Dlaczego tłuszcze nasycone wcale nie są twoim wrogiem?

... Jeżeli w twojej kuchni nie brak oliwy z oliwek, awokado i orzechów, na pewno znasz różnicę pomiędzy tzw. „zdrowymi” nienasyconymi kwasami tłuszczowymi zawartymi we wspomnianych produktach i „złymi ... i cukrów. Nie zapominaj także, że wielo- i ...

dawno temu

Pielęgnacja twarzy noworodka

... Zanim zabierzecie się do kąpieli, zajmijcie się pielęgnacją buzi noworodka. Przygotujcie niezbędne akcesoria: płatki kosmetyczne, ciepłą wodę do przemywania oczu (z rumiankiem lub bez), miękką myjkę bawełnianą, sól fizjologiczną, patyczki ...

dawno temu

Zupa na zimno, jakiej jeszcze nie znałaś!

... i na ciepło, i na zimno. Dowiedz się, jak przygotować niepowtarzalną zupę marchwiową i gęste purée z zielonego groszku. ... i na ciepło, i na zimno. Dowiedz się, jak przygotować niepowtarzalną zupę marchwiową i gęste purée z zielonego groszku. ...

dawno temu

Szczypiorek - witaminy

... do wybranych potraw, może wpłynąć zbawiennie na zdrowie. To zioło kulinarne skrywa w sobie jednak nie tylko leczniczy, ale także urodowy potencjał. Jakie cudowne właściwości posiada ten niepozorny bukiecik długich zielonych listków? ... bukiecik ...

dawno temu

Jak zrobić chłodnik pomidorowy?

... go z lodówki, dorzucasz oliwki, tosty i pierwsze danie gotowe. Jesz smacznie i pochłaniasz mnóstwo witamin, bo w zupie są nie tylko pomidory pełne błonnika witaminy B2 i żelaza, ale także naturalny antybiotyk – czosnek. ... go z lodówki, ...

dawno temu

Sałatka z brukselki

... Dziś sałatka specjalnie dla przyszłych mam. Jej podstawowym składnikiem jest bogata w kwas foliowy brukselka. Ta malutka zielona kapusta posiada wysokie walory odżywcze, ze względu na zawartość ... Dziś sałatka specjalnie dla przyszłych mam. Jej ...

dawno temu

Jak sprawić, by w lodówce był zawsze porządek?

... , czy zawartości witamin, to jeśli chodzi o przemyślane rozmieszczenie ich w naszej lodówce, to zwykle nie mamy o tym zielonego pojęcia „wrzucając” wszystko w pośpiechu i tworząc w niej wszędobylski bałagan. ... , czy zawartości witamin, to ...

dawno temu

Jedzenie, które da ci do myślenia!

... Na pewno wiele słyszałaś i czytałaś o zbawiennym wpływie zielonych warzyw liściastych oraz ryb na zdolność koncentracji i nauki. Nie są to jednak jedyne produkty spożywcze usprawniające pracę mózgu ...

dawno temu

Herbata na chandrę

... Wszystkie znane nam herbaty powstają z jednego gatunku krzewu, a poprzez proces przetwarzania listków uzyskujemy herbatę czarną, zieloną, czerwoną , żółtą. Sposoby przygotowania herbaty są różne ... uzyskujemy specyficzną ciemną barwę, smak i ...

dawno temu

Tapas – z czym to się je?

... wielkości porcji, bo jako tapas może być podawana mniejsza wersja obiadowego dania. Pod tą nazwą mogą kryć się różnorodne potrawy począwszy od marynowanych oliwek, katalońskiej szynki i małych kanapeczek, poprzez sałatki, np. ... wielkości ...

dawno temu

Jakim pieprzem najlepiej przyprawiać potrawy?

... ze względu na swój kolor i delikatny smak. Ziarna zielonego pieprzu pochodzą z Indii i były używane już od czasów prehistorycznych. Są to tak naprawdę niedojrzałe ziarna czarnego pieprzu. Są one często ... z południowo-wschodniej Azji. Mają ...

dawno temu

Smoczy owoc i pikiel z węża

... w czymś się specjalizuje. U jednego skosztujemy soku z zielonego orzecha kokosowego, u innego słodkiego ciasta, u następnego zjemy omlet z warzywami i ziołami. ... bananków. Sterty wyglądających jak przerośnięte grejpfruty pomelo i ...

dawno temu

Herbata mrożona

... herbatę? Już teraz zobacz przepis na zimną herbatęw letnim wydaniu. Przepis na mrożoną herbatęDo przygotowania mrożonej zielonej herbaty będziesz potrzebowała następujących składników: 2 łyżki herbaty ... zielonej liściastej,12 kostek lodu,garść ...

dawno temu

Maseczka z glinki

... popularnością cieszy się glinka zielona, która wydobywana jest ze złóż krzemionkowo-aluminiowych i jest prawdziwą skarbnicą soli mineralnych. Obok tego dość powszechnie znane są także właściwości ... sobie, wykonując maseczkę z czerwonej glinki. ...

dawno temu

Sałatka grecka z oryginalnymi dodatkami

... , pomidorów, oliwek i fety podanej z grzankami z sosem czosnkowym? Brzmi chyba nieźle, a smakuje jeszcze lepiej. ... , pomidorów, oliwek i fety podanej z grzankami z sosem czosnkowym? Brzmi chyba nieźle, a smakuje jeszcze lepiej. Przygotuj: ...

dawno temu

3 pomysły na pyszne crostini

... Co kryje się pod tajemniczą nazwą crostini? Otóż są to niewielkie kanapeczki pochodzące z Włoch. Przyrządzane są z białego pieczywa pszennego oraz oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. Przekonaj się, z czym najlepiej podać pyszne crostini. ... ...

dawno temu

Dania z brokułami

... Zielone warzywa to cenne źródło dobroczynnego dla organizmu betakarotenu. Jednym z nich są brokuły. Zamiast jednak podawać je jako dodatek do mięsa z ziemniakami, można na ich bazie przyrządzić ...

dawno temu

Jak jeść szparagi?

... Wyróżnia się trzy główne rodzaje szparagów: białe, zielone i fioletowe, i w zależności od ich smaku komponuje się je z innymi składnikami, by przygotować w ten sposób ciekawe kulinarne specjały ...

dawno temu

Usiądź w fotelu i rozsmakuj się w pysznej herbacie chai masala!

... Jeśli znudziła ci się zwykła czarna herbata, nie musisz od razu przerzucać się na kawę lub inne napoje. Możesz poeksperymentować! Najbardziej znana forma herbaty to tak zwana bawarka. Herbaty zielone ...

dawno temu

Zdrowe herbaty

... na zdrowie i sylwetkę Z cudownego działania na sylwetkę znana jest przede wszystkim zielona herbata, która jest jednym z najstarszych napojów świata! Obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko zawału ... C wspomaga leczenie infekcji. Do tego ...

dawno temu

Olej do sałatek

...   Olej dodawany do sałatek zmiękcza warzywa, przez co ułatwia trawienie. Nadaje także temu lekkiemu daniu subtelny smak. Szczególnie zdrowa jest oliwa z oliwek, która zawiera sporą dawkę witamin i minerałów, a także jest dobrze przyswajalna ...

dawno temu

Kultywowanie tradycji

... Porośniętego trzciną, rzęsą wodną i glonami zimne wody jeziora Titicaca otaczają zielone i łagodne wzniesienia. Rozłożone na nich miasteczko Puno kultywuje tradycje pierwszych Inków. W promieniu ... oczyszczalnie ścieków. Grobowce wśród łąk ...

dawno temu

Lody z marchewką czy z bekonem?

... Latem wśród deserów królują lody. Waniliowe, czekoladowe czy owocowe to nic nowego. Ale czy próbowałyście lodów marchewkowych, z zieloną herbatą, z bekonem albo z czerwoną fasolą? ... Latem wśród deserów królują lody. Waniliowe, czekoladowe czy ...

dawno temu

5 białych produktów, które powinnaś jeść częściej

... Często słyszymy, jak ważne jest spożywanie kolorowych produktów. Jednak ich barwa jest tylko jednym z wyznaczników składników odżywczych. Białe jedzenie może być tak korzystne dla organizmu jak żółte, zielone czy czerwone. Dowiedz się, dlaczego ...

+ Pokaż więcej