Niedoceniana witamina K

... żółtaczkę, a nawet uszkodzenie mózgu, a niezależnie od wieku – przyspieszony rozpad czerwonych krwinek i niedokrwistość. ...

dawno temu

Ruszasz z dzieckiem w tropiki – strzeż się malarii

... się zwykle po 7-14 dniach. Chory dostaje dreszczy i silnej gorączki.Ataki wysokiej temperatury pojawiają się w następnej fazie co 48 godzin lub 72 godziny. Podczas gorączki pasożyt niszczy czerwone ... krwinki. Skutkiem jest anemia. W ...

dawno temu

Sałatka z owocami

... antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Pomaga w stanach niedokrwistości, dzięki zawartości miedzi, która jest niezbędna w procesach powstawania czerwonych krwinek. Sałatka z dodatkiem ... możne też zestawić z kurczakiem, listkami ...

dawno temu

Polubiłam siebie

... Siadamy na kanapie. Anna Korcz, ubrana w czerwono - piaskową piżamę z flaneli w misie, całuje starszą córkę, robi jej znak krzyża na czole. Układa się wygodnie na kanapie, nogi składa po turecku. W salonie palą się świece. Jest bardzo ...

dawno temu

Niedokrwistość, czyli anemia

... i okazuje się, że mamy anemię. Czym zatem jest niedokrwistość? Niedokrwistość to stan chorobowy, w którym liczba krwinek czerwonych (erytrocytów; RTB) i stężenie hemoglobiny (barwnik czerwony krwi ... choroby wiążą się z niedostatecznym ...

dawno temu

Kwas foliowy

... obciążenia takimi czynnikami ryzyka jak zakażenie wirusem HPV (brodawczaka ludzkiego). Jest to także substancja niezbędna do powstawania i dojrzewania czerwonych krwinek – erytrocytów. Znaczny niedobór ... tej witaminy może prowadzić do ...

dawno temu

Dawkowanie witaminy C

... w biosyntezie hormonów kory nadnerczy, metabolizmie tłuszczów, kwasów tłuszczowych czy cholesterolu, w tworzeniu krwinek czerwonych. Ponadto witamina C posiada działanie przeciwnowotworowe, bakteriobójcze ... porzeczkę, a tuż za nią paprykę ...

dawno temu

Czy to okres?

... bóle podbrzusza, chociaż niewielkie mięśniaki mogą nie powodować żadnych dolegliwości. Wydzielina z dróg rodnych zawierająca dużo czerwonych krwinek i przez to przypominająca krew w połączeniu ...

dawno temu

Niedobory witamin

... odpowiedniej ekspozycji na słońce .Dlatego należy pamiętać o codziennym 30 minutowym spacerze w miejscach nasłonecznionych. Witamina Euczestniczy w procesie wytwarzania czerwonych krwinek, a także zapobiega ...

dawno temu

Strażnik młodości - witamina E

... . Witamina E jest również niezbędna do prawidłowego funkcjonowania czerwonych krwinek (erytrocytów), które są transporterami tlenu w organizmie. Witamina ta chroni erytrocyty przed deformacją ...

dawno temu

Zielone anti-aging w gabinecie medycyny estetycznej

... , która traci sprężystość i elastyczność. To innowacyjna metoda: najpierw pobiera się niewielką ilość krwi, następnie odwirowuje się w specjalnej wirówce i dodaje opatentowany żel separujący czerwone ... krwinki od osocza bogato płytkowego. ...

dawno temu

Niedobór żelaza

... i określić ilość hemoglobiny oraz ilość czerwonych krwinek. Objawy anemii to bladość skóry, uczucie zimna, duszności, prążki na paznokciach, bladość, łamliwość włosów, zajady, drażliwość. Inne objawy ...

dawno temu

Właściwości szpinaku

... szpinaku jest jego niskokaloryczność. Zawiera on kwas foliowy, który powoduje, że organizm łatwiej wytwarza krwinki czerwone i wykorzystuje substancje białkowe, jest on również niezbędny do prawidłowego ...

dawno temu

Właściwości kefiru

... ma również zbawienne działanie dla sylwetki. Wspomaga trawienie i ułatwia wchłanianie wapnia. Zawarta w nim witamina B w postaci kwasu foliowego jest niezbędna w procesie tworzenia czerwonych krwinek ...

dawno temu

Regenerująca siła komórek macierzystych

... w probówce laboratoryjnej i dodaje specjalny opatentowany żel, który separuje czerwone krwinki od osocza bogatopłytkowego. Żel jest bardzo wydajny, pozwala na uzyskanie ponad 90% płytek z krwi pacjenta ...

dawno temu

Okres prenatalny człowieka

... ostatniego trymestru dziecko pochłania najwięcej wapnia wpływającego na rozwój kości, żelaza potrzebnego dla krwinek czerwonych i białka przyspieszającego wzrost płodu. Dotychczas pomarszczona skóra ...

dawno temu

Paszteciki z pieczarkami

... Co prawda święta już dawno za nami i długo przyjdzie nam czekać na prawdziwy barszcz czerwony, którego zapach unosi się w całym domu, co nie przeszkadza temu, aby od czasu do czasu sięgnąć ... smażono na głębokim tłuszczu, by serwować je razem z ...

dawno temu

Odporność na 5+

... prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego; Witamina B12 bierze udział w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek, utrzymuje prawidłowe funkcje psychologiczne, zmniejsza uczucie zmęczenia ... oraz rutynę. Ma on postać witaminowych lizaków ...

dawno temu

Sposoby na komary

... się larwom. A co ma człowiek z tej „darowizny”? W najlepszym wypadku czerwony bąbel na skórze i uporczywy świąd. W najgorszym – malarię, która epidemicznie występuje w Afryce, Ameryce Południowej ...

dawno temu

Witamina K dla niemowląt

... czerwonych krwinek. Niemowlęta są zagrożone żółtaczką, a nawet uszkodzeniem mózgu. Niedobór witaminy KDorośli bardzo rzadko cierpią na niedobór witaminy K. Znacznie częściej występuje on u noworodków ...

dawno temu

Małże jadalne

... niacyna, czyli witamina PP, oraz kobalamina, czyli witamina B12, która odgrywa istotną rolę w procesie produkcji czerwonych krwinek. Ich niedobory mogą prowadzić do takich chorób, jak np. anemia ...

dawno temu

Zdrowe posiłki

... . Ich spożywanie może więc przyczynić się do skutecznej walki z notorycznym przemęczeniem. Równie ważnym elementem jest chude mięso, które odpowiada za produkcję czerwonych krwinek, a te z kolei podnoszą ...

dawno temu

Witaminy na wzmocnienie

... brzoskwiniach. Cynk bierze udział w tworzeniu białych krwinek w szpiku kostnym. Białe krwinki zmieniają się w limfocyty T, które mają olbrzymi wpływ na pracę układu odpornościowego. Cynk przyspiesza ... uczestniczy w przemianie białych krwinek w ...

dawno temu

Zalety szpinaku

... na dużą ilość szczawianów i fosforanów,wolny kwas foliowy - witaminy B 11 (1 mg na 100 kcal) - dzięki kwasowi organizm łatwiej wytwarza krwinki czerwone i wykorzystuje substancje białkowe. Kwas ...

+ Pokaż więcej