Pizza czy mysz w miodzie? Nieznane przysmaki kuchni włoskiej

... Pizza, makarony i risotto to najpopularniejsze dania włoskiej kuchni. Starożytni Rzymianie jadali zupełnie inaczej niż dzisiejsi Włosi. Powód? Większość produktów, które królują na stołach dziś pojawiła się dopiero po odkryciu Ameryki przez ...

dawno temu

Pożegnanie roku na słodko

... Jeśli w tym roku zdecydowaliście się zamiast sylwestrowego balu, wyprawić noworoczną imprezę w Waszym domu, z pewnością będziecie mieli co niemiara przygotowań kulinarnych. Na pewno wśród potraw na stole nie może zabraknąć słodkości w postaci ...

dawno temu

Kasza w diecie

... Dietetycy często apelują, aby wymieniać tuczące i nic nie wnoszące do naszego organizmu makarony na zdrowsze kasze. Powód? Są one o wiele bardziej pożywne, a do tego są cennym źródłem błonnika ... ziarnami. Gotuje się go na parze, a następnie ...

dawno temu

Wartości odżywcze oliwek

... z ich dodatkiem drobiową galaretkę z marchewką, pietruszką i listkami bazylii, wkomponować je w śniadaniowy omlet czy jajecznicę lub poszatkowane dodać do mięsa mielonego podczas przyrządzania kotletów. ... z majonezem, doprawiając przy tym ...

dawno temu

Naleśnik Lumpia z Filipin

... ? Nie martw się, na pewno da się coś wymyślić! A może chcesz spróbować czegoś innego, bardziej egzotycznego? Nie mam na myśli sałatki z bambusa ani chińskiej potrawki z mięsa i ryżu. Mówię o całkiem zwyczajnym naleśniku, ale w całkiem ...

dawno temu

Ostry sos pomidorowy - do pizzy, do naleśników itd.

... właśnie (pozwólcie, że postawię dwukropek, bo wymieniania będzie dużo): pikantny sos do pizzy, sos do naleśników na ostro, sos do zapiekanek, sos do drobiu i do czego tylko zechcesz. Smacznego!   ...

dawno temu

Jedz i żyj bez nowotworów

... Każdy organizm produkuje wadliwe komórki, które z czasem, albo zamieniają się w komórki rakowe, albo tkwią w nas uśpione. Tak! Każdy z nas ma raka. Szczęśliwi ci, którzy nie mieli okazji go obudzić ... , którzy nie mieli okazji go obudzić. ...

dawno temu

Kaczka w pomarańczach

... Kiedy mamy do czynienia z mięsem, zazwyczaj pierwszym naszym pomysłem na wzbogacenie jego smaku jest dodanie różnego rodzaju warzyw. To właśnie drób albo wieprzowina w rozmaitych postaciach stanowią ... , jednak wbrew pozorom dobrze znane ...

dawno temu

Rolada z indyka

... I chociaż od czasu do czasu pojawiają się silne trendy nastawione na to, by częściowo albo całkowicie zrezygnować z jedzenia mięsa, to jednak mimo dużej popularności diety wegańskiej ... i wegetariańskiej bardzo często nie wyobrażamy sobie ...

dawno temu

Coś dla fanów PIKANTNYCH dodatków. Szybki sos do przekąsek i mięsa

... Dla lubiących intensywny smak papryczek, słodko-ostry sos chilii będzie świetnym dodatkiem do przekąsek oraz mięs. By go przygotować, potrzebujesz: 4 papryczek chilli, 3-4 ząbków czosnku, 3-centymetrowego kawałka imbiru, 7 łyżek cukru, Pół ...

dawno temu

Gołąbki z grzybami

... bądź lepić delikatnych pierogów z mięsem. Istnieje jednak pewien sposób na to, by odrobinę przybliżyć nam trochę odświeżone smaki dzieciństwa. Wystarczy znaleźć nieco urozmaicone przepisy kuchni ... na gołąbki Gołąbki w najbardziej klasycznym ...

dawno temu

Pieczona wołowina

... . Jeżeli jesteś ciekawa, w jaki sposób upiec omawiane mięso, by nie przypominało w smaku i konsystencji gumowej podeszwy, przeczytaj poniższy artykuł. Znajdziesz w nim wskazówki, które sprawią, że przygotowany przez ciebie kawałek mięsa będzie ...

dawno temu

Trzy pomysły na farsz do cannelloni (i nie tylko)

... za nimi nie przepada? Wspaniałe makaronowe „rurki” z nadzieniem, jakie tylko człowiek może sobie wymarzyć... Czy to z mięsem, ze szpinakiem, z warzywami, z soją... Wszystkie są przepyszne. A że pogoda i tak jest do bani, to polecam zostać w domu ...

dawno temu

Pikantne szczegóły na temat pieprzu

... Rozgrzewa, dodaje pikanterii. Pieprz – niezastąpiony do przyprawiania mięs, zup, marynat, ale także jako zwieńczenie zwykłej kanapki z pomidorem. Pieprzną nutkę można spotkać nawet w deserach... ... przyprawy chętnie łączymy z rybami. Równie ...

dawno temu

Polędwiczki cielęce

... Nawet osoby nie będące gorącymi wielbicielami mięsa, zastanawiając się nad jego najbardziej wykwintnym rodzajem, z dużą dozą prawdopodobieństwa wskażą cielęcinę. Nie jest to produkt, jaki na co dzień ... jako gospodyni, natomiast oni w roli ...

dawno temu

Biała fasola wyskrobie skrobię

... Uwielbiasz białe bułeczki na śniadanie. Albo francuskie naleśniki. Ziemniaczki lub ryż też codziennie goszczą na twoim stole. Poza tym robisz najlepszy makaron carbonara. Niestety wszystkie ... . To właśnie ona pozwala zneutralizować kalorie, ...

dawno temu

Jak powinna wyglądać dieta nastolatki? List do Dietetyka

... Młode dziewczyny często podejmują decyzję o wykluczeniu mięsa ze swojej diety. Rezygnując z jego spożycia, muszą jednak pamiętać o konieczności dostarczenia organizmowi wszystkich potrzebnych ... składników. Co powinno znaleźć się na talerzu ...

dawno temu

Właściwości kminku

... to jednak mistrzów kuchni od dodawania go do szeregu różnych potraw czy nawet chlebowych wypieków. Czym zasłużyła się ta aromatyczna przyprawa, że jest składnikiem wielu dań na bazie mięsa czy nawet sałatek.  ... to jednak mistrzów kuchni od ...

dawno temu

Wędzenie pod lupą

... O ile jednak ma rewelacyjny wpływ na smak i zapach jedzenia - szczególnie mięs, ale także np. ryb czy serów, uważana jest za niezdrową, a nawet rakotwórczą. Czy faktycznie powinniśmy zrezygnować ... Żywieniowej EpiCentrum Zdrowia w Szczecinku. ...

dawno temu

Lekcja panierowania

...   Panierowanie – przecież to banalne... Wystarczy wrzucić kawałek mięsa do mąki, potem do roztrzepanego jajka, a na koniec obtoczyć je w bułce tartej. Proste, prawda? A ta panierka, która odchodzi ... też może być sztuką. Poniżej przedstawiam ...

dawno temu

Kotlety z cukinii

... z cukinii i mięsa mielonego albo cukinia faszerowana zapiekana z serem. Cukinia także świetnie komponuje się z makaronami, o czym możemy się przekonać, dodając jej plasterki do spaghetti. Bardzo ... ciekawym pomysłem jest przygotowanie ...

dawno temu

Odkrywamy tajemnice sosów

...   Czy zastanawialiście się kiedyś, jedząc ostrrrego kebaba, co to za czerwona pasta, której nawet nieduża ilość na pomidorze, czy kawałku mięsa „wypala Wam dziurę w podniebieniu”? To właśnie Harissa ... Harissy zaopatrzmy się w lateksowe ...

dawno temu

Wypróbuj unikalny przepis na danie z bakłażanem!

... Składniki: 200 g makaronu (np. Malma Conchiglie Rigate), 3 duże pomidory bez skórki, 1 bakłażan, 1 papryka, 1 średnia cebula, 0,5 pęczka selera naciowego, 4 łyżki oliwy, 4 łyżki śmietanki 30%, sól ... nie uzyskasz konsystencji sosu. Do gotowego ...

dawno temu

Sałatka z krewetkami

... lub zwyczajnie – przekonują koneserów kuchni swoim smacznym mięsem. Dziś kilka pomysłów jak wkomponować krewetki do warzywnej sałatki. ... lub zwyczajnie – przekonują koneserów kuchni swoim smacznym mięsem. Dziś kilka pomysłów jak wkomponować ...

+ Pokaż więcej