Zupa gyros - jak ją zrobić?

... zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie wlej do garnka z innymi składnikami i gotuj 10 minut. Krok 5 Jeśli chcesz żeby zupa mięsna była jeszcze bardziej gęsta i aromatyczna, możesz dodać do niej trochę podwędzanej kiełbasy. Smak podkreśli ...

dawno temu

Przechowywanie żywności – jak to robić?

... . Pozostaw je nieprzykryte lub przynajmniej nieszczelnie zamknięte, by nie wytworzyły się w produktach niezdrowe substancje. Mięso Surowe mięso nie powinno stać w lodówce dłużej niż 3 dni, kiełbasa ...

dawno temu

Przewrócone klepsydry

... tylko, że spali po 4 godziny na dobę góra i nie odwieszali się od swoich komórek. Skubiąc krewetki na lunch (zamiast ukochanej bułki z kiełbasą i musztardą), czułam się w ich obecności jak chochoł ...

dawno temu

Zupa buraczkowa - leczy, krzepi i rozgrzewa

... pieprzu i cukru. W osobnym garnku gotujemy w bulionie ziemniaki i włoszczyznę, bo potem dodać je do buraków. Kiełbasę podsmażamy na patelni, kroimy w plastry i dodajemy ją w finalnym etapie gotowania ...

dawno temu

Pora na rozgrzewkę - zupy idealne na jesień i zimę

... zwykle z jajkiem, białą kiełbasą i chlebem. Może być także opcjonalnie z dodatkiem suszonych grzybów. Listę zamyka rosół – jedyny typ zupy, który nie jest zagęszczany, ale świetnie nadaje się na jesień ...

dawno temu

Będziesz w szoku, do czego można wykorzystać cebulę! I nie ma to nic wspólnego z jedzeniem…

... do usunięcia zabrudzenia powstające na skutek palącego się tłuszczu pochodzącego od kiełbas czy karkówki. Możesz w prosty sposób pozbyć się tych uporczywych zabrudzeń przy pomocy cebuli. Nadziej połówkę ...

dawno temu

Kotlet z próbówki?

... - producenta kiełbasy (firma jest własnością korporacyjnego giganta spożywczego – firmy Sara Lee). Podobne badania, nad pozyskiwaniem mięsa z komórek macierzystych prowadzi NASA. Nie wiemy jednakże ...

dawno temu

Risotto z papryką i jesiennymi grzybkami –pycha!

... . Jako, że sezon na grzyby nadal trwa, dziś proponuję Wam przyrządzenie risotto z grzybami. Czego potrzebujemy? Ryż 1 cebulkę 1 marchewkę Żółtą i czerwoną paprykę Pomidory Mięso (może być kurczak, kiełbasa ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Kuchnia czeska – co zjeść koniecznie podczas wizyty w tym kraju?

... miesza się z pokrojonymi kawałkami wędzonego boczku i cebulki. Potrawę tą zalicza się do przystawek, po które trzeba sięgnąć koniecznie podczas picia piwa. Spróbować warto również bryndzové pirohy ...

dawno temu

Dobry uczynek

... za rogiem był sklep. Kupiłam tam kiełbasę. Wybiegłam i znów go zawołałam. Był głodny, widać było, że szuka właściciela od dawna. Przyszedł. Nie mógł jednak zjeść, bo miał kaganiec. Bałam się, że kiedy będę ... próbowała mu go zdejmować, znów ...

dawno temu

Co wiesz o brukselce?

... dag kiełbasy, pokrojonej w plastry, 150 ml bulionu warzywnego z kostki, 300 ml gęstej śmietany, 3 łyżki mąki, 3 łyżki masła, 10 dag ostrego żółtego sera, startego, sól, pieprz, Przygotowanie ... : Aby przygotować pyszną zapiekankę z brukselką, ...

dawno temu

Szybkie dania na przystawkę – jeśli Nowy Rok świętujemy w domu

... uczucie głodu, a jednocześnie nie są zbyt ciężkie. Cztero-składnikowe sałatki – fakt, nie ma w nich wiele, ale gwarantuję Wam, że na smaku im nie ubywa. Polecam np. z kurczakiem (kurczak wędzony, ser ...

dawno temu

Pomysły na świąteczne sałatki

... jarzynowącelowo tu pominęłam, bo zakładam, że większość zna przepis na jej przyrządzenie. Z innych pomysłów proponuję: Sałatkę rybną Wędzoną rybę mieszamy z ugotowaną i pokrojoną w kostkę marchewką ...

dawno temu

Jak to robią górale- czyli potrawy z samiuśkich Tatr

... , możemy także pokusić się o dodanie do niej klusek, które na długo pozostawią uczucie sytości. Oscypki – średnio twarde, kawałki sera wędzonego, przygotowanego z owczego mleka, o słonawym smaku, możemy ...

dawno temu

Letnie Wrapy

... i na finger party. Na lato i na zimę. Krótko mówiąc – smaczne, zdrowe i uniwersalne. Czyli to, co tygryski lubią najbardziej.  1 tortilla pszenna,100g wędzonego łososia,100g sera białego,4 pomidorki ...

dawno temu

Sushi California Maki

... łyżki serka śmietankowego, np. Philadelphia,kawałek łososia surowego lub wędzonego na gorąco.Do podania: kilka łyżek sosu sojowego,imbir w zalewie,łyżeczka wasabi.Ryż do sushi możesz przygotować ...

dawno temu

Przechowywanie wędlin

... przydatność do spożycia. Ci, którzy robią zakupy rzadko powinni wybierać wędliny suszone, podsuszane i wędzone (kabanosy, salami, szynka parmeńska). Większą trwałość wykazują również produkty peklowane ...

dawno temu

Zupa z krewetkami

... oryginalnemu smakowi wprawi w dobry nastrój. Czego więcej można oczekiwać od jedzenia? Przygotuj: pół pora250 g ziemniakówpół drobiowej kostki bulionowejoliwę3 plasterki wędzonego boczku100 g mrożonej ...

dawno temu

„Zielono mi” szepce sałatka

... ją do sałatki warto jako składnik główny wykorzystać pomidory, które z bazylią stanowią bardzo smaczny duet. Przyda się też drobno posiekana sałata, ogórek, wędzony ser żółty, lub ser feta. Szpinak ...

dawno temu

Gdzie przyda nam się feta?

... – to świetna propozycja np. na grilla. Po wydrążeniu środków wkładamy do ziemniaka masę z fetą. Jaką? Np. drobno posiekany wędzony boczek, ser feta i szczypiorek łączymy z masą ziemniaczaną i dodajemy ...

dawno temu

To jedzenie chroni przed chorobami, wzmacnia organizm i odmładza

... slow food to żywność niskoprzetworzona, wytworzona metodami tradycyjnymi, bez sztucznych dodatków, barwników, aromatów, konserwantów, polepszaczy smaku i zapachu. To tradycyjne wędzenie, duszenie ...

dawno temu

Kurczak ze śliwką owijany boczkiem

... Składniki: 4 filety z kurczaka, 16 śliwek suszonych, 30 dag boczku wędzonego pokrojonego w bardzo cienkie plastry, 50 dag pieczarek, 375 ml śmietanki 30%, 70 dag ziemniaków, zestaw ...

dawno temu

Suszenie żywności

... , a naturalne procesy gnilne zostają zahamowane. Zaliczyć należy do nich możemy: solenie, wędzenie, mrożenie, kiszenie (określane także mianem kwaszenia), apertyzację oraz suszenie. Wymienione metody utrwalania ...

dawno temu

Jak dobierać wino do potraw?

... , leżakowane Wina beczułkowe najlepiej smakują z wędzoną rybą lub mięsem. Nie powinniśmy podawać ich z bardzo ostrymi potrawami. Podałem tutaj tylko część rad. Pamiętajmy, że nie powinny nas one ograniczać w eksperymentowaniu i poszukiwaniu ...

+ Pokaż więcej