Producenci wciąż oszukują. Co trzecia partia żywności źle oznakowana na etykietach
Domowy”, „tradycyjny”, „naturalny” – to wyrazy, które coraz częściej pojawiają się na opakowaniach produktów żywnościowych. Niestety zazwyczaj nie mają one nic wspólnego z rzeczywistością.
Domowy”, „tradycyjny”, „naturalny” – takie określenie coraz częściej pojawiają się na opakowaniach produktów żywnościowych. Niestety zazwyczaj nie mają one nic wspólnego z rzeczywistością.
Kontrola Inspekcji Handlowej wykazała, że co trzecia partia przebadanej żywności była niewłaściwie oznakowana. Najczęstsze zastrzeżenia dotyczyły stosowania na etykietach określeń typu „wiejski”, „domowy” czy „tradycyjny”, choć produkty te wcale takie nie były. Przedsiębiorcy starali się w ten sposób wyróżnić swoje towary. Zapomnieli jednak o respektowaniu prawa konsumentów do rzetelnej informacji.
W związku z przeprowadzoną kontrolą wydano 11 decyzji o wymierzeniu kar pieniężnych – o łącznej wysokości ponad 6 tys. zł – za wprowadzenie do obrotu produktów o niewłaściwej jakości handlowej lub zafałszowanych. Są też pozytywy: wyniki badań laboratoryjnych nie wykazały naruszeń w oznakowaniu produktów jako niezawierających konserwantów, substancji słodzących, dodatków barwiących ani składników GMO.
Źródło: InfoWire.pl
Źródło zdjęć: Shutterstock
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze