Egzotyczny owoc

... ją intensywna pomarańczowa barwa. Gruba i twarda skórka kryje krwistoczerwony, soczysty miąższ. Przepękla należy do rodziny dyniowatych i cieszy się dużą popularnością w krajach Południowo-Wschodniej Azji, zarówno dzięki swoim walorom smakowym ...

dawno temu

Przepis na grzańca z wina

... Tradycja picia ciepłego wina z przyprawami pojawiła się już w XVI wieku i jest chętnie praktykowana do dziś. Nie jest w tym nic dziwnego, bo korzenny walory smakowe tego trunku i aromatyczny zapach ...

dawno temu

Bezpieczny i wiarygodny drób. Co powinien wiedzieć konsument?

... w nienasycone kwasy tłuszczowe, wie już niejeden Polak. Jednak sama znajomość zalet drobiu nie wystarczy! Aby mięso było wiarygodne, konsument musi otrzymać gwarancję jego jakości, walorów odżywczych oraz smakowych. Jakie kryteria powinni zatem ...

dawno temu

Kwiaty do jedzenia

... Jedzenie to nie tylko dziedzina doznań smakowych, bowiem równie ważne są aromat i wygląd potrawy. Połączenie tych trzech elementów częstokroć sprawia, że nie możemy się oprzeć skosztowaniu kolejnej ... . Doskonale zdajemy sobie sprawę, że ...

dawno temu

Przyrządzanie ośmiornicy

... do ich spróbowania. Jednym z bardziej oryginalnych, jeśli chodzi o kształt, morskich dodatków kulinarnych jest ośmiornica. Na jej walorach smakowych i zdrowotnych opiera się  dieta śródziemnomorska. Dlaczego warto się do niej przekonać i jakie ...

dawno temu

Rodzaje i gatunki żółtego sera – który z nich wybrać?

... Bez względu na to, który rodzaj sera wybierzemy – warto, aby ten zdrowy i naturalny produkt zagościł na stałe w naszym jadłospisie. Przez smakoszy ceniony jest za walory smakowe, a przez dietetyków zalecany jako wartościowe źródło białka i ...

dawno temu

Szałwia w twojej kuchni!

... W naszej kuchni używamy wielu różnych przypraw. Jedne pasują bardziej do mięsa, inne do zup czy sałatek. Najczęściej kierujemy się walorami smakowymi, nie zastanawiając się nad ich wartościami ...

dawno temu

Zupa na zimno, jakiej jeszcze nie znałaś!

... Ciekawie skomponowana i odpowiednio doprawiona zupa zadowoli kubki smakowe nawet najbardziej wymagających smakoszy. Tym razem masz okazję zachwycenia gości dwiema zupami, które serwować możesz ...

dawno temu

Apetyt na zdrowie rośnie w miarę… jedzenia!

... Dziesięć tysięcy kubków smakowych oraz blisko 150 receptorów na każdym z nich. To właśnie im zawdzięczamy przyjemność jedzenia. Fast foody? Wcale nie są nośnikiem najlepszego smaku. Brytyjski portal ... soli, cukru prostego oraz tłuszczy trans. ...

dawno temu

Desery z bananami

... z banana dostarczają organizmowi dużo energii  i wartości odżywczych. Owoce te bez wątpienia potrafią rozbudzić wyobraźnię smakową – nie tylko łasuchów, a poszukiwanie kolejnych ich zastosowań w deserach bywa zaskakujące. ... z banana ...

dawno temu

Kalafior z migdałami, czyli jak zjeść lekko i smacznie

... Kalafior jest jednym z cenniejszych warzyw. Na taką ocenę wpływają zarówno walory smakowe jak i dietetyczne. Kalafior to prawdziwa bomba chemiczna, w dobrym tego słowa znaczeniu. Zawiera sód, potas ...

dawno temu

Woda mineralna a źródlana

... Woda jest nośnikiem składników odżywczych, w tym minerałów. Na sklepowych półkach możemy znaleźć różnego rodzaju wody butelkowane. Mamy do wyboru wody źródlane, mineralne, lecznicze i smakowe ... wód źródlanych i mineralnych. Ale nie daj się ...

dawno temu

Coś na „ząb” po włosku - pomysły na mięsne (i nie tylko) lasagne

... ? Jak najbardziej! Ale jak oprzeć się smakowi tego kulinarnego specjału? Roztapiający się ser, pyszny sos i miękka, uginająca się pod każdym ruchem widelca masa tej włoskiej potrawy należy też do moich ...

dawno temu

Co można zrobić z bananów?

... Banany to jedne z najpopularniejszych owoców na świecie. Oprócz niezaprzeczalnych walorów smakowych banany wpływają pozytywnie na nasze zdrowie. Działają antydepresyjnie, poprawiają nastrój ...

dawno temu

Mój pierwszy raz. Jak się przygotować?

... zawsze kierowane są do facetów. Należę do osób nieśmiałych i ostrożnych. Mam niebotyczne nadzieje i oczekiwania, raczej romantyczne niż praktyczne. Wstydzę się kupić prezerwatywy, a jego za żadne skarby nie spytam o to. Boję się tej wizyty. ...

dawno temu

Łosoś z serem

... smakowi zielonych oliwek. Należy zauważyć, że obok upodobań smakowych pewne zmiany zachodzą także w naszym codziennym życiu, co bezpośrednio rzutuje na nasze codzienne menu. Doskonałym przykładem ...

dawno temu

Jak ty na mnie popatrzyłeś!

... Jesteśmy jak głusi w filharmonii, ślepi w teatrze, życie to wykwintna restauracja, nam jednak wypalono żelazem kubki smakowe. Inaczej z kobietami... One nieustannie wysyłają sygnały do siebie ... , życie to wykwintna restauracja, nam jednak ...

dawno temu

Czy w udanym związku można pragnąć samotności?

...   Załóżmy, że uwielbiasz drinki z colą. Kupujesz dużą ilość tego napoju i sporządzasz swój ulubiony cocktail. Pierwsze drinki smakują wyśmienicie, jednak po około 4-5 jakość walorów smakowych ... Załóżmy, że uwielbiasz drinki z colą. Kupujesz ...

dawno temu

Czy zjadłbyś psycho-pączka?

... z dziesiątek smakowych polew. W USA powstała też restauracja Psycho-Donuts w Campbell, w której sprzedawane są ...psycho-pączki. Masz ochotę na jednego?   ... z dziesiątek smakowych polew. W USA powstała też restauracja Psycho-Donuts w Campbell, ...

dawno temu

Potrawy z tuńczykiem

... . Poza tym jest produktem łatwo dostępnym i tanim, dlatego też jedzą go niemal wszyscy. Tuńczyk posiada nie tylko walory smakowe, ale też jego istotną zaletą jest fakt, że łatwo się go filetuje, zatem lubią go osoby ...

dawno temu

Przepis na sernik

... sernika, choć czasami trudno znaleźć dla nich jakiś wspólny mianownik. Obok makowców, mazurków i babek piaskowych zdobią nasz świąteczny stół, choć często nie możemy się oprzeć ich smakowi bez okazji ...

dawno temu

Herbata - naturalna pomoc w utrzymaniu zdrowia

... herbat, to ich podstawą są cztery podstawowe gatunki. Po zmieszaniu ich w odpowiednich proporcjach, a często także przyprawieniu aromatycznymi dodatkami, powstają niezliczone warianty smakowe. Czarna herbata ... herbat, to ich podstawą są cztery ...

dawno temu

Zero tolerancji dla konserwantów

... Wysokie temperatury latem powodują, że jest wzmożone zapotrzebowanie na napoje. Dzieci najchętniej gaszą pragnienie wodami smakowymi. Odruchowo utożsamiamy je z naturalnymi składnikami, a jednak w zdecydowanej większości zawierają substancje ...

+ Pokaż więcej