Lekka kolacja

... są z kolei węglowodany. Nie najlepszym pomysłem jest jedzenie owoców, pieczywa oraz tłustego mięsa na kolację. Wśród produktów zakazanych na noc znajdują się banany, białe pieczywo. Na kolację ... polecane są sałatki warzywne (są to bomby ...

dawno temu

Sałatka krabowa

... , warto dowiedzieć się o nich czegoś więcej. Otóż wbrew potocznym opiniom nie są one produktami składającymi się z mięsa kraba, a ich spożywanie nie wywodzi się z kuchni śródziemnomorskiej ... . To właśnie Japonia jest krajem, z którego wywodzi ...

dawno temu

Najdziwniejsze potrawy świata

... spożywania określonych potraw. Żydzi bowiem zgodnie z wiarą nie mogą spożywać mięsa wieprzowego. Dania świata mogą nam się wydawać dziwne z kilku powodów. Łączenie niektórych znanych nam składników ... . Równie mrożącym krew w żyłach daniem jest ...

dawno temu

Zdrowe kanapki

... . Zamiast nich wykorzystaj sezonowe warzywa i owoce. Czerwone mięso zastąp od czasu do czasu kurczakiem lub rybą. Omijaj pasztety i mielonki szerokim łukiem, gdyż zawierają mało wartościowy MOM. Sięgaj ... , tempeh (soja), pomidor, ...

dawno temu

Letnie grillowanie

... piecze się na ruszcie aż do momentu, kiedy warzywa zmiękną i ładnie się zarumienią, a ich skórka stanie się lekko pomarszczona. W wersji z mięsem można dodać kawałki piersi z indyka, które są zdecydowanie ... wzdłuż na pół i wydrążyć z nich ...

dawno temu

Najczęstsze problemy z paznokciami

... to:żelazo – jego źródłem jest mięso, rośliny strączkowe oraz warzywa liściaste;wapń – przede wszystkim produkty mleczne;cynk – mięso, nabiał, produkty pełnoziarniste, ryby i owoce morza;krzem – zboża, zioła ... z grupy B – obecne w mięsie, ...

dawno temu

Najbardziej aromatyczne z ziół

... . Chętnie dodawana przez Polaków do wszystkiego, nawet do tych zup i mięs, do których jego aromat kompletnie nie pasuje. Pochodzi z południowo zachodniej Azji i północnej Afryki. Świetnie komponuje ... się z farszami i pieczeniami z czerwonego ...

dawno temu

Tularemia

... . Inne przyczyny zachorowania to spożywanie zakażonego mięsa oraz picie zanieczyszczonej wody. Niebezpieczeństwo stanowi także ukąszenie przez kleszcze, jelenie muchy oraz inne owady, które przenoszą ... bakterię Francisella tularensis. Bakteria ...

dawno temu

Dieta białkowa - na pewno zdrowa?

... węglowodanów. Składa się z czterech faz. Pierwsza to fazaataku, druga faza naprzemienna, trzecia utrwalanie i ostatnia tostabilizacja. W pierwszej fazie przede wszystkim je się mięso (drób, mięso czerwone ... ilościachmięsa czerwonego, a to ...

dawno temu

Zapiekanki makaronowe

... ograniczeniem jest dla nas własna wyobraźnia. Chyba najbardziej znaną przedstawicielką zapiekanki makaronowej jest lasagne. Wystarczy makaron połączyć z dowolnym rodzajem mięsa wcześniej poddanym obróbce ... makaronową z kurczakiem robi się w ...

dawno temu

Zakwaszenie organizmu

... . Jeśli dieta jest uboga w warzywa i owoce, a codziennie na talerzu pojawia się porcja mięsa, to nie ma co się dziwić, że nasze ciało odmawia posłuszeństwa. Podwyższenie poziomu kwasów następuje ... racjonalne odżywianie. Należy pić co najmniej ...

dawno temu

Narzędzia kuchenne

... smażyć na niej mały kawałek mięsa czy ryby. Od każdej reguły są jednak wyjątki, np. makaron zawsze gotujemy w dużej ilości wody, a duża patelnia najlepiej nadaje się do rumienienia mięsa, gdyż na małej ... kawałki mięsa będą zbyt blisko siebie i ...

dawno temu

Chili con carne

... Składniki jakie są niezbędne to: 450 g mielonego mięsa wołowego, 1 l bulionu, pół szklanki koncentratu pomidorowego, 3 cebule, 3 pomidory, 3 marchewki, puszka czerwonej fasolki oraz kukurydzy, kilka ząbków ... mięsa połączonego wcześniej z ...

dawno temu

Grecka musaka

... podstawę subtelnych walorów smakowych całej potrawy. Do niego dodaje się mięso mielone i warzywa, a wszystko zalane sosem beszamelowym zapieka w piekarniku. Składniki jakie potrzebne ... są do przyrządzenia tej potrawy kuchni greckiej to: 1,5 kg ...

dawno temu

Tłuszcze do smażenia

... i przyrządzać potrawy najlepiej jak to tylko możliwe, należy wiedzieć co nieco na temat sztuki kulinarnej. Jak smażyć zdrowo? Oto kilka podpowiedzi. Jak smażyć mięso? Aby zminimalizować szkodliwe ... . Przede wszystkim są jednak bardzo zdrowe, ...

dawno temu

„Zęby mądrości” – kiedy lepiej je usunąć?

... 1775092 Ósemki są pozostałością ewolucyjną po naszych przodkach i choć nie spełniają już swojej funkcji, jaką było miażdżenie surowego mięsa, mogą być bardzo kłopotliwe. Z racji umiejscowienia ...

dawno temu

Uważaj na MLEKO i nadmiar białka. Wbrew pozorom nie są takie zdrowe

... To, co jemy, wpływa na gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu. Kiedy jej prawidłowe funkcjonowanie zostaje zaburzone, mówimy o zakwaszeniu. Powoduje je jedzenie zbyt dużej ilości mięsa, żółtych ...

dawno temu

Dieta wegetariańska - dieta przyszłości?

... ze spożywania mięsa, ale i zmianę stylu życia orazwiększą świadomość żywieniową. - Prawidłowo prowadzona dieta wegetariańska jest najzdrowsza. Wpokarmach zwierzęcych nie istnieją praktycznie żadne ... o korzystnym składzieaminokwasowym, dlatego ...

dawno temu

Białko w diecie

... w diecie Produkty zawierające białko podzielić można na dwie kategorie. Pierwszą i najpopularniejszą grupę stanowią produkty pochodzenia zwierzęcego. Zaliczyć do nich należy przede wszystkim mięso. Bogatym ... tego typu jest mniej wartościowe, a ...

dawno temu

ŹRÓDŁO BIAŁKA W DIECIE

... , gdzie znajdziemy najwięcej łatwo przyswajalnego białka? Najbardziej pożądanym i łatwo dostępnym źródłem białka jest mięso: Kurczak - podstawa diety osób budujących masę mięśniową. Kurczak pozbawiony kości ... i skóry zawiera ok. 25% białka. ...

dawno temu

Jest zdrowa, póki nie trafi do puszki. Producenci oszukują i marnują odżywcze wartości SOI

... Jest doskonałym zamiennikiem białka zwierzęcego i mięsa dla osób, które przechodzą na dietę wegetariańską. Zawiera kwas foliowy, witaminy A, E, C oraz beta-karoten. Na półkach ze zdrową żywnością ...

dawno temu

Polki nie potrafią się odchudzać? Dlaczego diety nie działają?

... na piękny wygląd  – podkreśla specjalistka. Dlatego uciekają się do absurdalnych diet (np. restrykcyjna głodówka czy zrezygnowanie z jedzenia mięsa), które w ogóle nie przynoszą efektów. Źródło: Dzień Dobry TVN Źródło zdjęć: Shutterstock ...

dawno temu

Jak rozpoznać anemię u dziecka?

... zrobić dla Twojego dziecka? Jeśli rozszerzasz mu dietę, dbaj o to, żeby jadł łatwo przyswajalne żelazo zawarte w mięsie i żółtkach jajek, a także szpinak, choć żelazo pochodzące z roślin jest nieco gorzej przyswajane. ...

dawno temu

Bez tego dania Boże Narodzenie nie będzie świętem, czyli jak przyrządzić pyszny, tradycyjny bigos?

... ; kminek; cząber; ziele angielskie; jałowiec; cukier; 500 g kiełbasy; 500 g boczku wędzonego; 500 g golonki; 500 g mięsa z dzika; 1 cebula; 12 borowików; sól i pieprz do smaku; 10 śliwek wędzonych. 283 I jak ci smakuje taki tradycyjny bigos? ...

+ Pokaż więcej