Inteligencja zależy od odżywiania

... i roztargnienie. Produkty bogate w kwas foliowy to: sałata, szparagi, soczewica, brokuły, kalafior, mąka z pełnego przemiału, kiełki pszenicy, szpinak, ziarno soi, żółtko jajek. Makroelementy Wapń ... , ziarnach zbóż, mące z pełnego przemiału, ...

dawno temu

Pietruszka zamiast chlorelli? 8 polskich odpowiedników egzotycznych superfoods

... też gospodarkę hormonalną. Quinoa/soczewica  Quinoa, czyli komosa ryżowa, na dobre zagościła już w polskiej kuchni. Nic dziwnego, bo jest bogatym źródłem tłuszczów nienasyconych – kwasu linolenowego ... i oleinowego oraz błonnika i witamin B1 i ...

dawno temu

Anemia dotyczy najczęściej kobiet. Dlaczego?

... do 22mg/dobę. Bogatym źródłem żelaza są: wątróbka, pestki dyni (10mg/100g) zarodki pszenne, suche nasiona soi, fasoli i soczewicy, mak, żółtko jaja, orzechy pistacjowe, nasiona sezamu (5-10mg/100g) musli ... (łopatka), sardynka, czerwona papryka ...

dawno temu

Hongkong we mgle

... w porcie itańczą na niebie. 21741 Podziwiamy również wspaniały port ze Wzgórza Wiktorii, z któregoschodzimy wprost do dzielnicy Soho na przepyszne pierożki w chińskiejknajpie. Dobrze, że menu ma obrazki ...

dawno temu

Ciasto półfrancuskie

... i stworzyć smaczne pierożki. Ciasto półfrancuskie smakuje równie dobrze na ciepło, jak i na zimno. Smacznego! ...

dawno temu

Potrawy z mięsa mielonego

... kuleczki i nadziewamy nimi ciasto. Takie pierożki po ugotowaniu będą świetnie smakować lekko zarumienione na patelni lub podane z sosem serowym. Mięsny farsz możemy użyć do takich dań jak: lasagne ...

dawno temu

Zgrabna sylwetka po 40-tce. Jak ją mieć?

... czy zielonych warzywach. W zwalczeniu szkodliwych dla organizmu wolnych rodników pomóc mogą pokarmy zawierające naturalne flawonoidy i antyoksydanty (warzywa, owoce, zielona herbata, otręby, soczewica ...

dawno temu

Życie z celiakią. Choroba na talerzu

...   są przez producentów symbolem przekreślonego kłosa. Stosowanymi zamiennikami są: ziemniaki, kukurydza, ryż, gryka, proso, soja, soczewica, fasola, a także produkty mniej znane w Polsce: tapioka, maniok, sago ...

dawno temu

20 pomysłów na przekąski Sylwestrowe

... z tortilli z kurczakiem i kukurydzą. 12. Cukinia w cieście naleśnikowym. 13. Burgery z czerwonej soczewicy. 14. Quesadilla z kurczakiem i serem. 15. Zawijana tortilla z łososiem, pomidorami i papryką ...

dawno temu

Przyczyny wzdęć

... w postaci wzdęć. Wśród pokarmów bogatych w węglowodany nieprzyswajalne znaleźć można: fasolę,brokuły,kapustę,kalafior,karczochy,rodzynki,soczewicę,suszone śliwki,jabłka,brukselkę.Co więcej, wzdęcia ...

dawno temu

ŹRÓDŁO BIAŁKA W DIECIE

... warto wprowadzić rośliny strączkowe: Na szczególną uwagę zasługuje: soczewica, ciecierzyca, fasola oraz groch. Białko odgrywa podstawową rolę w utrzymaniu idealnej sylwetki. Wspomaga ono budowę ...

dawno temu

Nie rezygnuj z węglowodanów

... (groszek, bataty, fasolka, soczewica, marchewka, cebula, cukinia, bakłażany, ciecierzyca, zielone warzywa), nabiał. mdn/ zig/ zan/ ...

dawno temu

Soja - nie tylko dla wegetarian

... . Soja, podobnie jak fasola, soczewica czy groch, jest rośliną strączkową. Istnieje wiele - łącznie ponad 100 - odmian soi, które mogą się dość znacznie od siebie różnić. Odmienny może być kolor ...

dawno temu

Jak zmniejszyć cholesterol?

... lub sezamu, pieczywo razowe, soja, soczewica, płatki owsiane, warzywa kapustne oraz owoce. Jeśli chodzi o napoje, w menu powinna królować przede wszystkim niegazowana woda mineralna, soki owocowe ...

dawno temu

Nie mogę zajść w ciążę przez soję? List do dietetyka

... się spożywać maksymalnie do 50g dziennie. Warto też dla urozmaicenia wprowadzić do diety inne warzywa strączkowe takie jak: soczewica, ciecierzyca, groch, groszek zielony, fasola czerwona czy biała ...

dawno temu

Nowa piramida żywieniowa a ciąża. Co obniża płodność?

... roślinnego w ogólnej puli białek dostarczanych wraz z pożywieniem. Znajdziemy je w roślinach strączkowych, bobie, ciecierzycy, grochu, fasoli, soi, soczewicy. Wykazano, że zamiana 5% energii ...

dawno temu

Dzienne zapotrzebowanie na białko

... sięgać po cielęcinę czy drób. Mniej dla nas wartościowe są białka pochodzące z roślin. Tutaj szczególną uwagę trzeba jednak zwrócić na suszone rośliny strączkowe, jak na przykład soja czy soczewica ...

dawno temu

Kuchnia arabska

... tego niemalże wszechobecna jest tu soczewica, a także groch. Jeżeli chodzi o nabiał, to kuchnia arabska jest bogata zwłaszcza w naturalne jogurty i biały ser. Poza tym warto wskazać także charakterystyczne ...

dawno temu

Czy mięso jest zdrowe?

... i mięso ze strusia. Osoby będące na diecie wegetariańskiej, powinny zapobiegać niedoborom białka. W codziennym jadłospisie muszą zamieścić przetwory mleczne i nasiona roślin strączkowych – soja, soczewica ...

dawno temu

Dziecko nie chce jeść mięsa

... świata. Zawsze przecież można wprowadzić zastępniki, tak jak robią to  wegetarianie dla swych dzieci. Wybieraj produkty bogate w białko – jajka kurze, warzywa strączkowe (fasola, soczewica, soja), kasze ...

dawno temu

Flatulencja

... , soczewica, suszony groch, a także inne warzywa. O ilości tworzonych gazów w dużej mierze decydują czynniki dziedziczne, a także to, ile powietrza podczas spożywania posiłków oraz picia połyka ...

dawno temu

Potrawy z kiełkami

... witaminą młodości. Kiełki rzodkiewki, dzięki sporej zawartości cynku, pozytywnie wpływają na kondycję włosów, skóry i paznokci, a te pochodzące z soczewicy przyczyniają się do zachowania zdrowych i pięknych ...

dawno temu

Różnica wieku czy temperamentu?

... , bo mimochodem powiedziałam, że jestem głodna. Kolejny raz poczęstował mnie jakimiś indyjskimi pierożkami, które rzekomo sam zrobił, a gdy pochwaliłam zdumiona, przyznał, że je kupił i że skoro ...

dawno temu

Sałatka ze szpinaku

... najpopularniejszym sposobem na spożywanie szpinaku jest jedzenie go w roli szeroko pojętego dodatku. Któż z nas nie próbował dodawać szpinaku do naleśników, pierożków, zapiekanki makaronowej lub ciasta ...

+ Pokaż więcej