Lampka wina na zdrowie

... . - Większość dobroczynnych dla człowieka substancji, takich jak witaminy i minerały, pochodzi z samych winogron, podczas gdy etanol i gliceryna powstają już w procesie produkcji wina – mówi Szymon Kamiński ... – dodaje Szymon Kamiński z portalu ...

dawno temu

Niedokrwistość, czyli anemia

... nabawić się przy nadużywaniu alkoholu lub przy stosowaniu niektórych leków. Witamina B12. Niedobory jej występują często u ścisłych wegetarianów. Bardzo dobrym jej źródłem są jaja, sery żółte i ryby ... megaloblastyczna), witaminy B12 (j.w.), ...

dawno temu

Jak wzmocnić odporność przed zimą?

... z kompleksami związków zwanych bioflawonoidami, które powodują jej lepsze wchłanianie i wzmacniają działanie w organizmie. Doskonałym, choć ciągle niedocenianym w naszym kraju źródłem witaminy C ... ręczniki. Pamiętaj o witaminie C Witamina C ...

dawno temu

DIETA PRZY ZESPOLE POLICYSTYCZNYCH JAJNIKÓW (PCOS- polycystic ovary syndrome)

... tkanek na insulinę. Dzięki czemu glukoza w większym stopniu wnika do komórek, gdzie jest zużywana jako źródło energii. Kobiety z PCOS (i nie tylko one) powinny sięgać po produkty pełnoziarniste, bogate ... z produktami zawierającymi sporo białka ...

dawno temu

Dlaczego rekin nie choruje na raka

... słonowodne spożywamy okazjonalnie, zaś głównym źródłem białka i tłuszczów jest w naszym kraju wieprzowina i wołowina. Dlaczego tłuste ryby z zimnych wód oceanicznych? Po pierwsze ... oraz witaminy A i D. Dzięki alkiloglicerolom (AKG), skwalenowi ...

dawno temu

Mleko krowie czy napój roślinny? List do dietetyka

... nietolerancja pokarmowa na którykolwiek składnik. Doskonale wiemy, że mleko jest bogatym źródłem białka, witamin i minerałów. Proszę jednak pamiętać, aby podawane mleko nie było mlekiem chudym, gdyż witaminy ... . Jest to doskonała forma ...

dawno temu

Ciasto nie całkiem na słodko - ze szpinakiem, ryżem i boczkiem

... źródło witamin, białka, błonnika, karotenoidów i soli mineralnych. Częścią użytkową tej rośliny są liście spożywane najczęściej po ugotowaniu. Wyróżnia się szpinak świeży, konserwowy i mrożony. Szpinak ... dostarcza organizmowi witamin A, C i E ...

dawno temu

Dieta dla aktywnych

... . W przypadku młodzieży uprawiającej sport białko jest również potrzebne do wzrostu.Najlepszym źródłem białka są chude wędliny, jaja i produkty mleczne, natomiast należy wystrzegać się tłustych mięs ... . Dobrze, gdy białko roślinne pochodzi od ...

dawno temu

Maseczka na trądzik

... na twarz, nie trzeba kupować specjalnych składników. Wystarczą zasoby twojej kuchni. Miód, drożdże, sok z cytryny, ziemniaki są źródłem wielu składników odżywczych. Naturalne maseczki na trądzik pomogą ... . Drożdże piwne (piekarnicze) dostępne ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Dlaczego warto pić soki z cytrusów?

... pomarańcze. Stanowią one cenne źródło kwasu foliowego, którego odpowiedni poziom jest szczególnie ważny zwłaszcza dla kobiet w ciąży. Nie bez znaczenia pozostaje także duża obecność wapnia. Co istotne ... , jak również możemy liczyć na ...

dawno temu

3 proste metody pieczenia jabłek

... Golden Delicious. Pamiętaj, że jabłka niezwykle korzystnie wpływają na organizm ludzki – dostarczają witaminy C, PP i witamin z grupy B. Dodatkowo, owoce te są źródłem błonnika pokarmowego, pektyny ...

dawno temu

Wiosenna regeneracja skóry

... -karoten, który znajduje się w marchwi, dyni, pomidorach, morelach, brzoskwiniach oraz w szpinaku, sałacie, kapuście czy botwinie. Nie wolno zapominać o witaminie C, która zwalcza wolne rodniki ... . Wzbogaćmy więc swoje menu o paprykę czy owoce ...

dawno temu

Jak rozpoznać przeziębienie i grypę?

... wysiłku fizycznego. Aby ustrzec się przed chorobami, należy przestrzegać prostych zasad. Istotna jest dieta bogata w witaminy, zwłaszcza witaminę C. Znajdziemy ją w jabłkach, cytrusach, kiszonej ... i nie przegrzewanie. Stosując się do tych ...

dawno temu

Jak zapobiegać chorobom stawów

... , łososiu, tuńczyku), w witaminę C (warzywa i owoce). Witamina C jest odpowiedzialna za prawidłowy rozwój kości i hamuje zwyrodnienie. W diecie nie powinno zabraknąć zielonych warzyw bogatych w luteinę, oleju ... w prawidłowym działaniu ...

dawno temu

Jedz jabłka, postaw się otyłości

... palenie. Przyspieszają samooczyszczanie płuc. Jabłka zwierają dużo witaminy C, która wspomaga odporność, potas i magnez dla zdrowia układu nerwowego. Obniżają cholesterol i przyczyniają ... mają działanie ściągające naczynia krwionośne. Zawarta ...

dawno temu

Terapia światłem dobra na jesienną depresję

... być bogate w witaminy i mikroelementy. Trzeba też chłonąć naturalne światło, ile się da. Bardzo ważne jest więc codzienne wyjście z domu, brzydka pogoda nie może być wymówką. Źródło: informacja prasowa Marzena Młynarczyk ... innego jak depresja ...

dawno temu

Co modne w karnawale? Rozświetlone oko, ponętne usta

... hialuronowego lub dla lepszego efektu połączyć go np. z witaminami. Zabieg rozświetla okolice oka, zwiększa elastyczność skóry, wygładza niewielkie zmarszczki, zmniejsza objętość płynów gromadzonych wokół ... oczu. Ze względu na działanie kwasu ...

dawno temu

Jak złagodzić alergię?

... , które znajdują się  w pokarmach. Ulgę przynosi spożywanie produktów zawierających witaminę B5 (jej źródłem są: drożdże, wątroba, ryby, orzechy włoskie) oraz witaminę E (oleje roślinne, migdały, jaja ...

dawno temu

Jedzmy gęsinę

... - powiedziała ekspert. Dodała, że gęsina jest źródłem witamin – z grupy B, witaminy A i E oraz składników mineralnych: potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie ...

dawno temu

Przygotuj jedyne w swoim rodzaju ciasto z oliwy z oliwek!

... , jak i w kosmetyce. Warto wiedzieć, że wpływa ona doskonale na organizm człowieka. Jest bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, wielu witamin – A, C, E i witamin z grupy B ...

dawno temu

Kurczak z jabłkami i żurawiną, czyli idealny obiad na chłodne dni

... ? Ponieważ w daniu tym znaleźć można… jabłka i żurawinę! Pierwszy z tych składników jest źródłem witamin C i PP oraz witamin z grupy B. Zawiera także błonnik, pektynę, kwasy organiczne, potas, krzem, magnez ... , żelazo i wapń. Surowe jabłka są ...

dawno temu

Siemię lniane

... . Poza tym posiada spore pokłady błonnika i białek. Działanie siemienia lnianego jest skuteczne, ponieważ stanowi bogate źródło wielu witamin i soli mineralnych, wśród których wymienić należy witaminy z grupy B ... , że łatwiej i szybciej goją ...

dawno temu

Rodzaje pieczywa

... pieczywa wskazuje na cechy w składzie mąki, wody, soli, a także innych dodatków oraz na obróbkę termiczną w postaci wypiekania. Pieczywo w diecie jest podstawowym źródłem węglowodanów. Jedzenie pieczywa ... dostarcza także organizmowi ...

dawno temu

Opalaj się na zdrowie!

... możesz zrobić zamiast lenić się w łóżku - na to będziesz miała całą zimę. Źródło witaminy DNie bój się słońca. Przed wyjściem z domu użyj filtru UV, który ochroni skórę przed szkodliwym ... promieniowaniem i zażywaj witaminy D do woli. Już kilka ...

+ Pokaż więcej