™pować nimi miÄ™so wieprzowe czy woÅ‚owe. Ten przepis na spaghetti z krewetkami jest prosty, wiÄ™c przed romantycznÄ… kolacjÄ… bÄ™dziesz miaÅ‚a wiÄ™cej czasu na przygotowanie siebie.
Przygotuj:
- makaron do spaghetti
- krewetki (mrożone też mogą być)
- oliwÄ™ extra virgin
- masło
- pieprz cayenne
- sól
- pieprz
- czosnek mielony lub świeży
Krok 1
Najpierw zadbaj, by krewetki było rozmrożone. W tym samym czasie postaw wodę na makaron, a kiedy się zagotuje wrzuć spaghetti i wsyp łyżeczkę soli.
Krok 2
Teraz przyjemny aromat roztapianego na patelni masÅ‚a (2 Å‚yżki) i oleju (3–4 Å‚yżki).
Krok 3
Na poczÄ…tku masÅ‚o bÄ™dzie siÄ™ lekko pieniÅ‚o. Kiedy przestanie, dodaj czosnek. JeÅ›li chcesz wrzucić Å›wieży, musisz go drobno posiekać lub przecisnąć przez praskÄ™. Wystarczy 1–2 zÄ…bki. Podsmażaj go aż poczujesz jego zapach.
Krok 4
Do masła czosnkowego dodaj odrobinę pieprzu cayenne i wrzuć krewetki. Smaż je tak długo aż przestaną być przeźroczyste.
Krok 5
Wyjmij krewetki i przełóż je na talerz. Jeśli będą smażone zbyt długo, staną się gumowate.
Krok 6
Nie zdejmuj patelni z ognia. Wprost przeciwnie, podkręć temperaturę żeby sok nieco wyparował. Dodaj teraz łyżkę soku z cytryny i wyłącz ogień.
Krok 7
Sos do spaghetti z krewetkami jest już prawie gotowy. Dodaj do niego 3–4 Å‚yżki masÅ‚a i mieszaj je tak dÅ‚ugo aż siÄ™ stopi.
Krok 8
Teraz musisz tylko wrzucić do sosu makaron i krewetki. Wymieszaj wszystko, ewentualnie dodaj sól i pieprz do smaku. Smacznego!
Â
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze