Zupa z cukinii

... Przełom lata i jesieni jest bardzo ciekawym okresem, jeżeli weźmiemy pod uwagę bogactwo dostępnych wówczas produktów, które z powodzeniem możemy wykorzystać w czasie przyrządzania różnych potraw ... . Mowa tu nie tylko o grzybach, w których ...

dawno temu

Zdrowie prosto z lodówki

... Zamrażanie i rozmrażanie półproduktów i gotowych potraw wydaje się proste. W rzeczywistości istnieje szereg zasad, którymi trzeba się kierować, przygotowując potrawy do zamrożenia. Warto ... dłużej zastanowić się nad tym, jakie produkty ...

dawno temu

Ostro na talerzu, pikantnie w łóżku

... Jeżeli uważasz, że w twojej sypialni jest nudno i monotonnie, to może warto sięgnąć po przyprawy i potrawy uznawane za afrodyzjak już od czasów starożytności. Sztukę celebrowania miłości i dodawania ... Ganesh, podpowiada do jakich potraw ...

dawno temu

Zupa makowa

... wigilijnych potraw. Zaryzykować można stwierdzenie, że chyba każda rodzina w nieco inny sposób gotuje świąteczne potrawy. Już na podstawie samych rozmów z przyjaciółmi zauważamy, że inne składniki wzbogacają ... smak bigosu, zupy rybnej albo ...

dawno temu

Rodzaje mąki

... się jako dodatek do panierek. Nadaje bowiem potrawom kruchość. Idealnie sprawdza się także jako składnik makaronu.   ...

dawno temu

Czosnek w plasterki - krajalnica z pomysłem

... Najcześciej, dodając czosnek do potrawy, siekamy go. Niekiedy jednak potrzebujemy nieco bardziej wyrazistego smaku czosnku - w takiej sytuacji można wykorzystać urządzenie które tnie czosnek ... na plasterki. Takie urządzenie z powodzeniem można ...

dawno temu

Niskokalorycznie i smacznie?! Z tymi przepisami to możliwe!

... Każda z nas ma chwile słabości, jeśli chodzi o kuchnię i ulubione przysmaki. Niestety, tak to najczęściej bywa, że najsmaczniejsze potrawy bywają dosyć kaloryczne, a nasza dieta rzadko pozwala ... na tak zwane chwile zapomnienia. A może jednak ...

dawno temu

Co podawać do sake?

... Nierzadko bywa tak, że część z nas nie potrafi właściwie komponować potraw urządzając tzw. "tematyczne spotkania kulinarne z przyjaciółmi", a bez wiedzy na temat tego „ z czym to się je” łatwo popełnić faux paux i zamiast zabłysnąć kunsztem ...

dawno temu

Rodzaje ryżu

... Szczególnie ceniony w Azji, równie często gości i na naszych stołach. Przekrój potraw, jakie możemy przygotować na jego bazie jest niezliczona. Do tego ryż jest pokarmem lekkostrawnym i bardzo zdrowym. Zadziwia także ilość jego rodzajów. Dziś ...

dawno temu

Makaron cannelloni - przepisy

... Włoska kuchnia to bogaty zestaw potraw, które z dodatkiem sosu pomidorowego i sera żółtego stanowią kulinarną wizytówkę tamtych rejonów świata. Jednym z takich specjałów jest cannelloni ... , czyli makaron w kształcie rurek, które napełnia się ...

dawno temu

Mocktails zamiast wina. Kto próbował?

... Czy może być coś lepszego niż dobre wino podane do świetnie przyrządzonej potrawy? Okazuje się, że tak. Poważnym rywalem dla wina mogą być bezalkoholowe koktajle, o których przekonująco pisze renomowany portal „Food & Wine”. ... cytryny w ...

dawno temu

Jak zrobić własną pizzę

... Pizza jest jedną z najpopularniejszych potraw na świecie. O wiele lepiej smakuje jednak, ta którą robimy sami, od tej kupowanej w pizzerii. Zobaczcie jak pizzę przyrządza Hindus. Niezapomniane przeżycia gwarantowane, zwłaszcza jeśli posłuchacie ...

dawno temu

Zapiekanka z cukinii

... Późne lato i wczesna jesień sprzyjają sporządzaniu potraw z cukinii. Warzywo to nie tylko wybornie smakuje, ale także idealnie zaspokaja witaminowe potrzeby organizmu, nie powodując przybierania ... , które idealnie nadaje się nie tylko jako ...

dawno temu

Kuchnia afrykańska

... Kuchnia kontynentu afrykańskiego jest odbiciem upodobań kulinarnych odkrywców Czarnego Lądu. Dominantę stanowią potrawy mięsne, a na deser tubylcy serwują świeże owoce lub regionalne słodkości ... jest bigos, kotlet schabowy i ziemniaki, tak np. ...

dawno temu

Czerwona fasolka

... Jest świetnym składnikiem sałatek z majonezem, nadając im subtelny smak. Jednak jest bardziej uniwersalna i istnieje cały szereg unikalnych i pysznych potraw, jakie możemy przygotować na jej bazie. Jakie danie obiadowe można przyrządzić ...

dawno temu

Jak radzić sobie z upałami?

...   Pij dużo płynów, noś jasne ubrania, chustkę na głowie i nie jedz zbyt zimnych lub zbyt ciepłych potraw.   ... Pij dużo płynów, noś jasne ubrania, chustkę na głowie i nie jedz zbyt zimnych lub zbyt ciepłych potraw. Co najmniej dwa litry ...

dawno temu

Bazylia dobra na wszystko

... Wiele razy zastanawiałam się nad popularnością i smakiem kuchni włoskiej. Większość ludzi wprost przepada za włoskimi smakołykami. Potrawy z Italii są oryginalne (choć powielane na całym świecie ... ), a zarazem bardzo proste. Na czym polega ...

dawno temu

Wielkie grillowane 2010 – akcja dla bloggerów i nie tylko

... Ostatnio polecałam Wam kilka potraw a grilla, a teraz pragnę Wam przedstawić akcję internetową, które potrwa aż do 31 sierpnia tego roku, która właśnie z przygotowywaniem takich dań się wiąże.   ... Ostatnio polecałam Wam kilka potraw a grilla, ...

dawno temu

Dobre trawienie

... Czasami naprawdę wielką sztuką jest oprzeć się chociażby skosztowaniu przynajmniej niektórych potraw znajdujących się na suto zastawionym stole. Kiedy podczas kolacji wszystko wygląda bardzo ... apetycznie, a wokół potraw roznosi się wspaniały ...

dawno temu

Rodzaje oleju

... Wszyscy mamy go w kuchni i dodajemy podczas przyrządzania potraw. Niewielu z nas się jednak zastanawia nad wpływem oleju na nasz organizm. Jaki rodzaj tego tłuszczu wybrać, by przyniósł nam jak najwięcej korzyści? Przedstawiamy kilka bardziej ...

dawno temu

8 produktów na mocne kości

... Dieta bogata w wapń i witaminę D to twoja broń w walce o mocne kości. Przedstawiamy osiem potraw, o których powinnaś pamiętać w swojej diecie, jeśli tylko chcesz uniknąć osteoporozy i jak najdłużej być właścicielką mocnych i zdrowych kości! ...

dawno temu

Klasyczna zupa ziemniaczana. Sycąca, bardzo pożywna i zapomniana potrawa kuchni polskiej

... W polskiej kuchni nie może zabraknąć ziemniaków, które goszczą na stołach w wielu postaciach. Niegdyś zupa ziemniaczana była jedną z najpopularniejszych potraw, ale z czasem ustąpiła miejsca innym ... i PP, posiadają błonnik obniżający ...

dawno temu

Zioła i przyprawy w kuchni

... Często pojawiają się na końcu listy składników niezbędnych do przygotowania pysznej potrawy, jednak mają ogromny wpływ na jej smak oraz aromat. Stanowią nie tylko uzupełnienie dań, ale także wykazują korzystne dla zdrowia właściwości. Poznajmy ...

dawno temu

Risotto w parmezanowej odsłonie

... nie tym samym, czym jest dziś. To parmezan nadaje delikatności i zarazem ostrości wszelkim potrawom, do których jest dodawany. Jest słynny nie tylko Europie, ale na całym świecie. Tym razem proponuję dodać ser do innej typowej włoskiej potrawy, ...

+ Pokaż więcej