Wolne rodniki

... zdrowej diecie, na talerzu powinny znajdować się takie produkty jak: papryka, pomidor, fasola, brokuły, owoce cytrusowe, ananasy, banany czy szpinak. Przeciwrodnikowo działa także kawa, herbata ...

dawno temu

Witamina A

... , takie jak: masło, mleko, jajka, wątrobę, zieloną sałatę, natkę pietruszki, koperek, szparagi czy dynię. Witaminę A znaleźć można ponadto w takich warzywach, jak: papryka, marchew, ziemniaki, szpinak ...

dawno temu

Przepisy na lasagne

... tej potrawy w wersji bezmięsnej jest też lasagne ze szpinakiem połączonym z serem feta. Takie nadzienie jest nie tylko zdrowe, ale także zdecydowanie mniej kaloryczne. Co ważne:  danie to nie podniesie zbytnio poziomu złego cholesterolu. ...

dawno temu

Blanszowanie warzyw

... są delikatne warzywa. Blanszowanie można więc zastosować w przypadku brokułu, szpinaku, kalafiora, fasoli, cukinii czy liści szałwii. Świetnie sprawdzi się także w tym przypadku kukurydza i zielony groszek ...

dawno temu

Jak leczyć refluks?

... gazowanych. Produkty zalecane w diecie na refluks to: • czerstwe pieczywo, • ziemniaki gotowane, • mleko i przetwory mleczne, • chude mięso, • marchew, buraki, kalafior, szpinak, • owoce bez skórek ...

dawno temu

Te rośliny skutecznie odstraszają komary. Koniecznie umieść je w swoim domu

... Nagietek Ten żółto-pomarańczowy kwiat od lat wykorzystywany jest w zielarstwie jako lek na choroby skóry. Robi się z niego nie tylko kosmetyki, ale też herbatki i sałatki (nagietek jest jadalny ...

dawno temu

Co twoje dziecko je w szkole?

... jabłkowego. Z kolei dla maluchów w  wieku od 5 do 8 lat zdrowy posiłek powinien zawierać kawałek chleba ciabatta z pomidorem, mozzarellą i pastrami, marchewkę, sałatkę z kiwi i truskawek oraz butelkę wody. Źródło: medycyna24.pl ...

dawno temu

Melisa – zamiast leków na uspokojenie

... , jednak przy leczeniu nerwicy i depresji zaleca się picie nawet trzech herbatek dziennie. Melisę można używać także w kuchni. Świeże listki zioła, dodane do potraw i sałatek, nadają im cytrynowy posmak ...

dawno temu

Przepis na sos czosnkowy do pizzy

... czosnkowy do kebaba czy pizzy, ale także do warzywnych sałatek i mięs. Dobrze spełni swoją rolę także jaki dip do paluszków serowych lub rybnych. Pyszny sos czosnkowy oprócz walorów smakowych ma także inne ...

dawno temu

Rodzaje oleju

... złego cholesterolu. Olej sojowy Zawiera dużo witaminy E, która odpowiada za likwidację wolnych rodników, a więc zapobiega oznakom starzenia się. Do tego olej sojowy posiada w swoim składzie lecytynę i flawonoidy. Zmniejsza ryzyko chorób ...

dawno temu

Egzotyczne owoce

... jest bogactwem witamin A i C. Awokado – doskonale smakuje dodany do sałatek. Główna zaleta? Zabija zły cholesterol, więc w naszym codziennym jadsłospisie powinien zajmować jedno czołowych miejsc ...

dawno temu

Kotlety gryczane

... Podawaj z warzywną sałatką Czy takie kotleciki mają szanse zagościć w Waszym jadłospisie? Mam nadzieję, że tak! ...

dawno temu

Makaron a zdrowie

... . Co więcej, unikaj kolorowych makaronów, które nie posiadają zbyt wielu walorów odżywczych a zawierają sztuczne barwniki. Makaron al dentePrzygotowanie makaronu "al dente" oznacza ugotowanie go na półtwardo. Makaron w takiej postaci jest ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść nasiona?

... wypieków, ale nie powinniśmy się do tego ograniczać. Nasiona znakomicie smakują jako dodatek do sałatek, płatków zbożowych z jogurtem, zup, potraw z mięsem czy ciast. Z nasion sezamu lub pestek ...

dawno temu

Kalafior z migdałami, czyli jak zjeść lekko i smacznie

... . Dobrze rozprowadź mieszankę i zagotuj. Ugotowany kalafior wyjąć na półmisek. Płatki migdałowe można zarumienić w piecu lub na patelni. Wyjęty kalafior polej sosem i posyp migdałami i kaparami. Kalafior z migdałami dobrze komponuje się z ...

dawno temu

Siemię lniane – dlaczego warto po nie sięgać?

... , ale także zawiesiny sporządzanej z lnu mielonego. Często dodawany jest też do produktów żywnościowych i posiłków, np. sałatek i dań mięsnych. Nie ma smaku, więc nie jest wyczuwalny w potrawie, ale jego wartość będzie ...

dawno temu

Mięta - dlaczego warto po nią sięgnąć?

... napoje z miętą, przetwory z miętą, sałatki i sosy z miętą. Mięta świetnie komponuje się także z daniami z grilla, zapiekankami i grzankami.   ...

dawno temu

Uważaj na jedzenie w ciepłe dni

... . Nie tylko słodycze mogą się szybciej psuć. Majonez, wszelkie sosy podawane do kiełbasek z grilla również. Gdy przygotowujesz sałatki, w upalne dni powinny jak najszybciej znaleźć się w lodówce ...

dawno temu

Wyłuskaj z orzecha co najlepsze

... i wrażliwą skórę. Olej tłoczony z orzechów na zimno ma duże zastosowanie w kuchni np. do sałatek. W Starożytności orzech był symbolem płodności oraz symbolizował małżeństwo, gdyż przyszłym ...

dawno temu

RESTRYKCYJNA USTAWA usunie słodycze ze szkolnych sklepików

... napoje. W sklepikach szkolnych mają pojawić się produkty mleczne, m.in. jogurty i kefiry. Planowane jest także wprowadzenie automatów ze zdrowym jedzeniem, głównie jogurtami, sałatkami owocowymi ...

dawno temu

Jak wygląda śniadanie typowego Polaka?

... %) lub dopiero w pracy (20%). 33505 W weekend nasze śniadania przechodzą istną metamorfozę. Starannie dobieramy ulubione produkty spożywcze – pamiętamy o owocach, warzywach, sałatkach i zdrowych sokach ...

dawno temu

Na uspokojenie – gorąca melisa

... także w kuchni. Świeże listki zioła, dodane do potraw i sałatek, nadają im cytrynowy posmak. Nadaje się również do aromatyzowania wina i drinków. W starożytności liście melisy dodawano także do kąpieli, by nadać ...

dawno temu

Zła dieta

... więc biec do najbliższej budki z hamburgerami czy hot dogami lub kupować odgrzewaną w mikrofali pizzę, zdecydowanie lepiej jest przygotować pożywne kanapki czy sałatkę bogatą w moc witamin tuż ...

dawno temu

Rodzaje jajek

... tłuszczów. Jajko kacze – nieco większe od tych kurzych i charakteryzujące się dużym żółtkiem. Są dobrym dodatkiem do sałatkę, a także znakomicie sprawdzają się jako składnik sosów. Jajko gęsie ...

+ Pokaż więcej