Jak upiec wiosenne ciasto z rabarbarem?
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuGdy w koÅ„cu nadchodzi dÅ‚ugo oczekiwana wiosna, chÄ™tnie siÄ™gamy po pojawiajÄ…ce siÄ™ wraz z niÄ… produkty spożywcze. W wiosennej siatce zakupów oprócz grochu i szparagów znaleźć można także rabarbar, który zwiastuje nadejÅ›cie cieplejszej części roku. Można go wykorzystać do stworzenia wielu pysznych deserów, sosów i daÅ„. Czytaj dalej, a dowiesz siÄ™, jak przygotować kruche ciasto z rabarbarem.
Składniki ciasta z rabarbarem
Jest to idealny pomysł na wiosenny poczęstunek dla gości lub małe co nieco dla rodziny. To świetna alternatywa dla popularnych szarlotek.
Składniki (ciasto):
- 560 g rabarbaru – przekrojonego na kawałki o grubości ok. 1,5 cm,
- 260 g cukru,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 115 g zmiękczonego masła,
- ½ łyżeczki drobno startej skórki z cytryny,
- 2 duże jaja,
- 160 g mÄ…ki uniwersalnej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ¾ łyżeczki soli kuchennej,
- ¼ łyżeczki mielonego imbiru,
- 80 g śmietany.
Składniki (kruszonka):
- 125 g mÄ…ki uniwersalnej,
- 50 g brÄ…zowego cukru,
- 1/8 łyżeczki soli kuchennej,
- ¼ łyżeczki mielonego cynamonu,
- 4 łyżki roztopionego masła.
Przygotowanie ciasta z rabarbarem
Rozgrzej piekarnik do 180°C, pokryj spód i boki blachy do pieczenia (ok. 24 x 32 cm) masłem, a następnie wyłóż spód i dwa boki pergaminem. Wymieszaj rabarbar z sokiem i skórką z cytryny oraz połową cukru. Odstaw na bok. Wymieszaj masło, resztę cukru i skórkę cytrynową za pomocą miksera elektrycznego, aby uzyskać lekką i puszystą masę. Dodawaj do niej po jednym jaju.
W oddzielnej misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, ¾ łyżeczki soli i zmielony imbir. Dodaj 1/3 mikstury do ciasta, dokładnie łącząc składniki. Kontynuuj, dodając kolejno połowę śmietany, 1/3 mieszanki, resztę śmietany i resztę mieszanki, za każdym razem dokładnie mieszając.
Umieść ciasto na przygotowanej blasze i za pomocą szpatułki wygładź je, tworząc gładką warstwę. Następnie dodaj mieszankę z rabarbarem, ponownie wygładzając ciasto przy użyciu szpatułki.
Teraz zabierz siÄ™ za kruszonkÄ™. Zmieszaj mÄ…kÄ™, brÄ…zowy cukier, sól kuchennÄ… i cynamon, a nastÄ™pnie dodaj roztopione masÅ‚o, Å‚Ä…czÄ…c skÅ‚adniki za pomocÄ… Å‚yżki lub widelca. Równomiernie rozsyp kruszonkÄ™ nad warstwÄ… rabarbaru. Piecz ciasto przez ok. 50–60 minut. BÄ™dzie ono gotowe, gdy wierzch lekko siÄ™ zarumieni, a na testerze nie pozostanÄ… wilgotne kawaÅ‚ki ciasta. Wyjmij gotowy wypiek z piekarnika i pozostaw do ostygniÄ™cia. Za pomocÄ… wystajÄ…cych kawaÅ‚ków pergaminu wydobÄ…dź ciasto z blachy i pokrój na części.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze