Jak bezpiecznie jeść mięso?

... Jedzenie mięsa przyspiesza proces starzenia, przyczynia się do wystąpienia chorób serca oraz nowotworów. Nie oznacza to jednak konieczności rezygnacji ze spożywania mięsa. Można bowiem w znacznym stopniu zminimalizować ryzyko zagrożenia. ... ...

dawno temu

Potrawy z mięsa mielonego

... Jego uniwersalność polega na tym, że możemy je dodawać do szeregu rozmaitych potraw, kreując tym samym bardzo ciekawe dania obiadowe. A bogactwo zastosowań jest naprawdę duże. Mięso mielone w kuchni ... nie ma szansy się zmarnować, bo z ...

dawno temu

Zdrowa dieta bez mięsa

... Jak dowodzą badania naukowe, wegetarianie żyją dłużej. Należy jednak pamiętać, że nie sztuką jest samo wyeliminowanie mięsa z naszej diety. Sztuką jest tak komponować jadłospis, żeby dostarczyć naszemu organizmowi wszystkich potrzebnych ...

dawno temu

Jedzenie surowego mięsa

... Dania mięsne bez obróbki termicznej to żadna nowość, ale ostatnio zyskały na popularności. Coraz częściej na talerzach gości restauracji lądują befsztyki tatarskie, carpaccio czy sushi. Jakie ryzyko i jakie korzyści niesie ze sobą spożywanie ...

dawno temu

Co kryje się w MIĘSIE MIELONYM? Uważaj na sztuczki producentów

... Świeże i dobrej jakości mięso mielone powinno mieć jednolity kolor. ... Wydaje ci się, że trudno przekłamać skład mięsa mielonego, a jednak producentom się to udaje. By nie dać się oszukać, warto uważnie czytać etykiety i przyglądać się ...

dawno temu

Sałatki z mięsem

... spędziłoby się cały dzień na zajadaniu samych owoców! Taki sposób odżywiania nie jest jednak zbyt racjonalny, bo nie dostarcza organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Pomysłem na danie lekkie, ale jednocześnie zapewniające solidną dawkę ...

dawno temu

Jak zrobić sos do mięs i wędlin?

... Czy zdarza ci się kupować w sklepie sosy do mięs i wędlin? Owszem, są bardzo smaczne, ale ile w nich niezdrowej chemii... Zamiast szpikować się potężnymi dawkami „witamin”  E 139 i innymi tego typu, warto przygotować dipy z domowych, zdrowych ...

dawno temu

Pieczarki faszerowane mięsem

... przykładem jest papryka faszerowana mięsem z dodatkiem ryżu. Okazuje się jednak, że w podobny sposób możemy wykorzystać również grzyby. Co prawda sezon grzybowy jeszcze przez jakiś czas się nie zacznie ... , jednak na wyciągnięcie ręki mamy ...

dawno temu

Mięso gyros

... stanowi także gyros, czyli mięso opiekane na wielkim rożnie wokół pionowej osi. Choć w formie małych kawałków jest ono częstym składnikiem popularnych fast foodów, to przekrój innych posiłków, jakie można wykonać przy jego użyciu jest dość duży. ...

dawno temu

#dziejesienazywo: Jak wybierać wołowinę?

... O sezonowaniu mięsa opowiedział w #dziejesienazywo najpopularniejszy rzeźnik w stolicy, Grzegorz Kwapniewski. ... . Oprócz walorów smakowych wołowina zawiera duże ilości substancji odżywczych. Mięso jest bogate w kwas foliowy czy witaminę B12, ...

dawno temu

Jakie mięso będzie najlepsze do tatara?

... Grzegorz Kwapniewski to jeden z najpopularniejszych rzeźników w Warszawie. Oferuje wysokiej jakości wołowinę Salers, Red Angus i Hereford w stekach typu bavette, ribeye i wiele innych rodzajów mięs. ... 1875209 Grzegorz Kwapniewski to jeden z ...

dawno temu

Napij się z nim piwa! Piwo wzmacnia kości

... Poza walorami smakowymi i rozluźniającymi, piwo posiada jeszcze jedną cenną wartość. Czasopismo Nutrition opublikowało ciekawe wyniki badań... ... Poza walorami smakowymi i rozluźniającymi, piwo posiada jeszcze jedną cenną wartość. Czasopismo ...

dawno temu

Zapiekanka z mięsa mielonego - jak ją przygotować?

... A może zaczniesz tydzień od dania mięsnego? Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego brzmi może niezbyt wyszukanie, ale za to smakuje znakomicie. Można ją podać z sosem pieczarkowym, choć niektórzy, zwłaszcza dzieci, polewają ją często ...

dawno temu

Chili – niepozorna papryczka

... Pochodząca z Peru intensywnie czerwona papryka chili ma ostry smak. Ze względu na swoje walory smakowe stosowana jest głównie jako przyprawa. Czy wiesz, że papryczka chili posiada liczne właściwości zdrowotne? Czy wiesz, że pobudza wytwarzanie ...

dawno temu

Gęsina – najlepsza wśród drobiu? O wyższości gęsiny nad innymi rodzajami mięs

... Gęsina, choć nadal jest to mało popularny rodzaj drobiu, na tle innych typów mięs wyróżnia się doskonałym smakiem, zapachem, soczystością, a także zróżnicowaniem pod względem zawartości składników ... paszami owsianymi i zielonymi. 36Całe swoje ...

dawno temu

Kolorowe odmiany papryki

... Nieocenione są walory papryki, a bogactwo jej rodzajów daje nam wybór, która jej odmiana będzie dla nas tą ulubioną. Co sprawia, że zasługuje ona na wysokie oceny w sferze wpływu na zdrowie i urodę ... , dodatek do mięs, sosów, czy kanapek. Duże ...

dawno temu

Mięso też zdrowe

... Pewnie wielokrotnie słyszałaś o ograniczaniu spożycia potraw mięsnych. Zwłaszcza tłuste i czerwone mięsa zostały ostatnio skazane na banicję. Zapominamy przy tym o jednym – że szkodzi jedynie mięso ... jedzone w nadmiarze. Prawidłowo ...

dawno temu

Sosy owocowe do mięs

... nam odpowiadać. Sos ten jest doskonałym dodatkiem do drobiu, oraz do dziczyzny.   Sos czosnkowo – śliwkowy  100g suszonych śliwek,150ml śmietanki 30%,50ml cherry,3 ząbki czosnku,sól, cukier,oliwa z oliwek ... z nich nadmiar wody. Gdy osiągniemy ...

dawno temu

Uważaj na popularne MIELONKI. Najgorszej jakości mięso to nie jedyna ich wada

... Mielone konserwy czy klopsy ze słoika często zawierają mniej niż 10 proc. mięsa, za to mnóstwo chemii. ... Moda na hamburgery przywędrowała do nas z Ameryki. Oryginalne zrobione są z wysokiej klasy mięsa wołowego, te sprzedawane w polskich ...

dawno temu

Jak wykorzystać herbatę?

...   W herbacie oprócz właściwości smakowych, zaklęte są także inne walory. Dla chcących więc pójść o krok dalej w sferze  wykorzystania tego napoju, polecamy kilka prostych sposobów, które pozwolą go użyć w praktyce, nawet po tym, jak saszetkę z ...

dawno temu

Mięso przetworzone nie zawsze jest rakotwórcze. Od czego to zależy?

... W ostatnich latach wiele mówi się o negatywnym wpływie na zdrowie przetworzonych produktów mięsnych. Światowa Organizacja Zdrowia zaklasyfikowała przetworzone mięso jako produkty o działaniu ... z mięsa przetworzonego zaliczamy m. in. parówki, ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Kurczak w jesiennej odsłonie

... z pożywnym, pełnym wartości odżywczych mięsem, które da nam energię, aby przetrwać jesienne, chłodne dni. Najlepsze będzie delikatne mięso drobiowe. ... Skrzydełko czy nóżka? Mięso drobiowe to prawdziwa skarbnica walorów smakowych i ...

dawno temu

Doceń walory produktów mlecznych

... mleka o obniżonej zawartości tłuszczu (niskotłuszczowe, beztłuszczowe) oraz mleczne napoje fermentowane (bez dodatków smakowych).   Produkty mleczne są źródłem wysokowartościowego białka, wapnia, łatwo ... witaminy C i obejmują jedynie ...

dawno temu

Pieprz to twój ostry przyjaciel

... , którego używamy na co dzień w kuchni, ma niezwykłe właściwości i nie chodzi tu tylko o walory smakowe, ale także lecznicze. ... , którego używamy na co dzień w kuchni, ma niezwykłe właściwości i nie chodzi tu tylko o walory smakowe, ale także ...

+ Pokaż więcej