Gruszki w occie

... jest skorzystać z możliwości wiążących się z marynowaniem jedzenia. Już teraz poświęć chwilę, by przeczytać poniższy artykuł i już teraz zobacz, co można marynować. Dowiesz się także, jak wygląda przepis na gruszki w occie. ... , jednak często ...

dawno temu

Powakacyjny trend – smakowite peelingi

... ekspert. Dynia na czystą skórę Miąższ dyni to źródło witamin: C, B1, B2, B6, PP oraz K. Zawiera też dużą ilość beta-karotenu, który w skórze zamienia się w pochodną witaminy A, normalizującą ... funkcjonowanie gruczołów łojowych. Terapeutyczny ...

dawno temu

Cukinia - samo zdrowie!

... niektórzy uważają, że jest to inny gatunek dyni. Dlaczego cukinia trafiła do diety niemowląt po 6. miesiącu życia? ... niektórzy uważają, że jest to inny gatunek dyni. Dlaczego cukinia trafiła do diety niemowląt po 6. miesiącu życia? Cukinia - ...

dawno temu

Zupy krem Wodzisław – aksamitna porcja warzyw

... i można od razu zajadać ze smakiem. Dla wzbogacenia smaku Zupy krem z brokułów można podać do niej grzanki albo płatki migdałowe. Zupa krem z dyni nabiera wyjątkowego charakteru, jeżeli posypiemy ją ... na talerzu podprażonymi pestkami dyni albo ...

dawno temu

Dyniowych przysmaków ciąg dalszy - czas na deser!

... się farszem. W tym celu, pokrojone kawałki dyni wkładamy do wrzącej wody i gotujemy, aż będą miały bardzo miękką, wręcz rozpadającą się konsystencję. Po odcedzeniu, rozgniatamy cząstki tworząc jednolitą ... farszu z dyni i ponownie zapiekamy, do ...

dawno temu

Rodzaje oleju

... się nie tylko do potraw, ale także ciast czy deserów. Olej z pestek dyni Dobroczynnie działa na układ krwionośny, a także reguluje trawienie, pomaga przy wzdęciach, likwiduje pasożyty jelit oraz zwalcza ...

dawno temu

Poznaj 3 najsmaczniejsze przepisy na rozgrzewającą zupę z imbirem!

... oraz solą i pieprzem. Zupa dyniowa z imbirem 57401 Do zupy dyniowej potrzebne ci będą następujące składniki: 0,5 kg dyni pokrojonej w kostkę, 250 ml bulionu, 1/2 łyżki świeżo startego imbiru, 1/2 łyżeczki ... brązowego cukru oraz śmietana. Dynię ...

dawno temu

Przepis na sos winegret

... Sos winegret pasuje idealnie do wszystkich sałatek. Ale to nie jedyne jego zastosowanie. Świetnie nadaje się również do marynowania kurczaka, ryb, owoców morza czy cielęciny. Sprawdź co powinno się znaleźć w sosie winegret, by wszystkie twoje ...

dawno temu

Trick or treat? Halloweenowe szaleństwo

... . Podstawą halloweenowych dekoracji jest dynia. Domy przyozdabiane są też światełkami, pajęczymi sieciami i trupimi czaszkami. Całej oprawie sprzyja jesienna aura. W halloweenowej modzie dominują zwykle ...

dawno temu

Zupa mleczna

... Co na śniadanie? Zupa mleczna z marchewką lub dynią będzie w sam raz. Dziś przepis na wersję marchewkową. Słodka zupa z dodatkiem rodzynek i migdałów to ciekawa alternatywa śniadaniowa ...

dawno temu

Grzyby służą zdrowiu

... Jesień to najlepszy czas na grzybobranie. Grzyby goszczą na naszych stołach pod różnymi postaciami. Suszone, marynowane lub jako składnik potraw - zawsze są doskonałe. Mają nie tylko ciekawy smak ... proste. Ponadto sposób ten w niewielkim ...

dawno temu

Śledzie - co powinnaś o nich wiedzieć

... Śledzie goszczą na polskich stołach bardzo często. Śledzie w śmietanie, śledzie marynowane, śledzie z jabłkiem, śledzie z curry, śledzie w sosie koperkowym. Wszystkie te śledziowe potrawy ...

dawno temu

Dania z cukinią

... Jest odmianą dyni i ze względu na niską kaloryczność (w 100 gramach jest tylko kilkanaście kalorii!) jest polecana osobom będącym na diecie. Do tego jest cennym źródłem beta-karotenu. Ponadto cukinia ...

dawno temu

Szałwia w twojej kuchni!

... przyprawę! Zupa z dyni piżmowej i szałwii Składniki: ½ łyżki masła,½ łyżki oliwy z oliwek,2 szklanki posiekanej cebuli,2 łyżki świeżej pietruszki (posiekanej),2 łyżeczki świeżej szałwii (posiekanej),4 ... szklanki dyni piżmowej (pokrojonej w ...

dawno temu

Odchudzasz się? Zjedz sushi!

... Surowa ryba, marynowana japońska rzodkiew i imbir, sezam, chrzan wasabi oraz oczywiście specyficzny, kleisty ryż oraz wodorosty nori. Sprawdziliśmy, jakie wartości odżywcze mają najpopularniejsze składniki sushi. Przeczytaj, szczególnie gdy ...

dawno temu

Kanapka z wołowiną nie tylko jako fast food!

... Jest wymagająca i kapryśna, ale dobrze przyrządzona – bardzo smaczna. Aby nie wyszła twarda, trzeba o nią zadbać, zanim trafi do garnka, piekarnika czy na ruszt. Lubi marynowanie, obsmażanie ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść marchew?

... Aby opóźnić proces starzenia się, należy zapewnić sobie odpowiednią ochronę nie tylko w postaci witaminy C i E, ale także beta-karotenu występującego w marchewce, słodkich ziemniakach, dyni ... ziemniakach, morelach, cykorii, szpinaku, melonie, ...

dawno temu

Leczo z cukinii

... Kto z nas nie zachwycał się wybornym smakiem potraw z dyni? Otóż równie bogate walory smakowe posiada bliski krewny wspomnianej jarzyny – kabaczek, określany także mianem cukinii. Warzywo to zachwyca ...

dawno temu

Egzotyczny owoc

dawno temu

Dania z kabaczka

... Jego właściwa nazwa to Cucurbita pepo convar, u nas jednak powszechnie nazywany jest „cukinią”. Owoc ten jest kuzynem dyni i jego ogromną zaletę stanowi niska zawartość kalorii oraz delikatny smak ...

dawno temu

Foremka do ciastek na Halloween

... Halloween, choć nie należy do naszej tradycji narodowej, coraz mocniej wkomponowuje się w zaduszkowy klimat. Niedługo wystawy sklepowe i restauracje ozdobią wydrążone dynie, na drzwiach zawisną ...

dawno temu

W czym jest witamina A?

... organizmu, słabe szkliwo nazębne. Do codziennej diety należy więc włączyć produkty bogate w witaminę. Najlepsze źródło witaminy A to wątroba. Prowitaminę A można znaleźć w marchewce, dyni, szpinaku, boćwince, pomidorach, morelach, śliwkach. ... ...

dawno temu

Na zdrowie

... , rób z nich weki, susz, wyciskaj z nich sok, kiś i marynuj. To o wiele zdrowsze od owoców i warzyw, które zamiast w pełnym słońcu, rosły zimą w dojrzewalni albo przeżyły transport z zagranicy. ... cholesterolu aż o 20%. Marynowanie nie pozbawia ...

+ Pokaż więcej