Swojska kiełbasa

... z mięsa wieprzowego. Trudno to sobie wyobrazić, ale wieprzowina była zastępowana baraniną, koniną, dziczyzną lub wołowiną lub drobiem ze względów ekonomicznych i właśnie w ten sposób powstała kiełbasa ... wartości aromatyczne i smakowe, które ...

dawno temu

Czy mięso jest zdrowe?

... jesteś na diecie odchudzającej, możesz zrezygnować z jedzenia tłustych kawałków (wieprzowina i baranina), które podwyższają poziom cholesterolu we krwi. Zamiast nich lepsze będzie chude mięsko – cielęcina ... i wątróbki. Na kaloryczność mięsa ...

dawno temu

Co zabrać na ognisko?

... i posypać połówki ziemniaka aromatycznym oregano.   Przyda się niewątpliwie mięsoz którego przygotujemy pyszne szaszłyki. Moja propozycja to kawałki wieprzowiny i piersi w kurczaka posypane ...

dawno temu

Wegetarianizm - o czym trzeba pamiętać?

... . Zaopatrzenie Wiele dań, jak chociażby zupy czy gulasze, robi się z dodatkiem wieprzowiny, drobiu albo wołowiny.  Można je bez problemu zastąpić wywarami warzywnymi. Innym sposobem jest dodawanie do potraw ...

dawno temu

Coś na „ząb” po włosku - pomysły na mięsne (i nie tylko) lasagne

... serowe z dynią – My best food Kolejną propozycją dla smakoszy warzyw może być przyrządzone z nich i z mielonej wieprzowiny lasagne trójwarstwowej – Olive&Flour Przepis, który mnie najbardziej zaskoczył ...

dawno temu

Mięso w sosie

... oraz gałki muszkatołowej.   W sosie pomidorowym– świetnie sprawdzają się takie rodzaje mięsa, jak np. bitki wołowe, duszona wieprzowina, kuleczki drobiowe czy klopsiki. Sos pomidorowy ...

dawno temu

Bóle wątroby - co robić?

... . Poza tym zrezygnuj z cukru i wieprzowiny oraz pokarmów powodujących wzdęcia. Aby odciążyć wątrobę od nadmiernej pracy staraj się ograniczyć spożycie alkoholu. Lekka dieta Godne polecenia ...

dawno temu

Detoksykacja - wewnętrzne sprzątanie organizmu

... oraz wysoko przetworzone produkty. Trzeba również ograniczyć spożywanie soli, ostrych przypraw oraz napojów gazowanych, a także wykluczyć wieprzowinę i wołowinę. 24391 Kolejny krok to spożywanie ...

dawno temu

Droższa dieta = mniejsze porcje

... które lądują w koszyku osoby zdrowo się odżywiającej są droższe niż bułka, batonik i kawałek wieprzowiny. W Hiszpanii, przeprowadzono badania, które porównały wartość zakupów osób zdrowo się odżywiających ...

dawno temu

Świąteczne potrawy, dzięki którym schudniesz!

... . Jeżeli stawiasz na stole pieczone mięso, zamiast wieprzowiny wybierz wołowinę. Zawiera ona mniej tłuszczu, za to jest bogata w niacynę, sód i potas. Jeszcze lepszym wyborem będzie indyk ...

dawno temu

Dodajemy smaku – galeria przypraw

... mięsnych np. wieprzowiny, czy dziczyzny. Może także służyć jako składnik kiszonek. Szafran– mający zastosowanie przede wszystkim do sosów, zup i potraw z ryżu. Posiada charakterystyczny, ostry, korzenny ...

dawno temu

Po myśliwsku, czyli przepis na pasztet z zająca

... raj dla podniebienia, zatem zaczynamy: Przygotujcie sobie: Przednią część zająca oraz zajęcze podroby 30 g tłustej wieprzowiny Tartą bułkę Masło 2 jajka 10 g słoniny 1 cebulkę Suchą kajzerkę Przyprawy ...

dawno temu

Aromatyczny pasztet – jak go przyrządzić?

... się tej wcale nietrudnej sztuki kucharskiej. Pasztet możemy przyrządzić np. z wołowiny, czy wieprzowiny, ale może to być także dziczyzna. Sprawdź się także wątróbka, ale należy wtedy pamiętać ...

dawno temu

Gęsina – najlepsza wśród drobiu? O wyższości gęsiny nad innymi rodzajami mięs

... kalorycznych mięs. W porównaniu z innymi rodzajami mięs zawiera niewiele tłuszczu, bo tylko 3-5%, jest chudsza nawet od cielęciny, a również od wieprzowiny, która zawiera aż 30% tłuszczu. Gęsi tłuszcz ...

dawno temu

Jędrne ciało na gwiazdkę

... . Jeśli chcesz mieć jędrne ciało, dbaj, by dostarczać mu nienasycone kwasy tłuszczowe i antyoksydanty. Wieprzowinę słodycze i chipsy zastąp warzywami, owocami i rybami. Do tego nasiona, ziarna zbóż, oleje roślinne i 2 litry wody dziennie – oto ...

dawno temu

Kebab - przysmak, który przygotujesz w domu

... cebulekoperekchlebki pita800 g wieprzowiny lub cielęcinyjogurt naturalnyostry ketchup,olejczosnekzioła prowansalskiepapryczkę chiliprzyprawę do kebaba Krok 1 Pokrój mięso na kebaba w cienkie paseczki. Dodaj do niego 3 ...

dawno temu

Najskuteczniejszy sposób na jędrną skórę

... mnóstwo informacji dotyczących korzyści płynących ze spożywania wywaru z kości zwierzęcych (może to być kurczak, wołowina, jagnięcina, dziczyzna, indyk, wieprzowina itd.). Istnieje także wiele sposobów ...

dawno temu

Bezmięsny poniedziałek

... obowiązkowo powinny włączyć do swojej diety mięso ryb. Warto zaś ograniczyć wieprzowinę, która zawiera dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie przyczyniających się do rozwoju chorób serca ...

dawno temu

Jak długo przechowywać żywność?

... na zatrucie siebie i swoich bliskich. surowa wołowina: w lodówce 3-5 dni, w zamrażalniku 6-12 miesięcysurowa wieprzowina: w lodówce 3-5 dni, w zamrażalniku 4-6 miesięcysurowa jagnięcina: w lodówce ...

dawno temu

Ukłon w stronę tradycji – bigos po staropolsku

... , boczek, wieprzowinę 1/2 szklanki miodu suszone śliwki i grzyby 3/4 szklanki ciemnego piwa bądź czerwonego wytrawnego wina ząbki czosnku Przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, majeranek, liść laurowy ...

dawno temu

Mięso a dieta dziecka

... podrośnie, możesz podać mu cielęcinę, jagnięcinę a na końcu wołowinę i wieprzowinę. Mięso w diecie niemowląt powinno stanowić dodatek do potraw, np. zupek i przecierów. Bezpiecznie jest zacząć ...

dawno temu

Mięsne potrawy z owocowym akcentem

... na długo uczucie sytości. Zaletę jest to, że można je przygotowac o każdej porze roku. Grillowana wieprzowina z suszoną śliwką i dżemem porzeczkowym – aromat śliwek wydobywa z mięsa pełnię smaku ...

dawno temu

Zioła i przyprawy w kuchni

... i cholesterolu, a także usuwa zmęczenie i wyczerpanie psychiczne. Goździki wzbogacają smak pieczonej wieprzowiny (świetnie sprawdzą się w czasie przygotowywania domowej szynki), marynat (zarówno warzywnych ... , ciężkostrawnych i „wydymających”: ...

dawno temu

Jeść to, co praprzodkowie

... wieprzowiny i drobiowego mięsa (poza indykiem), owoców morza, orzechów i pestek, soczewicy, kukurydzy, gryki, żyta, pszenicy i jęczmienia (oraz przetworów z nich), dyni, oliwek, pomidorów, rzodkiewek ... , orzechy włoskie i orzeszki ziemne, ...

+ Pokaż więcej