Przepisy na kotlety

... warunki musi spełniać potrawa, aby można było przypisać jej miano kotleta? Otóż tradycyjne kotlety wytwarzane są z mięsa wieprzowego, drobiowego, cielęcego, wołowego czy dziczyzny. Z czasem jednak zaczęły ... być przyrządzane z mięsa z ryb, ...

dawno temu

Przepis na ratatuj

... nie spowoduje wzrostu cholesterolu i nie wpłynie destruktywnie na sylwetkę. Ratatouille z mięsem mielonymSkładniki, jakich będziemy potrzebować do przygotowania takiego pożywnego posiłku, to: 100 gram mięsa ... mielonego drobiowego, 5 jajek, 2 ...

dawno temu

Na co zwracać uwagę kupując tanią żywność?

... . Zamiast mięsa pierwszej klasy używanej jest mięso klasy drugiej. drugiej. Zamiennikiem tłuszczy jest zazwyczaj olej palmowy, a cukru syrop glukozowo-fruktozowy. - Jeżeli ilość składników produktu ...

dawno temu

Dlaczego nie dawać dziecku parówek?

... do wyrobu parówek może być praktycznie każde mięso i tłuszcz, które zostały rozdrobnione na jednolitą masę. Obecnie coraz częściej producenci parówek dodają do łuszczu i mięsa tzw. emulsję. Czym ona ... konserwanty i sztuczne barwniki. Zawartość ...

dawno temu

Co zabrać na ognisko?

... majerankiem oraz przekładane cebulką, serem żółtym i pomidorem.   Kiełbaski – najlepiej wybrać te nieco bardziej tłuste, bo wtedy mięso po upieczeniu na ognisku nie będzie zbyt suche. Świetnie sprawdzi ... się też dziczyzna. Polecam ponacinanie ...

dawno temu

Piramida żywienia

... po nich miały swoje miejsce warzywa i owoce. Wyżej znalazły się: czerwone i białe mięso, ryby, fasola, mleko i nabiał. Czwarte piętro produktów zakazanych stanowiły tłuszcze i węglowodany - oleje ... . Jedząc produkty z tego poziomu trzy razy ...

dawno temu

Wiosenne włoskie makarony

... zbytnio: Smacznego!   Spaghetti z sosem z pomidorków koktajlowych  400g spaghetti,450g pomidorków koktajlowych,50g parmezanu,1 mała cebula,1 ząbek czosnku,1 łyżeczka brązowego cukru,sól, pieprz,oliwa ... – 20 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Rodzaje kiełbasy na grilla – jak grillować białą kiełbasę, kaszankę i inne

... . Zazwyczaj marynowane gotowce są wysoko przetworzone i kiepskiej jakości. Dobra kiełbasa o dużej zawartości mięsa sama w sobie ma wyrazisty smak, więc nie potrzebuje żadnych dodatkowych przypraw (chociaż ... posiekanej papryczki chili, wędzonej ...

dawno temu

Co robić, gdy dziecko nie chce jeść?

... , gdy są czymś posypane i ozdobione. Możesz dodawać je do wszystkiego – do musu jabłkowego, jogurtu, owoców, ciastek, sera, warzyw…wszystkiego! Krok 2: Sosy Do możliwie każdego dania serwuj sosy. Zanurzenie ... kawałka kurczaka w sosie to ...

dawno temu

Sałatki z owocami

... kroimy je w kosteczkę i usuwamy pestki. Cykorie dokładnie myjemy i kroimy w paseczki. Cebulę i fenkuła kroimy w nieduże półplasterki. Składniki wrzucamy do salaterki, polewamy sosem i dokładnie ... mieszamy.   Sałatka Hawajska6 bananów,5 liści ...

dawno temu

Co zrobić, gdy dziecko nie chce jeść?

... , gdy są czymś posypane i ozdobione. Możesz dodawać je do wszystkiego – do musu jabłkowego, jogurtu, owoców, ciastek, sera, warzyw…wszystkiego! Krok 2: Sosy Do możliwie każdego dania serwuj sosy ... . Zanurzenie kawałka kurczaka w sosie to ...

dawno temu

Dobrodziejstwa roślin strączkowych

... , ponieważ składniki odżywcze, jakie zawierają rośliny strączkowe, mają niezwykle korzystny wpływ na zdrowie. Na przykład soja jest bogatym źródłem białka (nie zastąpi ona jednak białka mięsa ... , sałatek lub podawać z sosami. W krajach ...

dawno temu

Przetwory z agrestu

... nimi muffinki będą idealnym pomysłem na słodką przekąskę, którą można zabrać ze sobą na letni piknik. Jeśli chodzi o zastosowanie agrestu do dań obiadowych to będzie on świetnie komponował się z mięsem. Można go zatem użyć jako nadzienia czy ...

dawno temu

Kasza w diecie

... ziarnami. Gotuje się go na parze, a następnie zalewa wrzątkiem, aby masa stała się miękka i dobrze nasiąknęła wodą. Ten rodzaj kaszy świetnie komponuje się w zestawieniu z mięsem w sosie czy warzywami ...

dawno temu

Kuchnia arabska

... z diety wieprzowiny. Jest to przede wszystkim skutek zakazu religijnego, chociaż rodziny chrześcijańskie rzadko sięgają po ten gatunek mięsa, gdyż nie wykształciła się tradycja jego przyrządzania ... . Najczęściej potrawy arabskie przygotowywane ...

dawno temu

Chińska dietetyka

... powinny się znaleźć zboża, makarony, rośliny strączkowe i oleiste, buraki, selery, grzyby, kapusta, szpinak oraz owoce cytrusowe. Zimą należy jeść także czerwone mięso, dziczyznę, podroby, jajka, tłuste ... zawartością tłuszczu. Wiosna (od ...

dawno temu

Ryba w warzywach

... . Jeżeli przeszkadza ci specyficzny aromat ryby, przyrządź ją z dodatkiem sosu cytrynowego, a możesz być pewna, że nie poczujesz go wcale. Poza tym najłatwiejszym pomysłem na rybę jest jej usmażenie ... koncentrat pomidorowy. Po upływie około 10 ...

dawno temu

Zupa szparagowa

... albo naleśników. Szparagi znakomicie sprawdzają się również jako element sosów do mięs. Często zestawiane są z wieprzowiną i delikatnym drobiem. Natomiast możliwość wyboru szparagów o różnym kolorze ...

dawno temu

Zupa neapolitańska

... starannie myjemy i gotujemy w wodzie, by otrzymać wywar mięsny. Następnie dodajemy obraną włoszczyznę i czekamy, aż warzywa zmiękną. Kiedy to nastąpi, wyjmujemy z zupy włoszczyznę i mięso. Teraz należy ... odrobinę sosu beszamelowego, jednak ...

dawno temu

Jak często jeść?

... produkty spożywcze, a unikaj żywności wysoko przetworzonej (typu: zupki błyskawiczne, sosy z torebki, konserwy, fast fody itd.). Zwracaj uwagę na zawartość białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin ... spróbuj wypijać kubek kakao przed wyjściem ...

dawno temu

Zachcianki w ciąży

... egzotyczne, masło orzechowe, pączki, dania z curry, ziemniaki, orzeszki. Popularne są również nietypowe połączenia: tuńczyka z bananem, pikli z masłem orzechowym czy smażonych jajek z sosem miętowym ... , czekoladę gorzką, marchew itp.). Jeśli ...

dawno temu

Kolorowe odmiany papryki

... , dodatek do mięs, sosów, czy kanapek. Duże pole do popisu dają także możliwości jej przyrządzenia. Możemy ją lekko poddusić, usmażyć, upiec, czy spożywac na surowo. Każdorazowo smakuje tak samo dobrze ...

dawno temu

Zupy na rosole

... na rosół zna chyba każdy kto kiedykolwiek interesował się gotowaniem. Jego przyrządzanie polega na powolnym gotowaniu mięsa z dodatkiem przypraw i warzyw określanych mianem włoszczyzny ... się do wyjątkowych przypadków. Należy zaznaczyć, że ...

dawno temu

Przepisy na ślimaki

... , że nie wszystkie gatunki nadają się do jedzenia. Hodowcy ślimaków uważają, że pochodzące od nich mięso jest znacznie bardziej kruche i smaczniejsze. Równie dobrze do przyrządzania potraw nadaje się jednak mięso ... wartościowego białka i ...

+ Pokaż więcej