Nie odwodnij się w upały! Tego lepiej nie pij

... , za to dodatkowe kilogramy zostają na dłużej. Alkohol także nie jest sprzymierzeńcem organizmu w czasie upałów. Zaburza gospodarkę elektrolitową, odwadnia i wypłukuje z organizmu potas, magnez, wapń i sód ...

dawno temu

Jak usunąć uporczywe plamy z naszych ubrań? Domowe sposoby

... . W przypadku starszych, skuteczniejsza będzie woda utleniona. Plamy z trawy znikają pod wpływem alkoholu. Z bawełny i lnu powinny zejść, jeśli namoczymy je w gorącej wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej ...

dawno temu

OB u dzieci

... nie ma możliwości pobrania krwi rano, dziecko powinno zjeść ostatni posiłek na około 3 godziny przed pobraniem próbki krwi. W strzykawce powinien znajdować się specjalny antykoagulant (np. cytrynian sodu ...

dawno temu

Dieta przy biegunce

... dość szybko tracone są zapasy sodu i potasu. Wodę należy pić między posiłkami. Wskazane jest też picie herbatek z mięty, kopru włoskiego, rumianku, suszonych jagód. Podawanie soków, napojów gazowanych ...

dawno temu

Witaminy dla kobiet

... także wspomnieć o ważnej roli soli mineralnych, z jakich największe znaczenie ma wspomniany już wapń, a także wypłukiwany przez picie nadmiernej ilości kawy i palenie papierosów magnez, a także sód. Mikro ...

dawno temu

Egzotyczny szaszłyk z łososia z kuskusem

... omega-3, które chronią nasze serce, układ krążenia i skutecznie likwidują stany zapalne, takie jak reumatyzm. Ich zbawienne działanie wiąże się ułatwianiem przepływu i wchłaniania wapnia, sodu ...

dawno temu

wSPAniały świat INDIGO

... Shimmer z drobinkami, które odbijają światło i przepięknie mienią się na skórze. Zawiera cenne składniki, m.in. masło shea, olej z orzechów makadamia czy hialuronian sodu. Perfumowany urzekającym ...

dawno temu

Jak zaradzić na cienie i opuchniętą skórę pod oczami, przedwczesne zmarszki...

... wody z organizmu. Dlatego tak ważne jest, by wyeliminować przyczyny zatrzymywania wody w organizmie: unikać słonych potraw i z dodatkiem sodu (aby wiedzieć więcej, zajrzyj do artykułu “Przesolone ...

dawno temu

Migrenowe bóle głowy

... , czekoladę, różne sery, przetwory mięsne oraz pokarmy zawierające azotyny, produkty fermentacji, a także te, w których występuje glutaminian sodu,akupunktura,zimne okłady,przyjmowanie uzupełniających ...

dawno temu

Smakołyki na jesień

... mają działanie kwasotwórcze, obniżają pH w organizmie. Najlepiej jeść je razem z podduszonym mięsem. Ponadto śliwki są bogate w fosfor, magnez, potas i sód. Dostarczają organizmowi witamin młodości ...

dawno temu

Superprodukty pomagające zachować zdrowie i opóźniające starzenie

... czy choćby sosach. 26287Marchewka Banał? Nie, nazywana jest warzywem młodości. Zawiera m.in. potas, sód, wapń, fosfor, siarkę, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, kobalt, flawonoidy, witaminy A, B1 ...

dawno temu

Przyprawy - must have w kuchni

... funkcjonowania organizmu. Oprócz nich w 38 proc. składa się z sodu – czyli składnika, który jest na celowniku dietetyków i ekspertów ds. żywienia. Jego nadmiar może być przyczyną nadciśnienia tętniczego ...

dawno temu

Herbata? Z cytryną mogę wypić każdą!

... i dzieci, bowiem zawiera ona żelazo, fluor, miedź, witaminę C, sód i potas oraz kwasy fenolowe. Rooibos poprawia ukrwienie i obniża ciśnienie. Niektóre herbaty czerwone są wytwarzane z miododrzewu ...

dawno temu

Przepis na zdrową skórę

... i sprawia, że skóra tryska młodzieńczym wyglądem. Natką posypuj także sałatki, surówki i kanapki. Dodawaj do zupy. Im więcej, tym lepiej. Na podwieczorek: Bogate w potas, magnez, sód i fosfor śliwki ...

dawno temu

Co jedzą przedszkolaki?

... wzmacniających smak, a ilość suszonych warzyw i ziół jest w nich znikoma. Osoby, które spożywają produkty z glutaminianem sodu, są trzy razy bardziej narażone na otyłość i inne choroby. Organizatorzy ...

dawno temu

Pomidory – źródło zdrowia i witamin!

... pozytywnie na kondycję naszego serca. Dużo potasu powinno się znajdować w pokarmach osób z nadciśnieniem. Ponadto pomidory zapewniają nam także inne minerały: fosfor, magnez, wapń, żelazo, miedź, sód, cynk ...

dawno temu

Bądź piękna za grosze

... i PP, A, B, C, E, K), minerały (potas, wapń, sód, cynk, magnez, żelazo), garbniki, olejki lotne, białka i aminokwasy oraz kwasy organiczne. Herbata ma działanie nawilżające, łagodzi podrażnienia ...

dawno temu

Naturalna pielęgnacja - Sylveco dla dzieci

... kokosowy, gliceryna, panthenol, olej ze słodkich migdałów, guma guar, kwas mlekowy, benzoesan sodu, mocznik, naturalny olejek eteryczny z szałwii muszkatołowej. Pojemność: 300 ml. Oliwka do ciała ...

dawno temu

Słodzić czy nie słodzić?

... , ale także takie witaminy jak: tiamina (witamina B1), ryboflawina (B2), kwas pantotenowy (B5), pirydoksyna (B6), niacyna, biotyna i kwas foliowy, witamina A oraz następujące składniki mineralne: sód, potas, wapń, magnez ...

dawno temu

Żurawina

... , B1, B2, A), sole mineralne (potas, wapń, sód), flawonoidy i taniny. Ze względu na dużą zawartość związków taninowych owoce żurawiny mają bardzo cierpki smak, dlatego trudno jeść je na surowo. Nadają ...

dawno temu

Chińska żywność w naszych sklepach. Dlaczego lepiej jej unikać?

... wiedzą także na swoich stronach internetowych. Zielony groszek – wytworzony z białego grochu, soi i pirosiarczanu sodu, uzupełniony zielonym barwnikiem, był w masowej produkcji w Chinach w 2005 roku ...

dawno temu

Cellulit – problem prawie każdej z nas

... liry wody niegazowanej dziennie z niską zawartością sodu, w celu wypłukania z organizmu toksyn. Czasem zdarza się, że mimo wprowadzenia diety nie widzimy satysfakcjonujących efektów. W takiej ...

dawno temu

Owocowy czy warzywny? A może owocowo-warzywny?

... są fosfor, cynk, magnez, potas, sód, wapń i żelazo. Biorą one udział w wielu procesach metabolicznych w organizmie, utrzymują równowagę kwasowo-zasadową oraz wchodzą w skład niezbędnych do życia układów ...

dawno temu

Na zdrowie

... , które chronią przed nowotworami i chorobami serca oraz poprawiają wzrok. Śliwki są bogate w potas, magnez, sód i fosfor. Ususz je w piekarniku lub w specjalnej suszarce. Powinnaś jeść je codziennie lub pić ...

+ Pokaż więcej