Barszcz biały

... i choć ich wygląd i przygotowanie są nieco podobne, to jednak istnieją między nimi znaczące różnice. Po pierwsze, cechą charakterystyczną barszczu jest to, że przyrządzany jest na bazie pszennego zakwasu ... , a ponadto na pewno nie jest daniem ...

dawno temu

Nie daj się oszukać. Produkty PEŁNOZIARNISTE nie zawsze zdrowe

... odpowiednie pieczywo, ryż czy makaron, korzyści dla organizmu są ogromne. Choć wartość kaloryczna wyrobów razowych i pszennych często jest podobna, ilość składników mineralnych w tych pierwszych ...

dawno temu

Barszcz czerwony zabielany

... pyszną zupę. Pamiętaj, że buraki świetnie wpływają na cerę. Przygotuj: 2 litry bulionu warzywnego (może być z kostki) 70-80 dag buraków 2/3 szklanki śmietany (22%)łyżka mąki zakwas buraczany (domowy ... barwę. Przecedź go wtedy, podgrzej, a ...

dawno temu

Produkty zbożowe – dlaczego są ważne?

... zaliczamy: żyto, pszenicę, owies, jęczmień, kukurydzę, orkisz, grykę i sorgo a także mąkę, pieczywo, makarony, płatki, musli oraz ryż. Dlatego zarówno biała bułka jak i tzw. ciemne pieczywo będzie ... produktów zbożowych – mąki, pieczywa, ...

dawno temu

3 pomysły na pyszne crostini

... Co kryje się pod tajemniczą nazwą crostini? Otóż są to niewielkie kanapeczki pochodzące z Włoch. Przyrządzane są z białego pieczywa pszennego oraz oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. Przekonaj się, z czym najlepiej podać pyszne crostini. ... ...

dawno temu

Jak biegać?

... oraz usprawnia stawy. Bieganie to również ryzyko nabawienia się kontuzji oraz tzw. "zakwasów". Co zrobić, aby jogging sprawiał przyjemność, był bezpieczny dla zdrowia i dawał coraz lepsze efekty? ... oraz usprawnia stawy. Bieganie to również ...

dawno temu

Bieganie dla początkujących

... Słyszałaś dużo informacji na temat biegania i zdrowia. Pragniesz sama włożyć dres i adidasy i ruszyć w trasę. Tylko, jak zacząć biegać? Kiepska kondycja, szybko pojawiająca się zadyszka, zakwasy ...

dawno temu

Toster nowej generacji

... cechy charakterystyczne to opływowy kształt i bardzo niecodzienny design. Zasada jego działania jest prosta. Pieczywo wyrzucamy górą, a po zapieczeniu „wylatuje” ono nam jak na zjeżdżalni na dolną ...

dawno temu

Selen źródłem dłuższego życia

... . Selen obecny jest w zbożu, mięsie, jajach czy też w skorupiakach. Dodając dziennie do jadłospisu trzy kromki pełnoziarnistego pieczywa, możemy wpłynąć na odporność naszego organizmu ... jeść dodatkowe trzy kromki pełnoziarnistego chleba ...

dawno temu

Piramida zdrowego żywienia

... w USA (Department of Nutrition, Harvard School of Public Health) pod kierunkiem prof. Waltera C. Willetta opracowali nowe zasady żywienia, w których białe pieczywo, ryż i makarony znalazły się wśród ... produktów, które powinniśmy jeść rzadko. ...

dawno temu

Pomysł na śniadanie – placek kukurydziany

... Zaglądasz rano do szafek w poszukiwaniu przysmaków na śniadanie a tu przykra niespodzianka – brak chleba. Jeśli nie masz ochoty ubierać się w pośpiechu by kupić pieczywo upiecz placek z kaszą kukurydzianą. Jest pożywny i zdrowy, a podawać go ...

dawno temu

Jedzenie błonnika pozwala zachować formę do późnej starości

... Regularne spożywanie odpowiednich ilości błonnika pochodzącego z pieczywa, płatków zbożowych, owoców i warzyw pomaga uniknąć wielu chorób i niepełnosprawności charakterystycznych dla wieku starczego - odkryli naukowcy z The Westmead Institute ...

dawno temu

Zmień chleb na dobre

... Pieczywo zwykle dzielimy na jasne i ciemne, czyli… smaczne i zdrowe. Jednak nasz żołądek nie rozróżnia kolorów – dla Twojego organizmu największe znaczenie ma rodzaj mąki, z której wypiekany ... się pieczywa barwione karmelem, a wypiekane z mąki ...

dawno temu

Dieta makrobiotyczna

... w diecie makrobiotycznej: 1/2 – ciemne pieczywo pełnoziarniste, 1/4 – warzywa surowe właściwe dla danej pory roku (ewentualnie gotowane), 1/10 – jedzenie bogate w białko, 1/20 – owoce morza, 1/20 – zupy ... tego, co można, a czego nie można ...

dawno temu

Tłuszcze trans

... Gdzie występują tłuszcze trans? Znaleźć je można w produktach przeznaczonych do smarowania pieczywa, w wyrobach cukierniczych – chrupkach, słonych przekąskach, słodyczach. Tłuszcze trans ... do wypieków). Jeszcze niedawno częściowe ...

dawno temu

Dieta węglowodanowa

... Chcesz pozbyć się nadmiaru kilogramów, ale nie chcesz ograniczać węglowodanów? Nie przejmuj się, dla wszystkich miłośników makaronów i pieczywa stworzono dietę węglowodanową. Specjalny program żywieniowy pozwala na takie ułożenie jadłospisu, by ...

dawno temu

Jaki tłuszcz wybrać? List do Dietetyka

... , po które z nich sięgnąć. Ważne jest, aby były nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Na pytanie Czytelniczki, czy smarować pieczywo i na jakim tłuszczu smażyć, odpowiada konsultantka ds. prawidłowego odżywiania, Agnieszka Boryna. ... , po które z ...

dawno temu

Cukier przyda ci się nie tylko do słodzenia. Jak w kreatywny sposób wykorzystać go w gospodarstwie domowym?

... przygotowanej z dwóch łyżek cukru oraz proszku do pieczenia. Posyp wszystkie szczeliny, z których mogą wychodzić robaki. Zachowaj świeżość pieczywa 55627 Możesz zachować świeżość pieczywa i ciast ...

dawno temu

Jak przygotować się do sezonu narciarskiego?

... o sobie znać już pierwszego dnia jazdy. U nieprzygotowanych do intensywnego wysiłku osób pojawiają się złamania, zwichnięcia, nadwyrężenia mięśni, a także zakwasy. Tymczasem stosując się do kilku ...

dawno temu

Gęsi smalec i domowy chleb - pycha

... Pamiętasz chleb, który dawno temu piekła twoja babcia? Kroiła ci później wielką kromkę i smarowała ją smalcem. Takie proste, a takie pyszne. Nie myślałaś, żeby powrócić czasem do tych starych dobrych czasów? Ty też możesz zrobić domowe pieczywo, ...

dawno temu

Rodzaje zbóż

... Jedną z naczelnych zasad zdrowego i racjonalnego odżywania się jest zastąpienie białego pachnącego pieczywa wyrobami pełnoziarnistymi. Kiedy decydujemy się na zakup bułek, chleba, a nawet mąki ... się, jak podczas letniego spaceru po polach ...

dawno temu

Właściwości słonecznika

... Produkuje się z niego olej słonecznikowy i dodaje do pieczywa czy pożywnych sałatek. Tak naprawdę spożywając go na co dzień, nie zastanawiamy się nad jego działaniem na nasz organizm. Zapewne ...

dawno temu

Niezawodny przepis na domowe bułki

... Każda z nas zastanawia się czasem nad świeżością i składem pieczywa dostępnego w supermarketach, a nawet w niektórych piekarniach. Jeżeli pragniemy mieć pewność, że bułki, które serwujemy rodzinie ...

+ Pokaż więcej