Cudowny aloes
... także przeciwmiażdżycowo. Obniżają bowiem poziom „złego” cholesterolu LDL oraz trójglicerydów, przy równoczesnym zwiększaniu poziomu „dobrego” cholesterolu HDL. W stomatologii wykorzystuje się regenerujące działanie ...
... także przeciwmiażdżycowo. Obniżają bowiem poziom „złego” cholesterolu LDL oraz trójglicerydów, przy równoczesnym zwiększaniu poziomu „dobrego” cholesterolu HDL. W stomatologii wykorzystuje się regenerujące działanie ...
... (alkohol zapobiega tworzeniu się zakrzepów, zwiększa poziom dobrego cholesterolu HDL, zapobiegając utlenianiu się cholesterolu LDL, który zatyka tętnice) - badania wykazały, że o 40 % mniej przypadków ...
... LDL („złego” cholesterolu), który jest związany z rakiem piersi, prostaty, płuc i żołądka. Panowie jedzący dużo pomidorów są o 34 proc. mniej narażeni na rozwój raka prostaty. Do długiej listy ...
... przekąski, chipsy prowadzą do powstania otyłości. Tego typu niezdrowa dieta prowadzi do szybkiego przybierania na wadze. Pod jej wpływem w organizmie namnaża się zły cholesterol, LDL, a spada za to poziom ...
... ogranicza ryzyko sercowo-naczyniowe. Wiadomo, że estrogeny działają ochronnie na serce poprzez wpływ na profil lipidowy (obniżenie całkowitego cholesterolu i LDL) oraz bezpośrednie działanie ...
... cholesterolu HDL, a obniżając poziom złego LDL (obniża ciśnienie krwi, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, chroni tętnice przed starzeniem się, niedrożnością),zapobiega chorobom dziąseł (badanie ...
... znaleźć można błonnik, żelazo, cynk i potas. Włączenie płatków owsianych do codziennej diety pozwala zbić poziom złego cholesterolu LDL. Wystarczy zjadać codzienne 2 łyżki otrąb zalanych chudym mlekiem ...
... cholesterolu (LDL), dzięki czemu ma zastosowanie w profilaktyce miażdżycy i chorób serca. Ponadto, połączona z błonnikiem i pektynami stanowi silną odtrutkę dla organizmu. Wyżej wspomniany błonnik ...
... cholesterolu LDL. • Odchudzanie – zawartość błonnika i mikroelementów usprawnia pracę układu pokarmowego, a tym samym stwarza doskonałe warunki do odchudzania. UWAGA: Muszą temu towarzyszyć ...
... na gospodarkę tłuszczową organizmu. Minerał ten bowiem obniża we krwi poziom LDL („złego” cholesterolu) i trójglicerydów przy równoczesnym podwyższaniu poziomu HDL („dobrego” cholesterolu ...
... jego większość jest produkowana przez nasze ciało, a tylko około 1/5 dostarczana wraz z pożywieniem. Głównym zadaniem złego cholesterolu, a właściwie frakcji LDL jest transportowanie go z wątroby do krwi ...
... jej powstawanie. Ponadto liczne badania na zwierzętach udowodniły wpływ tego związku na obniżanie zawartości trójglicerydów, cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL we krwi. Ochronne działanie CLA ...
... chorób układu krwionośnego.Ich spożywanie powinniśmy ograniczyć do minimum. Kwasy omega-3 są cenne dla naszego zdrowia. Przede wszystkim redukują poziom tzw. „złego cholesterolu” (LDL ...
... bogate w zły cholesterol LDL - zbyt duża ilość złego cholesterolu powoduje uszkodzenie naczyń krwionośnych, co może prowadzić do miażdżycy. Cholesterol wpływa również na funkcjonowanie zastawki mięśnia ...
... jest tak naprawdę nieco dyskusyjne – z jednej strony lekko podnoszą stężenie złego cholesterolu, czyli LDL. Z drugiej jajka posiadają w sobie wiele składników odżywczych, m.in. białko, żelazo, witaminy z grupy B ...
... w walce z cholesterolem obniżając poziom tzw. złego cholesterolu LDL. Podnosi odporność organizmu, dzięki czemu chroni przed przeziębieniami i infekcjami. Pomaga, kiedy już złapie nas choroba. Wydzielany ...
... na organizm równie szkodliwe jak nadmiar nasyconych tłuszczów zwierzęcych. Powoduje zwiększenie poziomu „złego” cholesterolu LDL i trójglicerydów oraz obniżenie poziomu „dobrego” cholesterolu HDL ...
... . Stosowanie oliwy z oliwek polecane jest w profilaktyce miażdżycy i chorób serca. Zawiera ona bowiem jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL, a równocześnie ...
... askorbinowego korzystnie wpływa na działanie układu krwionośnego, utrzymując naczynia w dobrej kondycji, a ponadto witamina C reguluje produkcję cholesterolu, w tym obniża poziom tego „złego” (LDL ...
... poziom frakcji LDL („złego” cholesterolu) przy równoczesnym zwiększaniu poziomu HDL („dobrego” cholesterolu). W licznych badaniach wykazano, że kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne dla prawidłowej ...
... poziomu trójglicerydów i frakcji LDL („złego”) cholesterolu bez wpływu na poziom frakcji HDL („dobrego”) cholesterolu. W krajach Dalekiego Wschodu żeń-szeń był i jest uważany za środek zwiększający ...
... . Są to przede wszystkim: flawonole – te przeciwutleniacze roślinnego pochodzenia chronią przed szkodliwym promieniowaniem UV przyspieszającym starzenie, obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL i obniżają ciśnienie ...
... to kolejny produkt znajdujący się na czarnej liście. W maśle znajduje się 82% tłuszczu, w większości są to tłuszcze nasycone. Masło podwyższa poziom złego cholesterolu LDL. Cukier spożywany w nadmiarze ...
... cholesterolu LDL, a zmniejsza stężenie dobrego HDL. Wszystko się zmieniło, kiedy na rynek weszła najnowsza pigułka antykoncepcyjna – Qlaira. Zawierająca progestagen i naturalny estrogen (walerian estradiolu ...