Dobry i zły cholesterol

... Coraz częściej żywność reklamuje się jako zawierającą mało cholesterolu lub nawet obniżającą jego poziom. Wskazuje się wpływ poziomu cholesterolu we krwi na rozwój miażdżycy prowadzącej nierzadko ...

dawno temu

Ryby zimą i o każdej porze

... . Jednak nawet te najlepsze jakościowo ryby poddane złej obróbce cieplnej, staną się bezwartościowymi kaloriami. Dobrym rozwiązaniem jest ryba gotowana na parze, ale nie wszyscy przepadają za smakiem gotowanego ...

dawno temu

Kampania "Zdrowo jesz"

... jak ważne jest odpowiednie przygotowanie produktów spożywczych, zwłaszcza tych poddawanych obróbce termicznej podczas smażenia i gotowania. Istotną rolę odgrywa również odpowiedni sprzęt kuchenny ...

dawno temu

Eko seks - nowa moda

... Była już moda na eko żywność, ciuchy, lifestyle, a nawet eco driving. Zwolennicy zieleni poszli o krok dalej i teraz modny jest eko seks. Wiadomo, seks jest integralną częścią życia człowieka, więc jeśli prowadzić ekologiczny styl życia to we ...

dawno temu

Uczyń swoją dietę kolorową!

... Szare, smutne kolory żywności nie tylko są monotonne, ale i niezdrowe. W dużej mierze takie jedzenie odpowiada za choroby serca, cukrzycę, otyłość, a nawet nowotwory. Jak więc uatrakcyjnić swoją dietę, aby było smacznie, zdrowo i kolorowo? ...

dawno temu

Zaczynasz przygodę z liczeniem kalorii? Poznaj listę 7 produktów poniżej 100 kalorii!

... Trudno na oko ocenić wartość kaloryczną danego produktu. Na szczęście możesz się szybko nauczyć rozróżniać porcje żywności, które mają mniej niż 100 kalorii. Co musisz zrobić? Wystarczy, że przeczytasz ten artykuł! ...

dawno temu

Najlepsze zioła na odchudzanie

... nie masz do tego ręki, możesz skorzystać z produktów dostępnych w aptekach, sklepach z ziołami lub ze zdrową żywnością. Działanie ziół na odchudzanie: poprawiają przemianę materii,obniżają poziom ...

dawno temu

Jak nie zbankrutować na diecie bezglutenowej?

... na rozpisywanie wydatków i oszczędzanie na wszystkim, aby mieć co jeść. Nie można dać sobie wmówić, że tylko specjalistyczna żywność ze sklepowej półki jest źródłem wartości odżywczych. Owszem ...

dawno temu

TOP 10 porażek McDonalds

... z nich, osiągnęły ekonomiczny sukces i zachwyciły klientów. Inne, okazały się sporym niewypałem i szybko zniknęły z rynku – zobacz co takiego wymyślili spece od marketingu i technologii żywności w McDonalds, a co nie zyskała uznania w oczach ...

dawno temu

Domowe wędzenie

... Gotowanie, smażenie, pieczenie, zamrażanie – to najczęściej wykonywane przez nas czynności związane z przetwarzaniem jedzenia. Poza takimi sposobami przyrządzania i utrwalania żywności trzeba ... sposób. Jeżeli chcesz poznać sztukę wędzenia oraz ...

dawno temu

Dieta niskocholesterolowa

... funkcjonowanie organizmu. Coraz częściej dietetycy zwracają uwagę, że niewłaściwe nawyki żywieniowe czy jedzenie żywności wysoko przetworzonej i tłustej powodują, że przybieramy na wadze. Nadmiar zbędnych ...

dawno temu

EKOmania

... Mamy dzisiaj modę na ekologię, eko można dopiąć do wszystkiego. I tak mamy eko-rodzicielstwo, eko-macierzyństwo, eko-ubrania, eko-kosmetyki, ekologiczną żywność i ekologiczne środki higieny ... Mamy dzisiaj modę na ekologię, eko można dopiąć ...

dawno temu

Moje dziecko uwielbia słodycze. List do Dietetyka

... sklepików szkolnych oferuje zdrową żywność, to i tak kiedy dziecko samodzielnie chodzi do szkoły, nie mamy już wpływu na to, na co wydaje pieniądze przeznaczone na drugie śniadanie. Jak przygotować ...

dawno temu

Uwaga – produkt seropodobny!

... , bowiem podwyżki cen żywności doprowadziły do tego, że klienci tym bardziej poszukują tańszych produktów. A ser za 13 zł może być kuszącą opcją. Produkt seropodobny – jak go rozpoznać? Na pierwszy rzut oka ...

dawno temu

Gruszki w occie

... nim nasz jadłospis stanie się o wiele bardziej bogatszy i wartościowy. Istnieje wiele sposobów na przechowywanie i przetwarzanie żywności. Obok kiszenia kapusty, suszenia jabłek bądź grzybów dobrze ... na gruszki w occie. Co można marynować? ...

dawno temu

Antyoksydanty – strażnicy zdrowia i młodości

... stresu oksydacyjnego jest na przykład zanieczyszczenie środowiska, promieniowanie, palenie tytoniu stany zapalne w organizmie, dieta uboga w antyoksydanty, a także spożywanie żywności zawierającej ...

dawno temu

Jajka w sosie musztardowym

... rzadko trafiają na nasze stoły. Zwykle poddawane są mniej lub bardziej postępującej obróbce. I tak jak najlepszą bazylię otrzymamy, sięgając po jej świeże listki zerwane prosto z krzaka, tak chrzan ...

dawno temu

Sprawdź, co je Twoje dziecko

... rozwiązaniem jest samodzielne przygotowywanie posiłków dla dziecka z produktów dostępnych w sklepach ze zdrową żywnością. Warzywa, pieczywo, nabiał i mięso tam kupowane mają certyfikaty, że zostały ...

dawno temu

Błędy żywieniowe Polaków

... powinno być ograniczenie spożycia przetworzonej żywności. Żywność wysoko przetworzona to ta poddana procesowi obróbki przemysłowej, w trakcie której dodawane są: cukier, sól, tłuszcz, konserwanty, barwniki ...

dawno temu

Źródła magnezu

... . Warto wiedzieć, że organizm wypłukuje magnez poprzez częste picie kawy, alkoholu, soków, jedzenie słodyczy, ale także spożywanie produktów poddanych obróbce termicznej. Istotne jest zatem ...

dawno temu

Ortoreksja dotyka osoby wykształcone

... . Ortoreksja (orthorexic nervosa) to termin, który po raz pierwszy użył w 1997 r. kalifornijski lekarz Steven Bratman. Ortoreksja, czyli obsesja na punkcie spożywania właściwej i zdrowej żywności, najczęściej ...

dawno temu

Suszone grzyby

... Suszenie to jeden ze starszych sposobów na przechowywanie żywności. Niestety dziś już coraz mniej uciekamy się do samodzielnego przedłużania terminu przydatności produktów w ten sposób. Oczywiście ...

+ Pokaż więcej