Chyba jednoznacznie kojarzy się z Meksykiem. Powstała na bazie wyrabianego przez Azteków wina.To Hiszpanie dodali jej mocy, destylując sok agawy. Używana powszechnie przez miejscową ludność,prawdziwą karierę zaczęła robić w sąsiednim kraju - jako trunek mocny i tani. Przez pewien czas sądzono,że posiada właściwości narkotyzujące, co czyniło ją atrakcyjniejszą.
Najprostszy podział tego trunku przebiega tak:
- tequila blanco (silver), gotowa po 60 dniach od wydestylowania,
- tequila dorada (gold), dojrzewająca w beczkach do roku,
- tequila muj anejo - dojrzewająca co najmniej 2 lata,
Teraz kiedy z grubsza orientujemy się w zawiłościach tego trunku, możemy przystąpić do degustacji.
Jak najczęściej pija się najpopularniejszą tequilę - czyli tequilę blanco? W dość malowniczy sposób.
Składniki:
- 50 ml tequili blanco,
- szczypta soli,
- półplasterek cytryny.
Jak przyrządzić?
1) Do kieliszków wlewamy alkohol. Każdy bierze w palce plasterk cytryny.Dostaje na dłoń szczyptę soli.
2) Kolejność działania jest następująca: zlizujemy sól z dłoni. Kieliszek tequili wychylamy jednym haustem. Na końcu wysysamy cytrynę.
Jak podawać?
W prostych kieliszkach, np. typu literatki.
Uwagi:
W naszym kraju tequila jest dość drogim trunkiem, więc bliższe zapoznanie się z jej walorami smakowymi wydaje się dość kosztowne.
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Kaloryczność | sporo |
Przybliżony koszt | 8 zł |