Mleko kokosowe - zastosowanie

...   Ten popularny napój w krajach tropikalnych znajduje także swoje zastosowanie w kuchni. Do czego można go dodawać, aby potrawy nabrały wytwornego smaku? Przedstawiam Wam kilka kulinarnych pomysłów. ... Ten popularny napój w krajach tropikalnych ...

dawno temu

Haggis – szkocka potrawa narodowa

... Haggis to specjał szkockiej kuchni, przyrządzany z owczych podrobów wymieszanych z cebulą, mąką owsianą, tłuszczem i przyprawami, zaszytych i duszonych w owczym żołądku. Potrawa przypomina polską ... i serwuje w domach, restauracjach i pubach. ...

dawno temu

Patelnia wok

... Przygotowywanie potraw w woku to ponoć recepta Madonny na zachowanie szczupłej sylwetki. Naczynie kuchenne przypominające misę z dwiema rączkami to coś, co w swojej kuchni powinien mieć każdy, kto ... chce szczycić się mianem wytwornego ...

dawno temu

Grecka musaka

... Kto był choć raz w Grecji, ten dobrze wie, że tamtejsze specjały należą do jednych z najbardziej pożywnych i smakowitych w Europie. Tzatziki, soulvetes, dolmades czy gyros i inne oryginalne potrawy ... są do przyrządzenia tej potrawy kuchni ...

dawno temu

Naleśniki po meksykańsku

... stanowi wynik wieloletniej praktyki. Sięganie do przepisów kulinarnych pochodzących z odległych zakątków świata pozwala nam zatem na odświeżenie dobrze znanych i lubianych potraw, nadanie im nowego ... i jesteśmy pewne, że zdołamy sobie z nimi ...

dawno temu

Kapusta z grzybami

... swoją pracę dużo wcześniej. Samodzielne zrobienie dwunastu potraw wydaje się graniczyć z cudem, jednak odpowiednia organizacja pozwoli nam z powodzeniem zrealizować ten na pozór tylko niewykonalny ... plan. Zanim zabierzemy się do lepienia ...

dawno temu

Smaczny serek z robaczkami

... Czy są jakieś potrawy, których nie zjedlibyście za żadne skarby? Może śmierdzący śledzik? Albo skorpion w karmelu na patyku? A co powiecie na rybkę Takifugu, której zjedzenie może skończyć sie ... zejściem? A może wolicie rybę Sarpa salpa,która ...

dawno temu

Mięso wieprzowe

... , żeberka i wiele innych potraw, które często goszczą na naszych stołach. Współcześnie rzadko kto hoduje świnie i zajmuje się ich oprawianiem, dlatego też często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jaką część ... będziemy przygotowywać, co może nam ...

dawno temu

Wigilijne zupy

... . Pierwszą zapowiedzią niezwykłych dań, które się na nim pojawiają jest wigilijna kolacja. Już wówczas mamy do czynienia z kolorową feerią aromatycznych dań. Obok tak wspaniałych potraw, jak świąteczny ... wieczerzy. Czytając poniższy artykuł, ...

dawno temu

Jak zrobić chłodnik ogórkowy?

... Chłodnik kojarzy nam się z buraczkami albo z pomidorami. Ale kto widział chłodnik z kiszonych ogórków? Warto wypróbowywać nowe, ciekawe przepisy, zwłaszcza na potrawy, które mogą nas orzeźwić ...

dawno temu

Omlet ziołowy - najlepszy na zimową kolację

... roku trzeba pomagać ciału walczyć z chłodem na wszelkie sposoby. Przygotowanie rozgrzewających potraw jest jednym z nich. ... roku trzeba pomagać ciału walczyć z chłodem na wszelkie sposoby. Przygotowanie rozgrzewających potraw jest jednym z ...

dawno temu

Po świętach wyrzucamy 15% jedzenia kupionego przez cały rok!

... Okres przedświąteczny to czas wzmożonych zakupów, głównie tych spożywczych. Postna, ale obfita (często jest to 12 i więcej potraw) wieczerza, dwa dni świąteczne, sylwester, to mnóstwo jedzenia na stole, którego niestety później również dużo ...

dawno temu

Dip serowy - camembert na sylwestra

... Na sylwestra możesz podać kolorowe i zdrowe przystawki w różnej postaci. Warto przygotować do nich odpowiednie sosy, by potrawy były jeszcze smaczniejsze. Dip serowy doskonale komponuje się z warzywami. Może być także dodatkiem do sałatek. ...

dawno temu

Chcesz schudnąć? Jedz razem z mężczyzną

...   Jak wynika z badań doktorantki z Uniwersytetu McMaster w Kanadzie, kobieta je mniej kaloryczne potrawy, jeśli spożywa je w towarzystwie mężczyzny. W restauracji zamawia bardziej dietetyczne dania, je także mniejsze porcje. Czy to nowy sposób ...

dawno temu

Kuchnia podlaska

... Zastanawiałaś się kiedyś, jakie bogactwo kulinarne skrywają różne regiony Polski? Zdarza się, że dopiero odwiedzając malownicze zakątki naszego kraju, mamy okazję spróbować niesamowitych potraw ... , jakie bez kompleksów mogą konkurować z tak ...

dawno temu

Sezamie otwórz się!

... Sezam w baśni był skarbcem zbójców z Opowieści Tysiąca i Jednej Noc. Sezam w kuchni zaś to skarbnica przepisów na przepyszne dania z jego dodatkiem. Dziś kilka propozycji, jak urozmaicić smak potraw z jego wykorzystaniem. ... Sezam w baśni był ...

dawno temu

Co jeść w święta, a czego unikać

...   Kaloryczność niektórych potraw świątecznych pozostawia wiele do życzenia. Na szczęście zarówno podczas Wigilii, jak i w pozostałe dni świąt, na stole znajdują się również potrawy zdrowe i niskokaloryczne.   ... Kaloryczność niektórych potraw ...

dawno temu

Slow-Food - smaczniej i zdrowiej

... Potrawy typu Fast-Food stały się niejako synonimem cywilizacji. Są to gotowe dania, które najczęściej kupujemy gdzieś na mieście, biegnąc z jednego spotkania na drugie i nie mając czasu ... . Dlatego od kilku już lat coraz większą popularność ...

dawno temu

Tropem włoskich przysmaków – carpaccio

... Carpaccio to ten rodzaj potrawy, która ze względu na wygląd i sposób serwowania z początku nie zyskuje wielu koneserów. Wygląd tego włoskiego przysmaku może i nie jest zachęcający, ale za to jest pełne dobroczynnych dla organizmu właściwości ...

dawno temu

Chili con carne

... Dla wielbicieli potraw meksykańskich są takie specjały jak burritos, quesadilla czy pikantne chili con carne. Jeśli chodzi o ostatnią z wymienionych potraw jest chyba najłatwiej ją przygotować ... o dużej ilości beta-karotenu, czyli pomidorom ...

dawno temu

Za dużo soli - dlaczego warto zmniejszyć dawkę?

... Posolić kanapkę, zupę, kotleta, już niedługo nawet herbatę zaczniemy solić. Światowa Organizacja Zdrowia dopuszcza jedną płaską łyżeczkę soli dziennie, tymczasem przeciętny Polak zjada trzy razy tyle białego proszku. Dlaczego warto zmniejszyć tę ...

dawno temu

Karp faszerowany grzybami - karp na wigilię

... powstającym sosem (będziesz musiała uzupełniać go wodą). 8. Karp nadziewany grzybami jest już prawie gotowy. Kiedy się upiecze, polej go osoloną śmietaną i włóż do piekarnika jeszcze na 5 minut. 9. Przed podaniem potrawy wigilijnejposyp ją ...

dawno temu

Wigilia po litewsku

... – łamanie opłatkiem, prezenty, jedno wolne nakrycie, rozdawanie prezentów, 12 potraw, prezenty pod choinką... Czy wspomniałem już o prezentach? W kwestii kulinarnej również nasze tradycje są zbliżone ... – jest karp świąteczny, śledź, kutia, ...

dawno temu

Jak zrobić ketchup?

... znajdziemy mnóstwo „witaminy E” i innych konserwantów. Ale pomidorowy przysmak może być bardzo zdrowy, bo pomidory to samo zdrowie. Wystarczy, że zamiast sięgać na sklepową półkę, wyprodukujemy go w domu. Jak zrobić ketchup? ... znajdziemy ...

+ Pokaż więcej