Nie mam szczęścia do peelingów cukrowych – do tej pory trafiałam albo na przesadnie tłuste, ociekające wręcz olejkami, albo na zbite, przypominające smalec wymieszany z cukrem. Na szczęście marka Spezia przywróciła mi nadzieję na to, że peeling cukrowy może spełnić również moje oczekiwania.
Kosmetyk mieści się w uroczym, niebieskim słoiczku (200 g), wykonanym ze szkła i zamykanym na metalowy zatrzask. Minus za opis i skład – wydrukowane amatorsko na dołączonej tekturce – są nie do odczytania!
Zaskoczyło mnie, że peeling jest niemal sypki. Mimo że cukier nasączony jest olejkami, ich nadmiar spływa na dno słoiczka, więc górna warstwa jest odsączona i prawie sucha. Zatem nabieranie i masaż ciała są wygodne i przyjemne, peeling fajnie drapie, dobrze złuszcza i nie pozostawia na skórze nadmiernej tłustości.
Po spłukaniu na skórze pozostaje tylko delikatny, tłustawy film i nawilżenie. Złuszczające kryształki cukru spłukują się całkowicie i nic nie zostaje na skórze, niestety gorzej sprawa wygląda z pomarańczowymi płatkami nagietka, które dość obficie występują w kosmetyku. Przyklejają się do ciała, do kabiny prysznicowej i wszędzie tam, gdzie się dostaną. Trzeba ich pilnować!
Jest to kosmetyk naturalny i certyfikowany, wśród składników aktywnych producent wymienia masło kakaowe, brązowy cukier, olejek z trawy cytrynowej, nagietek lekarski i olej z kiełków pszenicy. Poleca, by stosować peeling dwa razy w tygodniu. Ja stosuję go według potrzeb lub po prostu – dla przyjemności. Mimo niedużej pojemności, jest bardzo wydajny - do jednego zabiegu zużywa się wręcz minimalne ilości. To wszystko usprawiedliwia stosunkowo wysoką cenę.
Efekt końcowy jest bardzo dobry – skóra jest gładka, nawilżona, odżywiona a do tego bardzo mocno i długo pachnąca. Zapach to cytrusowa mieszanka z dominującą nutą trawy cytrynową (laikom może przypominać zapach fusów z granulowanej herbaty z dużą ilością cytryny).
Polecam!
Skład: sucrose (golden castor sugar), sucrose (dark brown sugar), helianthus annus (sunflower) seed oil, elaes guineesis (palm) kernel oil, olea europaea (olive) fruit oil, calendula officinalis (calendula) flower, theobroma cacao (cocoa) seed butter, cymbopogon citratus (lemongrass) leaf oil, triticum vulgare (wheat) germ oil, *linalool, *limonene.
*Naturalnie występujące składniki olejków eterycznych, 100% organiczne. Wszystkie składniki z upraw organicznych.
Producent | Spezia |
---|---|
Kategoria | Pielęgnacja ciała |
Rodzaj | Peelingi |
Przybliżona cena | 120.00 PLN |