Tak powstaje żywność z puszki. Testerzy smaku co dwie godziny sprawdzają produkcję

... Jak wygląda produkcja puszkowanej żywności? Jak pakowane są dania, dlaczego transportuje się je w ogromnych próżniowych torbach, czym są doprawiane i kto czuwa nad ich produkcją? Producenci ... muszę wykonać swoje zadanie, bo to bardzo ważne -  ...

dawno temu

Producenci wciąż oszukują. Co trzecia partia żywności źle oznakowana na etykietach

... . Kontrola Inspekcji Handlowej wykazała, że co trzecia partia przebadanej żywności była niewłaściwie oznakowana. Najczęstsze zastrzeżenia dotyczyły stosowania na etykietach określeń typu „wiejski”, „domowy ...

dawno temu

Zamawiaj żywność w sieci

... spory odcinek drogi między wieloma regałami, narażając się w ten sposób na różne pokusy, oraz odstać swoje w kolejce do kasy, by potem być może w korku wrócić do domu. Istnieją jednak sposoby na zaoszczędzenie czasu i fatygi. Zakupy warto ...

dawno temu

Niebezpieczne upały

... niż ta, do której organizm się przystosował, są główną przyczyną udaru cieplnego i wyczerpania upałem. Jak powinna wyglądać pierwsza pomoc w przypadku wyczerpania upałem lub w przypadku udaru słonecznego? Jak chronić się przed udarem cieplnym? ...

dawno temu

Przechowywanie wędlin

... artykule dowiesz się, jakie opakowania stosować do przechowywania żywności oraz jakie gatunki wędlin wytrzymują w lodówce najdłużej. ... artykule dowiesz się, jakie opakowania stosować do przechowywania żywności oraz jakie gatunki wędlin ...

dawno temu

Wegetarianin minimalista – chińczyk, który żywi się trawą

... Li Sanju, pięćdziesięcioletni Chińczyk z Niwuei ma bardzo ograniczone menu, które pozwala mu sporo zaoszczędzić na żywności – otóż podstawą jego pożywienia jest trawa i korzonki. W zasadzie, od półtorej roku nie je nic innego. ... Li Sanju, ...

dawno temu

Konserwanty i dodatki do żywności

... Ponoć dodawanie konserwantów do żywności jest koniecznością. Jednak stosowanie tych substancji nie jest przypadkowe. Każda dawka konserwantu musi być oznaczona i zgodna z aktualnymi przepisami ... , nasuwa się pytanie, po co w takim razie takie ...

dawno temu

Bekonowe krajobrazy, szynkowe pejzaże, czyli smakowite obrazy

...   Nie tak dawno pisaliśmy o tym, że zdjęcia żywności, które prezentują nam w reklamach jej producenci, znacznie odbiegają od tego, co ląduje potem na naszym talerzu. Pianki w capuccino z torebki ... Nie tak dawno pisaliśmy o tym, że zdjęcia ...

dawno temu

Pestycydy na talerzu. Jak ich unikać?

... Nawet w żywności sprzedawanej pod szyldem "naturalna", "zdrowa", "ekologiczna" znajdują się śladowe ilości pestycydów. Wynika to z nagromadzenia się tych szkodliwych substancji w glebie i wodach gruntowych. Pestycydy są praktycznie wszędzie! Jak ...

dawno temu

GMO jest wszędzie? List do dietetyka

... , kiedy zjada żywność genetycznie modyfikowaną. Gdy więc kupuję popcorn w kinie, zjadam modyfikowaną kukurydzę? Na to pytanie Czytelniczki odpowiada nasza ekspertka Agnieszka Boryna. ... , kiedy zjada żywność genetycznie modyfikowaną. Gdy więc ...

dawno temu

Jak wygląda problem otyłości w Polsce?

... Otyłość zaliczana jest do chorób cywilizacyjnych. Siedzący tryb życia, niezdrowa żywność, brak ruchu to główne grzechy współczesności. Jak wygląda problem otyłości w Polsce? O tym opowie Baszar El Helou, dietetyk z Instytutu Witalności.  ...

dawno temu

Cukier trzcinowy - czy jest zdrowy?

... Cukier trzcinowy jeszcze niedawno można było spotkać jedynie w sklepach z ekologiczną żywnością. Obecnie dumnie zasiada na półkach sklepowych, zaraz obok cukru buraczanego. To znak, że coraz chętniej sięgamy po tę brązową słodycz. Dlaczego? ... ...

dawno temu

Bitwa na winogrona - Fiesta of La Vermada

... Pamiętacie bitwę na pomidory? La Tomatina nie jest jedyną wojną w której jako amunicję wykorzystuje się żywność. W miejscowości Benissalem na Majorce, podczas Fiesta of La Vermada – święta wina, odbywa się walka na ...winogrona. ... Pamiętacie ...

dawno temu

Raz otworzone a szczelnie zamknięte

... Każdego roku marnujemy sporo pieniędzy z powodu wyrzucania żywności przeterminowanej lub źle przechowanej, która już się nie nadaje do jedzenia. Produkty świeże, takie jak sery, mięso czy mleko ... nie mogą długo stać i trzeba je szybko spożyć, ...

dawno temu

Licealiści protestują w sprawie ustawy o sklepikach szkolnych. Chcą sami decydować, co będą jeść

... Nowa ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia spodobała się wszystkim, ale nie samym zainteresowanym, czyli uczniom. Młodzież z Gorzowa Wielkopolskiego zorganizowała protest przeciw zmianom. ...

dawno temu

Nie marnuj jedzenia!

... W Polsce trwa kampania społeczna Nie marnuję. A marnujemy więcej niż przypuszczamy. Czy wiecie na przykład, że Brytyjczycy wyrzucają co roku aż 1/3 zakupionej żywności, czyli 6,7 milionów ton ... . Marnowanie żywności jest bowiem nie tylko ...

dawno temu

Jak probiotyki wpływają na zdrowie?

... i jogurtach. O probiotykach zrobiło się głośno za sprawą dietetyków i producentów żywności. Jak właściwie probiotyki wpływają na organizm? O tym przeczytacie poniżej. ... i jogurtach. O probiotykach zrobiło się głośno za sprawą dietetyków i ...

dawno temu

Konserwanty. To dlatego czujesz się źle!

... W ostatnich latach obserwuje się wzrost zachorowań na różnego typu alergie. W Polsce tempo wzrostu chorób alergicznych jest nawet większe niż w Europie Zachodniej. Jako przyczynę tego zjawiska wskazuje się rosnące zanieczyszczenia środowiska, ...

dawno temu

Przetwory owocowo warzywne

... . Co ciekawe, marketowe konfitury są zwykle mniej tuczące niż dżemy. W domowej spiżarce jest odwrotnie. Zdrowe sałatki warzywneDługa obróbka cieplna warzyw wpływa podobnie na ich właściwości ... się ze smażeniem czy gotowaniem owoców. W wyniku ...

dawno temu

Tłuszcze trans

... można znaleźć też w jedzeniu fast food, zupkach z torebek, a nawet w daniach smażonych na oleju. Tłuszcz trans jest najgorszym i najbardziej niezdrowym tłuszczem, jaki można spotkać w żywności. ... można znaleźć też w jedzeniu fast food, zupkach ...

dawno temu

Komosa ryżowa i amarantus, czyli pseudozboża

... Królują na sklepowych półkach z ekologiczną i dietetyczną żywnością. Czemu są tak zdrowe? ... Królują na sklepowych półkach z ekologiczną i dietetyczną żywnością. Czemu są tak zdrowe? Komosa ryżowa i amarantus to tzw. pseudozboża, zawierające ...

+ Pokaż więcej