Haggis – szkocka potrawa narodowa

... Haggis to specjał szkockiej kuchni, przyrządzany z owczych podrobów wymieszanych z cebulą, mąką owsianą, tłuszczem i przyprawami, zaszytych i duszonych w owczym żołądku. Potrawa przypomina polską ... i serwuje w domach, restauracjach i pubach. ...

dawno temu

Do grzybobrania marsz!

... . Potrawy ze świeżymi grzybami nabierają bowiem wyśmienitego aromatu, którego nie dadzą nam te kupione w sklepie. Dziś polecamy Wam kilka potraw z grzybami w roli głównej.  ... . Potrawy ze świeżymi grzybami nabierają bowiem wyśmienitego ...

dawno temu

Patelnia wok

... Przygotowywanie potraw w woku to ponoć recepta Madonny na zachowanie szczupłej sylwetki. Naczynie kuchenne przypominające misę z dwiema rączkami to coś, co w swojej kuchni powinien mieć każdy, kto ... chce szczycić się mianem wytwornego ...

dawno temu

Smaczny serek z robaczkami

... Czy są jakieś potrawy, których nie zjedlibyście za żadne skarby? Może śmierdzący śledzik? Albo skorpion w karmelu na patyku? A co powiecie na rybkę Takifugu, której zjedzenie może skończyć sie ... zejściem? A może wolicie rybę Sarpa salpa,która ...

dawno temu

Mięsne potrawy z owocowym akcentem

... i poprawia przemianę materii, a dżem nieco łagodzi ostry smak potrawy, czego efektem jest posiłek zdrowy bo przygotowany bez tłuszczu, ale jednocześnie bardzo wytworny w swojej postaci. Cantaloupe z szynką ... potrawy jest odstępstwem od tej ...

dawno temu

Tradycyjne potrawy kuchni greckiej

... , ale za mogę nacieszyć Wasze oczy greckimi przysmakami. Nie jest to na pewno wyczerpujące zestawienie, jednak chciałem wybrać jedne z najbardziej typowych potraw greckich. Pokrótce opiszmy więc poszczególne ... potrawy. Loukoumadesto ...

dawno temu

Coś na „ząb” po włosku - pomysły na mięsne (i nie tylko) lasagne

... ? Jak najbardziej! Ale jak oprzeć się smakowi tego kulinarnego specjału? Roztapiający się ser, pyszny sos i miękka, uginająca się pod każdym ruchem widelca masa tej włoskiej potrawy należy też do moich ... Ta kaloryczna potrawa, w której - w ...

dawno temu

Bakłażany faszerowane

... . Przepis na faszerowane bakłażanyDo przygotowania nadziewanych bakłażanów będziesz potrzebowała następujących składników: 4 średniej wielkości bakłażany,1 kubek kaszy kuskus,0,5 kg mięsa mielonego ... następnie podsmażamy na niewielkiej ilości ...

dawno temu

Po świętach wyrzucamy 15% jedzenia kupionego przez cały rok!

... Okres przedświąteczny to czas wzmożonych zakupów, głównie tych spożywczych. Postna, ale obfita (często jest to 12 i więcej potraw) wieczerza, dwa dni świąteczne, sylwester, to mnóstwo jedzenia na stole, którego niestety później również dużo ...

dawno temu

Dip serowy - camembert na sylwestra

... Na sylwestra możesz podać kolorowe i zdrowe przystawki w różnej postaci. Warto przygotować do nich odpowiednie sosy, by potrawy były jeszcze smaczniejsze. Dip serowy doskonale komponuje się z warzywami. Może być także dodatkiem do sałatek. ...

dawno temu

Chcesz schudnąć? Jedz razem z mężczyzną

...   Jak wynika z badań doktorantki z Uniwersytetu McMaster w Kanadzie, kobieta je mniej kaloryczne potrawy, jeśli spożywa je w towarzystwie mężczyzny. W restauracji zamawia bardziej dietetyczne dania, je także mniejsze porcje. Czy to nowy sposób ...

dawno temu

Kuchnia podlaska

... Zastanawiałaś się kiedyś, jakie bogactwo kulinarne skrywają różne regiony Polski? Zdarza się, że dopiero odwiedzając malownicze zakątki naszego kraju, mamy okazję spróbować niesamowitych potraw ... , jakie bez kompleksów mogą konkurować z tak ...

dawno temu

Sezamie otwórz się!

... Sezam w baśni był skarbcem zbójców z Opowieści Tysiąca i Jednej Noc. Sezam w kuchni zaś to skarbnica przepisów na przepyszne dania z jego dodatkiem. Dziś kilka propozycji, jak urozmaicić smak potraw z jego wykorzystaniem. ... Sezam w baśni był ...

dawno temu

Co jeść w święta, a czego unikać

...   Kaloryczność niektórych potraw świątecznych pozostawia wiele do życzenia. Na szczęście zarówno podczas Wigilii, jak i w pozostałe dni świąt, na stole znajdują się również potrawy zdrowe i niskokaloryczne.   ... Kaloryczność niektórych potraw ...

dawno temu

Slow-Food - smaczniej i zdrowiej

... Potrawy typu Fast-Food stały się niejako synonimem cywilizacji. Są to gotowe dania, które najczęściej kupujemy gdzieś na mieście, biegnąc z jednego spotkania na drugie i nie mając czasu ... . Dlatego od kilku już lat coraz większą popularność ...

dawno temu

Pieczarki faszerowane mięsem

... pieczarek,½ szklanki bułki tartej,1 jajka,25 dag mięsa mielonego,2 ząbków czosnku,natki pietruszki,garstki świeżej mięty,oliwy z oliwek,soli,pieprzu.Sposób przygotowania: Pieczarki należy dokładnie umyć ... się z niego, w jaki sposób wykorzystać ...

dawno temu

Główka pełna inspiracji

... Dziś przedstawiam Wam potrawy, w których główną rolę mają znane nam główki: kapusty, brokuł, brukselki, kalafiora. Choć muszę przyznać, że jako dziecko szczerze nie lubiłam tych warzyw, to powoli ... ). Następnie łączymy je z kapustą i dodajemy ...

dawno temu

Za dużo soli - dlaczego warto zmniejszyć dawkę?

... Posolić kanapkę, zupę, kotleta, już niedługo nawet herbatę zaczniemy solić. Światowa Organizacja Zdrowia dopuszcza jedną płaską łyżeczkę soli dziennie, tymczasem przeciętny Polak zjada trzy razy tyle białego proszku. Dlaczego warto zmniejszyć tę ...

dawno temu

Kuchnia tajska

... Potrawy tajskie inspirowane są często kuchnią chińską i indyjską. Główną różnicą jest jednak dobór oryginalnych składników, które nadają daniom charakterystyczny słodko-pikantny smak. Specjały kuchni ... tajskiej uznawane są za jedne z ...

dawno temu

Kurczak ze szpinakiem

... Istnieje kilka sekretów, dzięki którym podane nam potrawy smakują tak bardzo. Profesjonalni kucharze poznają je przez lata i nigdy nie przestają eksperymentować, odkrywając coraz to nowe potrawy ... gdy zestawienie innych powoduje, że potrawa ...

dawno temu

Sos do ryżu - smaczny i szybki

... olej, a następnie włóż przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno pokrojoną papryczkę chili. Duś je przez chwilę. 2. To będzie sos mięsny. Wrzuć więc mięso mielone i duś je około 4 minuty. 3. Pora ... na pomidory. Dodaj je do mielonego razem z ...

dawno temu

Historia ziemniaka

... sobie nie tylko placki ziemniaczane bez kartofli, ale także kotlet schabowy w zestawieniu z makaronem. O tym, w jaki sposób ziemniaki trafiły do kuchni polskiej, oraz jakie potrawy są z nich przyrządzane, dowiesz się, czytając poniższy artykuł. ...

dawno temu

Mięso z dziczyzny

... potrawy z dziczyzny do najtańszych raczej nie należą, to taka inwestycja od czasu do czasu z pewnością jest warta swojej ceny.   ... Wśród wielu rodzajów mięsa, to pozyskiwane z dziczyzny cechują zdecydowanie najlepsze walory smakowe. To ...

dawno temu

Kuchnia meksykańska

... Kuchnie świata dają duże możliwości prawdziwym koneserom smaków. Dla miłośników lekkich przekąsek idealnie nadają się potrawy rodem z Grecji, tym, którzy pragną najeść się do syta, odpowiadają często ... przysmaki ze słonecznej Italii, zaś tym, ...

+ Pokaż więcej