Polska Federacja Producentów Żywności nie lubi świadomych konsumentów

... Czym jest aplikacja e-Food i dlaczego Polska Federacja Producentów Żywności poprosiła jej twórców o natychmiastowe jej usunięcie? Kto może stracić na wzroście świadomości klienta? Czy firmom ... produkującym żywność zależy na naszym zdrowiu? ...

dawno temu

(Nie)Zdrowa żywność latem

... Lato to najczęstszy okres zajadania się w przydrożnych barach, nie zawsze zdrową żywnością. Dla dzieci to czas beztroskiego pozyskiwania od rodziców kilku złotych na ulubione frytki, hamburgery ... w kuchence mikrofalowej jak i w garnku.coś ...

dawno temu

Suszenie włosów

... . Absolutnie nigdy nie dopuszczaj do tego, żeby suszarka lub jej kabel miały styczność z wodą. Zabronione jest suszenie włosów w wannie wypełnionej wodą. Jeśli przez przypadek włączone urządzenie ... , która przydaje się zwłaszcza zimą, gdy ...

dawno temu

Co to jest żywność funkcjonalna?

... wyglądać i poprawić samopoczucie, wystarczy regularnie spożywać żywność funkcjonalną. Jej zaletą jest wspomaganie leczenia i zmniejszenie ryzyka występowania różnych chorób. ... Pomysł na propagowanie żywności funkcjonalnej zaczerpnięto ze ...

dawno temu

GMO, czyli żywność zmodyfikowana genetycznie a zdrowie

... Człowiek już od dawna starał się ulepszać naturę. Krzyżowano zwierzęta czy też szczepiono drzewa owocowe w celu uzyskania lepszej odmiany. Teraz człowiek produkując żywność genetycznie zmodyfikowaną ... stara się kontrolować powstawanie nowych ...

dawno temu

Ekologiczna żywność na pewno zdrowsza?

... Brytyjska Food Standard Agency, niezależne ministerstwo do spraw żywienia przeprowadziło badania, z których wynika, że żywność ekologiczna nie jest zdrowsza ani nie zapewnia znaczących korzyści dla zdrowia w porównaniu ze zwykłą żywnością. ... ...

dawno temu

Żywność ekologiczna – tylko moda?

... Gdy słyszymy słowa „żywność ekologiczna” zakładamy z góry, że jest to zdrowe i niskokaloryczne jedzenie. Otóż niekoniecznie. Co tak naprawdę oznacza ten termin? Żywność, którą nazywamy ekologiczną musi posiadać odpowiednie certyfikaty. ... Gdy ...

dawno temu

Nowoczesne opakowania zdrowej żywności

... Projektantka Daizi Zheng, ma zaledwie 23 lata, może poszczycić się takimi projektami jak komórki ,czy meble, a nawet opakowanie żywności. Przykładem jest jeden z jej projektów – „Stereotype ... Projektantka Daizi Zheng, ma zaledwie 23 lata, może ...

dawno temu

Jamie Oliver o przetworzonej żywności

...   Zdaniem jednego z najpopularniejszych kucharzy, obecnie dzieci w szkołach jedzą bardzo niezdrowe posiłki. Jedzenie przygotowywane przez rodziców zastępują automaty ze słodyczami i przetworzona żywność. Oliver twierdzi, że 40 lat temu uczniowie ...

dawno temu

Śliwki na zaparcia

...   Zaparcia to dolegliwość, która może prowadzić do poważnych problemów ze strony jelita grubego, takich jak np. hemoroidy, dlatego tak ważna jest odpowiednia dieta bogata w składniki wspomagające perystaltykę jelit. Jednym z kulinarnych ...

dawno temu

Konserwanty w żywności

... się konserwanty? Konserwanty żywności zwiększają czas przydatności produktów do spożycia. Dzięki nim proces psucia jedzenia znacznie się spowalnia. Jedzenie można dłużej przechowywać. Mimo zalet ... konserwantów, posiadają one spore wady, o ...

dawno temu

Chronimy żywność przed zepsuciem

...   Żywność przeterminowana lub źle przechowywana, która już się nie nadaje do jedzenia jest zazwyczaj wyrzucana do kosza. Takie produkty świeże, jak sery, mięso czy mleko nie mogą długo stać i trzeba ... je szybko spożyć, ale przecież to każda z ...

dawno temu

Zdrowa żywność jest w cenie!

...     Coraz częściej promowany jest zdrowy tryb życia i moda na zdrową żywność, a jak ktoś nie dba o swoje zdrowie może liczyć się ze sporym zdziwieniem znajomych. Oczywiście, warto żyć zdrowo, ale zastanówmy się, jak na takim stylu życia ...

dawno temu

Dlaczego musisz jeść rodzynki i orzechy. Fakty i mity na temat rożnych bakalii

... Czy bakalie i suszone owoce powinny być elementem codziennej diety, czy są rzeczywiście zdrowe? A może zdrowsze są te świeże? Poznaj fakty i mity o orzechach i suszonych owocach. ... MITY Świeże owoce są zdrowsze od suszonych Suszone owoce nie ...

dawno temu

Jak zrobić suszone pomidory?

... Aby kuchnia nie była nudna, warto od czasu do czasu poświęcić krótką chwilę na przygotowanie przekąski, która nieco ją ożywi. Do urozmaicenia zwykłych potraw, świetnie sprawdzą się suszone pomidory. Jak je zrobić i do jakich dań sprawdzą się ...

dawno temu

Naturalnie Smaczne - weź udział w teście!

... Suszenie jest jednym z najskuteczniejszych sposobów na przechowywanie żywności. Tak przygotowane składniki na długo zachowają trwałość, smak i intensywny zapach. Chcemy mieć pewność, że gotowe ... żywności. Wiem, co jem Za niepowtarzalnym ...

dawno temu

Jemy jej więcej niż kiedyś. Ta żywność ZMIENIA METABOLIZM i powoduje otyłość

... Lekarze od lat przestrzegają, że spożywanie żywności wysoko przetworzonej prowadzi nie tylko do otyłości, ale także wielu innych chorób cywilizacyjnych. ... Lekarze od lat przestrzegają, że spożywanie żywności wysoko przetworzonej prowadzi nie ...

dawno temu

Jak przechowywać żywność?

... . Aby opóźnić czas zepsucia się pokarmu, stosuje się różne procesy konserwowania żywności, co niestety zmniejsza jej wartość. Na co należy więc zwracać uwagę wybierając produkty żywnościowe i jak je potem przechowywać w domu? ... Lepsza puszka ...

dawno temu

Żywność dla niemowląt – co świadczy o jej jakości i bezpieczeństwie?

... Na etapie rozszerzania diety rodzice powinni zapewnić niemowlęciu żywność pochodzącą z zaufanego źródła i spełniającą wymagania wrażliwych, wciąż dojrzewających organizmów. ... okresie życia zapewniają ochronę przed szkodliwym działaniem ...

dawno temu

Zdrowa żywność ekologiczna. Jak ją odróżnić?

... Podstawową zaletą ekologicznej żywności jest to, że nie zawiera sztucznych dodatków. Jest uzyskiwana z produktów roślinnych i zwierzęcych wytworzonych w gospodarstwie, w którym unika się stosowania ... nawozów sztucznych, pestycydów, regulatorów ...

dawno temu

Żywność genetycznie modyfikowana

... Kupując warzywa, coraz częściej zastanawiamy się, czy to prawdziwa chociażby marchewka, której smak znali jeszcze nasi dziadkowie, czy też jej siostra poddana genetycznej obróbce? Jak rozpoznać pochodzenie żywności i czy tego rodzaju ...

dawno temu

Targi NATURA FOOD

... Artykuł sponsorowany Żywność ekologiczna i żywność naturalna oraz produkty tradycyjne i produkty regionalne będą głównymi bohaterami IV targów NATURA FOOD, które odbędą się w dniach 14-16.10.2011 ... w Łodzi. Targi żywności naturalnej kładą ...

dawno temu

Termogeniki w żywności

... Termogeniki to produkty przyspieszające metabolizm, które można znaleźć w naturalnej żywności. Codziennie spotykamy się z reklamami fascynujących i z całą pewnością skutkujących środków ... przy okazji oglądania reklam telewizyjnych. Termogeniki ...

dawno temu

Jak długo przechowywać żywność?

... i kupić wszystko, czego nam potrzeba na nadchodzące dni. Powstaje jednak pytanie, jak długo możemy przechowywać żywność. Oczywiście na etykietach mamy dane dotyczące terminu przydatności do spożycia, jednak ważne jest, w jaki sposób ...

+ Pokaż więcej