Quesadillas – czyli coś po meksykańsku

... W Meksyku to potrawa podawana na śniadanie. Płaty cienkiego ciasta z mąki kukurydzianej pieczonej na blasze na otwartym ogniu z pysznym farszem, najczęściej krojone w trójkąciki lub zawijane ... W Meksyku to potrawa podawana na śniadanie. Płaty ...

dawno temu

Kasza z warzywami

... się przygotować kaszę gryczaną z warzywami. Jeżeli nie przepadasz za tym rodzajem kaszy, z powodzeniem możesz zastąpić ją inną, co często możliwe jest w trakcie korzystania z różnych innych przepisów na dania ... z kaszy. Dobrze będzie smakowała ...

dawno temu

Przepis na ciasto czekoladowe - smacznie i zdrowo

... Jak mówi przysłowie, diabeł tkwi w szczegółach. Podobnie jest z poniższym przepisem na ciasto czekoladowe. Zamiast zwykłej mąki, używa się mąki razowej, co zmniejsza kalorie, nie umniejszając ... nieziemskiego smaku. Delikatne i puszyste ciasto ...

dawno temu

W niej tkwi sekret udanych WYPIEKÓW. Jak wybrać tę odpowiednią?

... Wraca moda na domowe wypieki i własnoręcznie przygotowywane potrawy, w tym makarony. Nie wszyscy o tym wiedzą, ale połowa kulinarnego sukcesu tkwi w mące, której używamy w kuchni ...

dawno temu

Magiczne poduszki dla dzieci z gryką – Żółw Stefan i Rybka Klementyna

... roztoczy i bakterii. Dzięki temu gryczana poduszka doskonale zastępuje produkty z pierza, pianki, gąbki i innych materiałów. Ponadto poducha przez cały czas pozostaje elastyczna i dopasowuje ...

dawno temu

Gołąbki z grzybami

... albo jarskich gołąbków. Decydując się na drugą z wymienionych propozycji, wystarczy mięso mielone i ryż zastąpić chociażby kaszą gryczaną. Poza tym z powodzeniem możemy wzbogacić smak tradycyjnych gołąbków ... , przygotowując się na wigilijną ...

dawno temu

Jak zrobić szarlotkę fit? Przepis na niskokaloryczne ciasto

... Szarlotka to ulubione ciasto Polaków. Wystarczy kilka jabłek, odrobina mąki i można wyczarować wyborny deser. Oto przepis na ciasto trochę inne - szarlotkę fit, której skład różni się nieco od tradycyjnej. ... ze zdrowymi dodatkami, takimi jak: ...

dawno temu

Gotowanie kaszy

... , gdy przed wlaniem ją do wrzątku najpierw wymieszamy ją z niewielką ilością mleka Kasza gryczana dobrze ugotuje się ze szczyptą soli By kasza nie straciła swoich wartościowych składników, należy ją ...

dawno temu

Polub kaszę!

... jest w wyniku przemiału pszenicy, dostarcza dużą ilość skrobi, białka i jest bardzo wartościowa nie tylko dla dzieci ale również dla osób na diecie lekkostrawnej. Kasza gryczana zawiera przede wszystkim dużą ...

dawno temu

Pierogi na pięć sposobów

...   Jak przypominam sobie czasy mojego dzieciństwa, to pierogi kojarzą mi się ze stołem posypanym mąką, wycinaniu szklanką precyzyjnych kółek z ciasta i nauką jego mistrzowskiego zawijania ... Jak przypominam sobie czasy mojego dzieciństwa, ...

dawno temu

Shortbread - „klejnot w koronie” szkockiego piekarnictwa

... Ciasteczka shortbread to jeden z najbardziej rozpoznawalnych szkockich przysmaków. Nazywane „klejnotem w koronie” kruche ciastka nie są trudne w przygotowaniu. Wystarczy trochę cukru, masła oraz mąki i w godzinę można upiec porcję tych ...

dawno temu

Shortbread — „klejnot w koronie” szkockiego piekarnictwa

... Ciasteczka shortbread to jeden z najbardziej rozpoznawalnych szkockich przysmaków. Nazywane „klejnotem w koronie” kruche ciastka nie są trudne w przygotowaniu. Wystarczy trochę cukru, masła oraz mąki, i w godzinę można upiec porcję tych ...

dawno temu

Crempog – walijskie naleśniki

... Crempog, nazywane również ffroes to tradycyjne walijskie naleśniki, przyrządzane z mąki, jajek, mleka i masła. Naleśniki te najczęściej podawane są na obchodzonych przez Walijczyków uroczystościach urodzinowych -  z dodatkiem masła, ryb, mięsa, ...

dawno temu

Dlaczego kasza jaglana jest zdrowa?

... Znana nam jest kasza jęczmienna, manna czy gryczana, ale wciąż niewiele wiemy o jaglanej. A ta 100 lat temu była codziennym dodatkiem do obiadu stosowanym zamiennie z ziemniakami i ryżem lub makaronem. Nazywano ją „królową zbóż”. Czym zasłużyła ...

dawno temu

Ciasta świąteczne - co zrobić, by się udały?

... , dzięki którym twoje wypieki będą przepyszne i nikt im się nie oprze. Nie bój się mąki i jajek, z dobrym przepisem wszystko się uda. ... , dzięki którym twoje wypieki będą przepyszne i nikt im się nie oprze. Nie bój się mąki i jajek, z dobrym ...

dawno temu

Chcę zmienić swoją dietę. List do Dietetyka

... przygotować w sposób zdrowszy i równie smaczny jak nie smaczniejszy. Mąkę białą, z której wykonane są ulubione przez Panią dania zamieniamy na mąkę razową. Makarony, o których Pani wspomniała, nie są wcale ... aż tak dużym złem. Jest tylko jeden ...

dawno temu

4 powody, dla których warto jeść miód

... , może nawet lepiej zastąpić nim chemiczne leki. Wiedz również, że złocisty miód zredukuje również uporczywy kaszel. W szczególności tyczy się to miodu gryczanego, który w jednym z badań klinicznych okazał ...

dawno temu

Owsianka nie tylko na śniadanie

... jak w łagodzeniu dolegliwości trawiennych – produkty zawierające owies pomagają w łagodzeniu podrażnień skóry, a nawet leczą trądzik. Zamiast kupować gotowe kosmetyki, możesz je przygotować samodzielnie z wykorzystaniem płatków czy mąki ...

dawno temu

Jak zrobić zdrowe naleśniki?

... Zdrowe naleśniki? To nie żart. Naprawdę można zrobić takie cudo. Cały sekret tkwi w składnikach. Otręby jęczmienne, pestki słonecznika, świeże maliny i razowa mąka, dzięki nim zwykłe naleśniki ... malin1 szklankę mąki razowej1 szklankę otrębów ...

dawno temu

Jak przygotować idealne ciasto na makaron?

... Może trudno w to uwierzyć, ale do sporządzenia świeżego ciasta na makaron wystarczą tak skromne składniki, jak mąka, jaja i szczypta soli. Jeżeli perspektywa stworzenia domowego spaghetti wciąż ... do ciasta na makaron Pierwszym krokiem do ...

dawno temu

Haggis – szkocka potrawa narodowa

... Haggis to specjał szkockiej kuchni, przyrządzany z owczych podrobów wymieszanych z cebulą, mąką owsianą, tłuszczem i przyprawami, zaszytych i duszonych w owczym żołądku. Potrawa przypomina polską ... przyprawy, dwie posiekane cebule i szklankę ...

dawno temu

Zmień chleb na dobre

... Pieczywo zwykle dzielimy na jasne i ciemne, czyli… smaczne i zdrowe. Jednak nasz żołądek nie rozróżnia kolorów – dla Twojego organizmu największe znaczenie ma rodzaj mąki, z której wypiekany ... się pieczywa barwione karmelem, a wypiekane z mąki ...

dawno temu

Przenica durum

... oraz Afryce. Produkty na bazie tej rośliny są bardzo wartościowe pod względem zdrowotnym i odżywczym. Z pszenicy durum wytwarza się mąkę, znaną jako semolina. ... rozpowszechniony w Afryce Północnej.Mąka z pszenicy durum zawiera więcej ...

+ Pokaż więcej