
... Coraz częściej żywność reklamuje się jako zawierającą mało cholesterolu lub nawet obniżającą jego poziom. Wskazuje się wpływ poziomu cholesterolu we krwi na rozwój miażdżycy prowadzącej nierzadko ...
... . Jednak nawet te najlepsze jakościowo ryby poddane złej obróbce cieplnej, staną się bezwartościowymi kaloriami. Dobrym rozwiązaniem jest ryba gotowana na parze, ale nie wszyscy przepadają za smakiem gotowanego ...
... jak ważne jest odpowiednie przygotowanie produktów spożywczych, zwłaszcza tych poddawanych obróbce termicznej podczas smażenia i gotowania. Istotną rolę odgrywa również odpowiedni sprzęt kuchenny ...
... Była już moda na eko żywność, ciuchy, lifestyle, a nawet eco driving. Zwolennicy zieleni poszli o krok dalej i teraz modny jest eko seks. Wiadomo, seks jest integralną częścią życia człowieka, więc jeśli prowadzić ekologiczny styl życia to we ...
... Szare, smutne kolory żywności nie tylko są monotonne, ale i niezdrowe. W dużej mierze takie jedzenie odpowiada za choroby serca, cukrzycę, otyłość, a nawet nowotwory. Jak więc uatrakcyjnić swoją dietę, aby było smacznie, zdrowo i kolorowo? ...
... Trudno na oko ocenić wartość kaloryczną danego produktu. Na szczęście możesz się szybko nauczyć rozróżniać porcje żywności, które mają mniej niż 100 kalorii. Co musisz zrobić? Wystarczy, że przeczytasz ten artykuł! ...
... nie masz do tego ręki, możesz skorzystać z produktów dostępnych w aptekach, sklepach z ziołami lub ze zdrową żywnością. Działanie ziół na odchudzanie: poprawiają przemianę materii,obniżają poziom ...
... na rozpisywanie wydatków i oszczędzanie na wszystkim, aby mieć co jeść. Nie można dać sobie wmówić, że tylko specjalistyczna żywność ze sklepowej półki jest źródłem wartości odżywczych. Owszem ...
... z nich, osiągnęły ekonomiczny sukces i zachwyciły klientów. Inne, okazały się sporym niewypałem i szybko zniknęły z rynku – zobacz co takiego wymyślili spece od marketingu i technologii żywności w McDonalds, a co nie zyskała uznania w oczach ...
... Gotowanie, smażenie, pieczenie, zamrażanie – to najczęściej wykonywane przez nas czynności związane z przetwarzaniem jedzenia. Poza takimi sposobami przyrządzania i utrwalania żywności trzeba ... sposób. Jeżeli chcesz poznać sztukę wędzenia oraz ...
... funkcjonowanie organizmu. Coraz częściej dietetycy zwracają uwagę, że niewłaściwe nawyki żywieniowe czy jedzenie żywności wysoko przetworzonej i tłustej powodują, że przybieramy na wadze. Nadmiar zbędnych ...
... Mamy dzisiaj modę na ekologię, eko można dopiąć do wszystkiego. I tak mamy eko-rodzicielstwo, eko-macierzyństwo, eko-ubrania, eko-kosmetyki, ekologiczną żywność i ekologiczne środki higieny ... Mamy dzisiaj modę na ekologię, eko można dopiąć ...
... sklepików szkolnych oferuje zdrową żywność, to i tak kiedy dziecko samodzielnie chodzi do szkoły, nie mamy już wpływu na to, na co wydaje pieniądze przeznaczone na drugie śniadanie. Jak przygotować ...
... , bowiem podwyżki cen żywności doprowadziły do tego, że klienci tym bardziej poszukują tańszych produktów. A ser za 13 zł może być kuszącą opcją. Produkt seropodobny – jak go rozpoznać? Na pierwszy rzut oka ...
... nim nasz jadłospis stanie się o wiele bardziej bogatszy i wartościowy. Istnieje wiele sposobów na przechowywanie i przetwarzanie żywności. Obok kiszenia kapusty, suszenia jabłek bądź grzybów dobrze ... na gruszki w occie. Co można marynować? ...
... stresu oksydacyjnego jest na przykład zanieczyszczenie środowiska, promieniowanie, palenie tytoniu stany zapalne w organizmie, dieta uboga w antyoksydanty, a także spożywanie żywności zawierającej ...
... rzadko trafiają na nasze stoły. Zwykle poddawane są mniej lub bardziej postępującej obróbce. I tak jak najlepszą bazylię otrzymamy, sięgając po jej świeże listki zerwane prosto z krzaka, tak chrzan ...
... rozwiązaniem jest samodzielne przygotowywanie posiłków dla dziecka z produktów dostępnych w sklepach ze zdrową żywnością. Warzywa, pieczywo, nabiał i mięso tam kupowane mają certyfikaty, że zostały ...
... powinno być ograniczenie spożycia przetworzonej żywności. Żywność wysoko przetworzona to ta poddana procesowi obróbki przemysłowej, w trakcie której dodawane są: cukier, sól, tłuszcz, konserwanty, barwniki ...
... . Warto wiedzieć, że organizm wypłukuje magnez poprzez częste picie kawy, alkoholu, soków, jedzenie słodyczy, ale także spożywanie produktów poddanych obróbce termicznej. Istotne jest zatem ...
... . Ortoreksja (orthorexic nervosa) to termin, który po raz pierwszy użył w 1997 r. kalifornijski lekarz Steven Bratman. Ortoreksja, czyli obsesja na punkcie spożywania właściwej i zdrowej żywności, najczęściej ...
... Suszenie to jeden ze starszych sposobów na przechowywanie żywności. Niestety dziś już coraz mniej uciekamy się do samodzielnego przedłużania terminu przydatności produktów w ten sposób. Oczywiście ...