Dobry i zły cholesterol
... Coraz częściej żywność reklamuje się jako zawierającą mało cholesterolu lub nawet obniżającą jego poziom. Wskazuje się wpływ poziomu cholesterolu we krwi na rozwój miażdżycy prowadzącej nierzadko ...
... Coraz częściej żywność reklamuje się jako zawierającą mało cholesterolu lub nawet obniżającą jego poziom. Wskazuje się wpływ poziomu cholesterolu we krwi na rozwój miażdżycy prowadzącej nierzadko ...
... Była już moda na eko żywność, ciuchy, lifestyle, a nawet eco driving. Zwolennicy zieleni poszli o krok dalej i teraz modny jest eko seks. Wiadomo, seks jest integralną częścią życia człowieka, więc jeśli prowadzić ekologiczny styl życia to we ...
... Szare, smutne kolory żywności nie tylko są monotonne, ale i niezdrowe. W dużej mierze takie jedzenie odpowiada za choroby serca, cukrzycę, otyłość, a nawet nowotwory. Jak więc uatrakcyjnić swoją dietę, aby było smacznie, zdrowo i kolorowo? ...
... Trudno na oko ocenić wartość kaloryczną danego produktu. Na szczęście możesz się szybko nauczyć rozróżniać porcje żywności, które mają mniej niż 100 kalorii. Co musisz zrobić? Wystarczy, że przeczytasz ten artykuł! ...
... nie masz do tego ręki, możesz skorzystać z produktów dostępnych w aptekach, sklepach z ziołami lub ze zdrową żywnością. Działanie ziół na odchudzanie: poprawiają przemianę materii,obniżają poziom ...
... i pracochłonne. Wystarczy odrobina chęci. Wystrzegaj się żywności typu light. Rezygnowanie ze śniadania spowalnia metabolizm, dlatego zrezygnuj z diet odchudzających, które zabraniają jeść do 13 ...
... na rozpisywanie wydatków i oszczędzanie na wszystkim, aby mieć co jeść. Nie można dać sobie wmówić, że tylko specjalistyczna żywność ze sklepowej półki jest źródłem wartości odżywczych. Owszem ...
... Kiedy przychodzą pierwsze refleksje na temat zdrowej żywności? Najczęściej gdy dopadnie nas choroba. W każdym razie dopóki jest kondycja, włos się nie przerzedza i zęby są na miejscu, nikt ...
... z nich, osiągnęły ekonomiczny sukces i zachwyciły klientów. Inne, okazały się sporym niewypałem i szybko zniknęły z rynku – zobacz co takiego wymyślili spece od marketingu i technologii żywności w McDonalds, a co nie zyskała uznania w oczach ...
... Gotowanie, smażenie, pieczenie, zamrażanie – to najczęściej wykonywane przez nas czynności związane z przetwarzaniem jedzenia. Poza takimi sposobami przyrządzania i utrwalania żywności trzeba ... sposób. Jeżeli chcesz poznać sztukę wędzenia oraz ...
... funkcjonowanie organizmu. Coraz częściej dietetycy zwracają uwagę, że niewłaściwe nawyki żywieniowe czy jedzenie żywności wysoko przetworzonej i tłustej powodują, że przybieramy na wadze. Nadmiar zbędnych ...
... Mamy dzisiaj modę na ekologię, eko można dopiąć do wszystkiego. I tak mamy eko-rodzicielstwo, eko-macierzyństwo, eko-ubrania, eko-kosmetyki, ekologiczną żywność i ekologiczne środki higieny ... Mamy dzisiaj modę na ekologię, eko można dopiąć ...
... sklepików szkolnych oferuje zdrową żywność, to i tak kiedy dziecko samodzielnie chodzi do szkoły, nie mamy już wpływu na to, na co wydaje pieniądze przeznaczone na drugie śniadanie. Jak przygotować ...
... korzysta z różnego rodzaju półproduktów albo gotowych dań, serwując najbliższym barszcz czerwony z kartonika albo mrożone uszka do barszczu z supermarketu, to jednak wydaje się, że warto ...
... , bowiem podwyżki cen żywności doprowadziły do tego, że klienci tym bardziej poszukują tańszych produktów. A ser za 13 zł może być kuszącą opcją. Produkt seropodobny – jak go rozpoznać? Na pierwszy rzut oka ...
... stresu oksydacyjnego jest na przykład zanieczyszczenie środowiska, promieniowanie, palenie tytoniu stany zapalne w organizmie, dieta uboga w antyoksydanty, a także spożywanie żywności zawierającej ...
... rozwiązaniem jest samodzielne przygotowywanie posiłków dla dziecka z produktów dostępnych w sklepach ze zdrową żywnością. Warzywa, pieczywo, nabiał i mięso tam kupowane mają certyfikaty, że zostały ...
... Co najlepiej pasuje do popołudniowej kawy albo mrożonej herbaty pitej wspólnie z przyjaciółmi? Oczywiście odpowiedź jest jednoznaczna i wskazuje na ciasta. I chociaż zaliczane są one do deserów ...
... ). Warzywo nadaje się do mrożenia i marynowania, dlatego jesienią zrób zapasy papryki na pozbawioną świeżych owoców i warzy zimę. Papryka, jako jedno z nielicznych warzyw, zachowuje większość swoich cennych właściwości podczas obróbki ...
... . Ortoreksja (orthorexic nervosa) to termin, który po raz pierwszy użył w 1997 r. kalifornijski lekarz Steven Bratman. Ortoreksja, czyli obsesja na punkcie spożywania właściwej i zdrowej żywności, najczęściej ...
... jest najzdrowszą częścią warzywa. Problemem pozostaje sposób, w jaki można ją przechowywać. Zielona pietruszka zachowuje dużo swoich właściwości w postaci mrożonej i suszonej. Pietruszka gotowana traci ...
... Suszenie to jeden ze starszych sposobów na przechowywanie żywności. Niestety dziś już coraz mniej uciekamy się do samodzielnego przedłużania terminu przydatności produktów w ten sposób. Oczywiście ...