Jedz kolorowo

... Do kolorystycznej różnorodności zachęcają naukowcy, którzy podzielili warzywa i owoce na pięć grup: zieloną, czerwoną, żółto- pomarańczową, fioletową i białą. Zgodnie z ich zaleceniami powinniśmy ... codziennie spożywać 5 porcji warzyw, owoców ...

dawno temu

Surówka z selera naciowego

... nie jest dobre, o czym możesz się przekonać, czytając skład zamieszczony na opakowaniu. Znajdziesz tam nie tylko warzywa czy kwasek cytrynowy, ale również konserwanty oraz barwniki. Innym wyjściem ... nie tylko więcej na temat tego niezwykłego ...

dawno temu

Sałatka włoska

... sałatkę włoską. Nie czekaj, aż warzywa i owoce znów staną się drogie i pozbawione najważniejszych wartości i od razu poznaj sposoby na czerpanie z nich kulinarnej przyjemności. ... świeże owoce i warzywa. Piękna i soczysta zieleń powoduje, że ...

dawno temu

Home staging, czyli sposób na szybsze i bardziej opłacalne sprzedanie mieszkanie

... Dzięki metamorfozie mieszkania można podnieść wartość nieruchomości nawet o 25 procent. ... i ciężko się wyróżnić. Dlatego warto zainteresować się home stagingiem. Profesjonalni doradcy podpowiedzą, co zrobić, by podnieść wartość nieruchomości. ...

dawno temu

Pyszne placki ziemniaczane

... „Pyra” to po poznańsku ziemniak. Bogactwo dań, jakie można wykonać na bazie tego warzywa jest niezliczona. Jedną z potraw, która nie wymaga wyjątkowych umiejętności kucharskich są placki ziemniaczane ... jest niemal obowiązkowa! Zalety placów ...

dawno temu

Warunki przechowywania żywności

... . W ten sposób stracą one swoje wartości odżywcze i staną się mniej świeże. Otwarte opakowanie mrożonki, jeśli nie wykorzystamy go w całości, należy szczelnie zamknąć i szybko włożyć do zamrażalnika. Pamiętaj ...

dawno temu

Faszerujemy się nimi codziennie. Jak pozbyć się metali ciężkich?

... i warzywach. Ich nadmiar powoduje chroniczne bóle mięśni, migreny, osłabia pamięć, a także wpływa na jakość snu. ...

dawno temu

Zupy na lato

... i pożywne, przygotowane głównie ze świeżych warzyw. Polecam chłodnik na upał i pomidorówkę dla zgłodniałych. Choć w tradycji polskiej zupa jest zwykle pierwszym daniem obiadu, to z powodzeniem może również starczyć za cały posiłek, jeśli ...

dawno temu

Marchewkowa seria dla skóry

...   O dobroczynnych właściwościach marchewki pisałam już wcześniej. Z walorów tego warzywa korzystają nie tylko mistrzowie kuchni, ale także rynek kosmetyczny. Niepozorna marchewka jest bowiem jednym z najchętniej wykorzystywanych składników w ...

dawno temu

Jajka faszerowane tuńczykiem

... po przetworzone składniki, które mają mniejsze wartości odżywcze i smakowe. To tylko niektóre z licznych zalet znania prostych przepisów na każdą okazję. Jednym z bardzo wdzięcznych produktów, które możemy ... , ale także mięso, a nawet warzywa ...

dawno temu

Spróbuj Ratatouille'a z samej Prowansji!

... W polskiej kuchni warzywa to najczęściej obiadowy dodatek do bardziej lub mniej mięsnego dania. Są nierzadko także składnikiem zupy. Nie ma co ukrywać, że naszą specjalnością są wszelkiego rodzaju ... , jak i na ciepło – stąd pewnie aż taka ...

dawno temu

Właściwości selera

... Po raz kolejny obiecujesz sobie, że od poniedziałku zarzucisz jedzenie fast foodów i słodyczy, a do swojej diety postarasz się wprowadzić więcej warzyw? Nie jest to proste zadanie, zwłaszcza ... . Najpopularniejszą jego odmianą stosowaną w ...

dawno temu

Ryba w sosie cytrynowym

... się pewne zastrzeżenia. Oprócz tego, że trzeba ryby jeść, to jeszcze niezbędna jest wiedza dotycząca tego, które z nich wybierać i w jaki sposób przyrządzać, by nie tylko były pełne wartości ... odżywczych, ale także smaczne. Choć brzmi to jak ...

dawno temu

Sałatka z winogronami

... to, że dla dobrego samopoczucia należy jeść wyłącznie liście sałaty. Istnieje wiele pomysłów na sałatki, które mogą stanowić pełnowartościowy posiłek pełen odpowiednich ilości składników odżywczych, soli ... puścić wodze fantazji i stworzyć ...

dawno temu

Kompoty owocowe

... na naładowanie swoich akumulatorów. Nie jest to łatwe, zwłaszcza że większość lubianych przez nas owoców i warzyw kosztuje znacznie więcej niż latem, i co więcej, gorzej smakuje. W takiej sytuacji najlepiej ... jest znaleźć jakieś ich ...

dawno temu

Jakie składniki odżywcze przyjmować podczas ciąży?

... wzrasta co najmniej trzykrotnie, nie można więc tylko skupić się na diecie bogatej w kwas foliowy, ale sięgać też po witaminy w postaci farmakologicznej. Źródłem kwasu foliowego są zielone warzywa ... piersią, nadal ważne jest zdrowe odżywianie ...

dawno temu

Właściwości ryżu

... pod ciśnieniem, która wtłacza w niego wartości odżywcze znajdujące się w łupince. Ryż czerwony - uzyskiwany jest w wyniku fermentacji grzybów strzępkowych na wypolerowanym ryżu. Przypisuje mu się liczne właściwości zdrowotne, m.in. zapobieganie ...

dawno temu

Nie marnuj jedzenia!

... produktów spożywczych? 40% to owoce i warzywa. Średnio w każdym gospodarstwie domowym co roku marnowane jest jedzenie o wartości 400 funtów. Najczęściej wyrzucane produkty to ziemniaki, chleb i jabłka ...

dawno temu

Jak zrobić leczo?

... Leczo to doskonała potrawa na wakacje. Lekka, pożywna, pełna świeżych warzyw i witamin. Robi się je szubko i łatwo. Właściwie wystarczy pokroić składniki, podsmażyć je i pyszny obiad gotowy. Danie ...

dawno temu

Zaczynasz przygodę z liczeniem kalorii? Poznaj listę 7 produktów poniżej 100 kalorii!

... Trudno na oko ocenić wartość kaloryczną danego produktu. Na szczęście możesz się szybko nauczyć rozróżniać porcje żywności, które mają mniej niż 100 kalorii. Co musisz zrobić? Wystarczy, że przeczytasz ten artykuł! ... Szklanka jagód 58105 Warto ...

dawno temu

Właściwości jabłek

... Nadchodząca jesień sprawi, że wybór owoców i warzyw, jakimi będziemy mogli cieszyć swoje podniebienia, znacznie się ograniczy. Jednak z ratunkiem dla naszych potrzeb przychodzą dobrze nam znane ... i jedzone pod wieloma postaciami – jabłka. ...

dawno temu

Najciekawsze genetyczne modyfikacje warzyw i owoców

... nie genetyczny retusz niektórych gatunków roślin, plony byłyby niższe,  infekcje częściej atakowałyby uprawy, owoce i warzywa nie byłyby tak dorodne, pięknie wybarwione i aromatyczne. 1. “Rybne ... nie ingerencja w jej materiał genetyczny – ...

dawno temu

Zapobieganie alergii

... Alergia pokarmowa jest nieprawidłową reakcją organizmu dziecka na składniki odżywcze dostarczane w pokarmach. System immunologiczny identyfikuje dany składnik jako wroga i zaczyna go zwalczać ... jednak, aby zastąpić go produktem o zbliżonej ...

dawno temu

Mesclun - sałaty w ziołach

... Czy ty także masz dziś ochotę na świeże warzywa? Chodzą za tobą? Widzisz je wszędzie? Wprawdzie jest środek zimy, ale może uda ci się zdobyć mieszankę sałat. Wiem, że ten przepis na surówkę ... musztardę i oliwę i wszystko dobrze wymieszaj. Na ...

+ Pokaż więcej