
Oznaczenia na opakowaniach
... na napojach zaczynające się od literki E. Takie składniki to często polepszacze, które dodawane są do artykułów spożywczych celem przedłużenia ich trwałości. Związki chemiczne dodawane do żywności ...
... na napojach zaczynające się od literki E. Takie składniki to często polepszacze, które dodawane są do artykułów spożywczych celem przedłużenia ich trwałości. Związki chemiczne dodawane do żywności ...
... Często bywa tak, że nie doceniamy tzw. sezonowego jedzenia i dopiero wraz z upływem czasu bardzo tego żałujemy. Istnieją jednak sposoby konserwacji żywności, które umożliwiają nam zachowanie ...
... Cukier przez wielu dietetyków nazywany jest białą śmiercią, dlatego wielbiciele zdrowej żywności zaczęli prześcigać się w szukaniu jego zamiennika. Tak trafili na syrop z agawy, który miał być wybawieniem, a okazał się zagrożeniem. ...
... żytniemożna kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Wspomagają perystaltykę jelit i hamują uczucie łaknienia. Są bogate w fosfor, magnez oraz żelazo. Otręby owsiane -ponieważ są rozpuszczalne w wodzie ...
... w sklepach. Żywią się w śmietnikach, bo chcą w ten sposób zaprotestować przeciw marnotrawieniu żywności. Polska jest w niechlubnej czołówce krajów, w których marnuje się najwięcej jedzenia – badania ... wykazują, że marnujemy około 9 milionów ...
... Dużo czytamy o kuchni włoskiej, francuskiej czy chińskiej. Trochę mniej mówi się o kuchni japońskiej. Tak jak każda - posiada ona swoje zalety i wady. Dla nas jest egzotyczną dietą, która zawiera przede wszystkim produkty świeże. Żywność nie ...
... powinno być ograniczenie spożycia przetworzonej żywności. Żywność wysoko przetworzona to ta poddana procesowi obróbki przemysłowej, w trakcie której dodawane są: cukier, sól, tłuszcz, konserwanty, barwniki ...
... . – podpowiada Agata Szmajduch, dietetyk medyczny z Instytutu FRAIS. Czasem najprostsze rozwiązania okazują się najlepsze. Dzienniczek żywności Zapisuj codziennie każdą porcję posiłku, wszystkie ...
... zawierają mniej konserwantów. Tak czy inaczej, konserwy rybne mają zdecydowanie mniej kwasów tłuszczowych niż nieprzetworzone, gdyż przed zakonserwowaniem usunięto z nich większość oleju. Pamiętaj ...
... nich maluch powinien próbować wszystkiego, co jedzą domownicy, zwłaszcza gdy pojawią się u niego pierwsze ząbki. Uważają, że pokarmy ze słoiczków są tak dalece przetworzone, że ich wartość odżywcza ...
... lub przetworzone, ze skórką bądź obrane. Jedno jabłko waży niewiele, bo około 150 g, a jest niezwykle zdrową i pożywną przekąską. Surowe dostarcza organizmowi 50 kcal, a zatem niewiele więcej niż łyżeczka ... , wielkości, odmiany, gleby oraz ...
... Suszenie jest jednym z najskuteczniejszych sposobów na przechowywanie żywności. Tak przygotowane składniki na długo zachowają trwałość, smak i intensywny zapach. Chcemy mieć pewność, że gotowe ... żywności. Wiem, co jem Za niepowtarzalnym ...
... Trzeba przyznać, że moda na zdrowie jest wciąż obecna i chętnie rozpowszechniana. W dzisiejszych czasach na sklepowych półkach coraz częściej możemy napotkać zdrową żywność, promowany jest zdrowy ... Trzeba przyznać, że moda na zdrowie jest ...
... śniadanie? Oczywiście, że tak! Zasada jest zatem prosta – unikajmy produktów wysoko przetworzonych, a cholesterol nie będzie nam straszny. Do tego będziemy cieszyć się zgrabną sylwetką na dłużej! Warto podjąć wyzwanie? oczywiście, że tak! ...
... dodatkami: grzybami, borówkami, żurawiną. Dla wegetarian lub osób preferujących zdrową żywność stworzono receptury na pasztet z soczewicy i marchewki, selera, fasoli. ... dodatkami: grzybami, borówkami, żurawiną. Dla wegetarian lub osób ...
... w ciążę.Skąd wziąć kiełki? Kiełki można nabyć w sklepach ze zdrową żywnością oraz w marketach. Kupując kiełki zwracaj uwagę na ich wygląd i sposób przechowywania. Decyduj się tylko na te opakowania ... w domu. Nasiona dostępne są w sklepach ze ...
... i potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania witamin i składników odżywczych. Produkty bogate w błonnikDieta bogata w błonnik wymaga przyjmowania produktów nieprzetworzonych, zbożowych. Zalicza się do niej ryż ...
... ; jedzenie przetworzone jest też zdecydowanie mniej smaczne niż naturalne i świeże potrawy. Twój partner z czasem doceni to, że dbasz o jego zdrowie i, kto wie, może z czasem sam nabierze dobrych nawyków żywieniowych i zmieni diametralnie swój ...
... z tego, że jedzenie słodyczy wcale nie jest korzystne dla naszego zdrowia. Istnieje jednak wspaniała alternatywa dla słodkości, jaką są zarówno świeże, jak i przetworzone owoce. Na sezon truskawkowy pozostaje ...
... przed próchnicą i chorobami dziąseł, zmniejsza ryzyko zawału serca, zwiększa poziom dobrego cholesterolu. Żurawina w diecieŻurawina w postaci naturalnej, nieprzetworzonej jest bardzo kwaśna ...
... bazarków, a nie supermarketów. Takie rozwiązanie daje większą pewność, że produkty będą świeże i pozbawione pestycydów. Godną pochwalenia postawą jest również kupowanie żywności ekologicznej ...
... Coraz częściej żywność reklamuje się jako zawierającą mało cholesterolu lub nawet obniżającą jego poziom. Wskazuje się wpływ poziomu cholesterolu we krwi na rozwój miażdżycy prowadzącej nierzadko ...
... . To głównie wysoko przetworzona żywność z dodatkiem tłuszczów i rafinowanych węglowodanów, np. białej mąki i cukru. Wśród nich znalazły się: pizza, czekolada, czipsy, frytki, burgery, kruche ciasteczka ...
... Była już moda na eko żywność, ciuchy, lifestyle, a nawet eco driving. Zwolennicy zieleni poszli o krok dalej i teraz modny jest eko seks. Wiadomo, seks jest integralną częścią życia człowieka, więc jeśli prowadzić ekologiczny styl życia to we ...